Semnificația poftei de alimente acrișoare. Cum interpretează medicina tradițională dorințele noastre gastronomice
Află mai multe despre pofta neașteptată de a mânca ceva acrișor și cum se leagă cu tradițiile străvechi de vindecare din medicina chineză.
Pofta de mâncare poate să apară pe neașteptate, mai ales dacă ți-e puțin foame și vezi o reclamă la un aliment apetisant. Emoțiile tale pot fi, de asemenea, motivul pentru care îți dorești ciocolată sau chipsuri, chiar dacă hormonii ar putea juca un rol în pofta de mâncare. Poftele alimentare pot indica ocazional deshidratarea sau dezvoltarea unor obiceiuri alimentare legate de anumite mese.
Uneori, gusturile distincte - cum ar fi cele sărate, dulci sau amare - îți pot spune de ce are nevoie organismul tău. Poftele alimentare sărate pot indica o deficiență de proteine, în timp ce poftele alimentare de carbohidrați sau dulci pot indica o creștere a numărului de calorii. Poate părea neobișnuit să dorești alimente acre, cum ar fi oțetul sau lămâile, chiar dacă organismul tău nu are nevoie de ele.
Deși motivele care stau la baza dorinței oamenilor de a mânca alimente acre sunt încă neclare pentru cercetătorii din domeniul alimentar, medicina tradițională chineză și Ayurveda ar putea oferi unele informații: potrivit acestor practici medicale alternative, poftele tale sunt un semn al unui dezechilibru corporal.
Vezi și: Valoarea nutrițională ascunsă a cartofilor. Care este cel mai sănătos mod de preparare
Ce spune medicina tradițională chineză despre alimentele acre
Conform medicinei tradiționale chineze, cele cinci componente ale energiei care alcătuiesc lumea sunt: lemnul, focul, pământul, metalul și apa. O anumită poftă pentru un anumit tip de aliment este un semn că una dintre aceste energii nu este în armonie. O preferință pentru alimentele acre, de exemplu, poate însemna un dezechilibru al elementului Lemn, asociat cu qi-ul ficatului și al vezicii biliare. Potrivit Centrului Yinova, dacă te simțiți stresat, poate fi un semn de stagnare a qi-ului ficatului.
Deoarece alimentele acre influențează inițial ficatul, ele au un efect calmant asupra organismului. Qi-ul ficatului poate duce la dureri de cap, insomnie sau tensiune arterială crescută, iar ficatul controlează emoțiile. Îți poți reechilibra emoțiile și trezi acest qi mâncând ceva acru.
Practicienii medicinei chinezești favorizează folosirea oțetului negru pentru a fluidiza qi-ul ficatului blocat. Alimentele acre, cum ar fi varza murată, murăturile sau citricele, ajută, de asemenea, la trecerea organismului tău de la lunile reci și lente de iarnă la dezvoltarea primăverii, potrivit HealthDigest.

Foto: Freepik
Ce spune Ayurveda despre alimentele acre
Gusturile sunt împărțite în șase categorii de către sistemul medical alternativ Ayurveda, care este legat de yoga. Aceste categorii sunt: dulce, acru, sărat, picant, amar și astringent. Alimentele care sunt acrișoare ajută la digestie și mențin acuitatea mentală. Anumite alimente vă mențin dosha, sau tipul de personalitate, într-un bun echilibru. Cele cinci elemente de pământ, aer, eter, foc și apă sunt combinate în trei tipuri de către doshas.
Deoarece Vatas sunt conectate la aer și eter (conform Maharishi Ayurveda), alimentele acide, precum lămâia, au calități de încălzire care li se potrivesc bine. Căldura din mesele acre ajută la echilibrarea Vata, care ar putea fi perturbată de probleme digestive, circulație deficitară sau epuizare.
Cu toate acestea, consumul de alimente acre îl va face probabil pe Pitta, care este legat de foc și apă, să se simtă mai furios. Deoarece dosha Kapha este cunoscută pentru digestia sa lentă, este benefic pentru Kaphas să consume alimente acre cu moderație. Ayurveda spune că consumul unor cantități mari de alimente și băuturi acide sau fermentate ar putea provoca gelozie sau agresivitate. Vinul, berea și lichiorul sunt catalogate ca făcând parte din această categorie de alimente acide de către Ayurveda.
În concluzie, în timp ce poftele moderne pentru gusturi specifice, cum ar fi cel acru, pot părea inexplicabile, sistemele tradiționale, cum ar fi medicina chineză și Ayurveda, oferă perspective pătrunzătoare asupra dezechilibrelor care stau la baza acestor dorințe. Fie că este vorba de qi-ul ficatului care are nevoie de stimulare sau de alinierea cu dosha cuiva pentru echilibru, înțelegerea acestor principii străvechi poate oferi o abordare holistică pentru a aborda poftele și a promova bunăstarea generală.
Ca și în cazul oricărei îndrumări legate de sănătate, este esențial să te consultați cu profesioniști în aceste domenii pentru a adapta recomandările la nevoile și contextele individuale.
-
-
OMS avertizează asupra bolii respiratorii MERS24.12.2025, 20:13
-
-
-
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
