Serbia este oficial cea mai stresantă țară din Europa, iar Islanda este cea mai puțin stresantă. Locul surprinzător obținut de România. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Stresul  Foto: Karolina Grabowska, de la Pexels
Stresul Foto: Karolina Grabowska, de la Pexels

După Serbia, Letonia și Portugalia sunt a doua și a treia cele mai stresante țări europene. La polul opus se află Islanda, unde nu este stresant nici să trăiești, nici să muncești. România, culmea, este în primele 10 cele mai puțin stresante țări din Europa. 

Un nou studiu realizat de experții în somn de la Everynight a examinat țările europene pe trei categorii – stres financiar, stres profesional și stres personal – pentru a descoperi țările cele mai mult și cele mai puțin stresante de pe continent.

Studiul, remis redacției, dezvăluie că Serbia este cea mai stresantă țară din Europa, însumând cel mai mare scor de stres, de 77,83. Serbia a obținut scoruri mari atât pentru stresul financiar – pe baza unor factori precum rata sărăciei, chiria medie pe un apartament cu un dormitor în centrul orașului și costul transportului – și factorii de stres la locul de muncă – inclusiv rata de angajare, salariul mediu, concediu anual și timpul mediu de navetă până la locul de muncă. 

Serbia s-a clasat drept cea mai stresantă țară din cauza salariului său scăzut lunar de circa 534,13 EUR – al treilea cel mai mic din Europa – și a ratei sale ridicate de sărăcie, cu 23% din populație care trăiește în sărăcie lucie – a patra cea mai mare din Europa. Cei doi factori combinați face din Serbia locul cea mai stresantă țară europeană în care să trăiești.

Letonia este a doua țară din Europa cu cel mai mare stres, intrând în top din cauza factorilor de stres personal - cum ar fi rata divorțurilor, cazurile de COVID-19, cazurile de depresie, costurile de îngrijire a copiilor și nivelul criminalității. De exemplu, Letonia are o rată ridicată a divorțurilor de 45,7 divorțuri la 100 de căsătorii – mult peste rata medie din Europa. În plus, factori de stres la locul de muncă, cum ar fi a șasea cea mai scăzută rată de ocupare a forței de muncă din Europa – 61,6% – fac din Letonia a doua țară europeană cea mai stresantă, cu un scor de stres de 77,58.

Surpriza este însă Portugalia, care s-a clasat pe locul III în topul celor mai stresate țări din Europa. Națiunea iberică are a doua cea mai mare rată a divorțurilor din Europa, cu 58,7 divorțuri la 100 de căsătorii, pe lângă una dintre cele mai scăzute rate de ocupare a forței de muncă din Europa, cu 56,1% din populație angajată, ducând la un scor de stres de 77,13.

Cele trei țări sunt urmate, în ordine, de Grecia și Spania (ambele cu un sor de stres de 74), Italia (cu 73,35), Lituania (cu 71,11), Bulgaria (71,9) și Albania (locul 9, cu un scor de 70,88).

Marea Britanie s-a clasat, de asemenea, printre primele cele mai stresate țări din Europa, situându-se pe locul zece în clasamentul general, în special datorită nivelurilor ridicate de factori de stres financiar – al treilea ca mărime din Europa – cum ar fi cele mai mari costuri medii de chirie din Europa (în medie 2.018 EUR), pe lângă cele mai mari costuri medii lunare de transport (de 188 EUR), ajungând la un scor de stres total de 70,64.

România la coada topului cu țările cele mai puțin stresante

În schimb, Islanda este cea mai puțin stresată țară din Europa, cu un scor de stres de 47,41. Țara insulară nordică este cel mai puțin stresantă în ceea ce privește factorii de muncă, deoarece are cel mai scurt timp mediu de navetă din Europa, cu doar 15 minute, împreună cu cea mai scăzută rată a sărăciei din Europa, de 9%, ceea ce o face ideală ca loc în care să trăiești.

Germania ocupă locul 2 în topul celor mai puțin stresante țări, având performanțe deosebit de bune când vine vorba de niveluri scăzute de factori de stres legați de locul de muncă. Studiul a relevat că cetățenii germani au printre cele mai mari salarii lunare din Europa, cu o medie de 3.031 de euro, pe lângă a patra cea mai mare rată de ocupare a forței de muncă, cu 75,6% din populație angajată, dând Germaniei un scor de stres total de 49,54.

Studiul a constatat că Norvegia este a treia țară europeană cel mai puțin stresată, cu un scor total de stres de 50,69. Țara scandinavă se clasează ca una dintre cele mai puțin stresante țări europene pe baza factorilor de stres la locul de muncă, cum ar fi a treia cea mai scurtă săptămână de lucru medie din Europa – cu 38 de ore de lucru pe săptămână – în plus față de al cincilea cel mai mare salariu din Europa, cu un salariu mediu lunar de 3.305,91 euro.

Surprinzător, România se află pe locul 9 în topul celor mai puțin stresante țări din Europa, totalizând un scor de 59.15.

Comentând studiul, Jasmin Lee pentru Everynight.com a spus că „Ultimii doi ani au oferit o sursă constantă de incertitudine pentru mulți din cauza COVID-19, așa că nu este surprinzător să vedem că nivelurile de stres în Europa sunt atât de ridicate. (...) Această listă evidențiază faptul că pe tot continentul, oamenii trăiesc în situații diferite în ceea ce privește stilul lor de viață, bogăția și mijloacele de trai, dar în mod clar, unele țări au o probabilitate mai mare ca rezidenții lor să aibă nopți nedormite din cauza stresului”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel