Semnul nedureros al AVC-ului. Este întâlnit dimineața și mereu ignorat

Monika Baciu |
Data publicării:
avc - FOTO: Freepik@stefamerpik
avc - FOTO: Freepik@stefamerpik

Semnul nedureros al AVC-ului este observat dimineața, la trezire. Numai că acesta este complet ignorat.

Semnul nedureros al AVC-ului este frecvent ignorat. Îl observi dimineața, când te trezești. Modificările bruște ale vederii la trezire pot prevesti un accident vascular cerebral grav.

O oprire bruscă a fluxului sanguin către creier se poate prezenta într-unul din mai multe moduri, în funcție de partea organului care este afectată. Uneori, alimentarea cu sânge a ochilor este întreruptă, provocând un accident vascular cerebral la nivelul ochilor. Deși afecțiunea este tratabilă dacă este diagnosticată la timp, poate prefigura un accident vascular cerebral mai grav.

Există din ce în ce mai multe dovezi că afectarea timpurie a micilor vase de sânge care duc la ochi poate prezice apariția unei boli cardiovasculare. Uneori, aceste blocaje cauzează schimbări bruște ale vederii, cum ar fi încețoșarea, zonele întunecate sau umbrele.

”Accidentele vasculare oculare (oculare) pot prefigura un accident vascular cerebral mai grav”, avertizează Harvard Health.

Atunci când apare un accident vascular cerebral ocular, acesta se întâmplă aproape întotdeauna doar la unul dintre ochi. Din fericire, vederea revine în 80% din cazuri când există un blocaj mai puțin grav în arterele mai mici.

Cu toate acestea, afecțiunea rămâne periculoasă, deoarece lipsa fluxului sanguin către țesuturile situate în partea din față a nervului optic poate avea consecințe nefaste asupra vederii dacă tratamentul este întârziat.

Vezi și: Îngrijirea părului uscat și gras. Ce trebuie să știi despre șampoanele moderne

Nervul optic, indicator al sănătății

Nervul optic transmite semnale către creier și transportă milioane de fibre nervoase și vase de sânge.

Atunci când acesta este complet izolat de aportul de nutrienți și oxigen, țesutul nervos este afectat, ceea ce poate duce la pierderea vederii.

”Persoanele cu accident vascular cerebral ocular sunt, de obicei, puțin avertizate. Majoritatea persoanelor cu accident vascular cerebral ocular observă o pierdere a vederii la un ochi la trezirea de dimineață, fără durere.

Unii oameni observă o zonă întunecată sau o umbră în viziunea lor care afectează jumătatea superioară sau inferioară a câmpului lor vizual”, notează site-ul Universității Penn.

Vezi și: Cancerul de colon, semne urât mirositoare. La ce să fii atent dacă ești constipat sau ai diaree

Alte simptome includ pierderea contrastului vizual și sensibilitatea la lumină. Anumite persoane pot avea un risc mai mare de a suferi de această afecțiune din cauza formei discurilor lor.

Acest lucru se datorează faptului că fibrele nervoase care călătoresc spre creier și în josul nervului optic trebuie să intre în ochi printr-o gaură cunoscută sub numele de foramen optic.

În cazul în care foramenul unei persoane este mai mic decât media, acest lucru ar putea cauza aglomerarea nervilor optici.

”Deși relația nu este bine înțeleasă, persoanele care au avut o boală cardiovasculară semnificativă și care iau și medicamentul Viagra sunt mai expuse riscului de boală”, adaugă Universitatea Penn.

Vezi și: Astenia de primăvară și schimbarea orei de vară, efecte și adaptare. Dafinoiu: Avem nevoie cam de o săptămână

Fundația Britanică a Inimii afirmă că un diagnostic rapid oferă cele mai bune șanse de recuperare. În mod ideal, accidentul vascular cerebral ocular ar trebui diagnosticat în termen de patru ore, pentru a disloca cheagul prin masarea ochiului.

”Persoanele care prezintă o pierdere bruscă a vederii ar trebui să consulte de urgență un expert. Din nefericire, majoritatea pacienților nu primesc ajutor de specialitate decât după 24 de ore sau mai mult, ceea ce este prea târziu pentru tratament”, a precizat doctorul Pearse Keane, chirurg oftalmolog consultant la Moorfield Eye Hospital, potrivit Express.

Accidentul vascular cerebral, urgență medicală

Accidentele vasculare cerebrale sunt urgențe medicale grave și amenințătoare de viață care necesită atenție imediată. Acestea apar atunci când alimentarea cu sânge a unei secțiuni a creierului este întreruptă temporar. Acest lucru se poate datora spargerii unui vas de sânge sau, în cele mai multe cazuri, unui cheag de sânge care provoacă un blocaj.

Cu cât o persoană primește mai repede îngrijiri medicale, cu atât mai bună este probabilitatea ca recuperarea sa în urma unui accident vascular cerebral să fie mai bună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel