Semnificația poftei de alimente acrișoare. Cum interpretează medicina tradițională dorințele noastre gastronomice
Află mai multe despre pofta neașteptată de a mânca ceva acrișor și cum se leagă cu tradițiile străvechi de vindecare din medicina chineză.
Pofta de mâncare poate să apară pe neașteptate, mai ales dacă ți-e puțin foame și vezi o reclamă la un aliment apetisant. Emoțiile tale pot fi, de asemenea, motivul pentru care îți dorești ciocolată sau chipsuri, chiar dacă hormonii ar putea juca un rol în pofta de mâncare. Poftele alimentare pot indica ocazional deshidratarea sau dezvoltarea unor obiceiuri alimentare legate de anumite mese.
Uneori, gusturile distincte - cum ar fi cele sărate, dulci sau amare - îți pot spune de ce are nevoie organismul tău. Poftele alimentare sărate pot indica o deficiență de proteine, în timp ce poftele alimentare de carbohidrați sau dulci pot indica o creștere a numărului de calorii. Poate părea neobișnuit să dorești alimente acre, cum ar fi oțetul sau lămâile, chiar dacă organismul tău nu are nevoie de ele.
Deși motivele care stau la baza dorinței oamenilor de a mânca alimente acre sunt încă neclare pentru cercetătorii din domeniul alimentar, medicina tradițională chineză și Ayurveda ar putea oferi unele informații: potrivit acestor practici medicale alternative, poftele tale sunt un semn al unui dezechilibru corporal.
Vezi și: Valoarea nutrițională ascunsă a cartofilor. Care este cel mai sănătos mod de preparare
Ce spune medicina tradițională chineză despre alimentele acre
Conform medicinei tradiționale chineze, cele cinci componente ale energiei care alcătuiesc lumea sunt: lemnul, focul, pământul, metalul și apa. O anumită poftă pentru un anumit tip de aliment este un semn că una dintre aceste energii nu este în armonie. O preferință pentru alimentele acre, de exemplu, poate însemna un dezechilibru al elementului Lemn, asociat cu qi-ul ficatului și al vezicii biliare. Potrivit Centrului Yinova, dacă te simțiți stresat, poate fi un semn de stagnare a qi-ului ficatului.
Deoarece alimentele acre influențează inițial ficatul, ele au un efect calmant asupra organismului. Qi-ul ficatului poate duce la dureri de cap, insomnie sau tensiune arterială crescută, iar ficatul controlează emoțiile. Îți poți reechilibra emoțiile și trezi acest qi mâncând ceva acru.
Practicienii medicinei chinezești favorizează folosirea oțetului negru pentru a fluidiza qi-ul ficatului blocat. Alimentele acre, cum ar fi varza murată, murăturile sau citricele, ajută, de asemenea, la trecerea organismului tău de la lunile reci și lente de iarnă la dezvoltarea primăverii, potrivit HealthDigest.

Foto: Freepik
Ce spune Ayurveda despre alimentele acre
Gusturile sunt împărțite în șase categorii de către sistemul medical alternativ Ayurveda, care este legat de yoga. Aceste categorii sunt: dulce, acru, sărat, picant, amar și astringent. Alimentele care sunt acrișoare ajută la digestie și mențin acuitatea mentală. Anumite alimente vă mențin dosha, sau tipul de personalitate, într-un bun echilibru. Cele cinci elemente de pământ, aer, eter, foc și apă sunt combinate în trei tipuri de către doshas.
Deoarece Vatas sunt conectate la aer și eter (conform Maharishi Ayurveda), alimentele acide, precum lămâia, au calități de încălzire care li se potrivesc bine. Căldura din mesele acre ajută la echilibrarea Vata, care ar putea fi perturbată de probleme digestive, circulație deficitară sau epuizare.
Cu toate acestea, consumul de alimente acre îl va face probabil pe Pitta, care este legat de foc și apă, să se simtă mai furios. Deoarece dosha Kapha este cunoscută pentru digestia sa lentă, este benefic pentru Kaphas să consume alimente acre cu moderație. Ayurveda spune că consumul unor cantități mari de alimente și băuturi acide sau fermentate ar putea provoca gelozie sau agresivitate. Vinul, berea și lichiorul sunt catalogate ca făcând parte din această categorie de alimente acide de către Ayurveda.
În concluzie, în timp ce poftele moderne pentru gusturi specifice, cum ar fi cel acru, pot părea inexplicabile, sistemele tradiționale, cum ar fi medicina chineză și Ayurveda, oferă perspective pătrunzătoare asupra dezechilibrelor care stau la baza acestor dorințe. Fie că este vorba de qi-ul ficatului care are nevoie de stimulare sau de alinierea cu dosha cuiva pentru echilibru, înțelegerea acestor principii străvechi poate oferi o abordare holistică pentru a aborda poftele și a promova bunăstarea generală.
Ca și în cazul oricărei îndrumări legate de sănătate, este esențial să te consultați cu profesioniști în aceste domenii pentru a adapta recomandările la nevoile și contextele individuale.
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
-
Cum pot ceaiul și cafeaua să-ți "fure" fierul din corp07.11.2025, 19:26
-
Este bine să îți îndepărtezi părul facial? Ce spun medicii07.11.2025, 17:32
-
-
Avocado și ou, combinația nutritivă care îți transformă sănătatea07.11.2025, 14:23
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
