Sfecla roșie, potențial medicament pentru boli autoimune și neurodegenerative

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sfecla
Sfecla

Un compus care se găsește în sfecla roșie ar putea fi tratament pentru anumite boli inflamatorii, precum cele neurodegenerative și autoimune

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena au izolat o peptidă (moleculă mică de proteină) din sfecla roșie care este capabilă să inhibe o anumită enzimă responsabilă pentru descompunerea moleculelor mesager din organism. Datorită structurii sale moleculare deosebit de stabile și a proprietăților farmacologice, peptida din sfecla roșie poate fi un bun candidat pentru dezvoltarea unui medicament pentru tratarea anumitor boli inflamatorii, cum ar fi de exemplu boli neurodegenerative și autoimune.

Într-un studiu recent, publicat în Journal of Natural Products (link direct studiu) grupul de cercetare condus de Christian Gruber de la Institutul de Farmacologie din Universitatea de Medicină din Viena (MedUni Vienna) prezintă descoperirile. 

Boli în care ar putea fi testată

Peptida care există în rădăcinile plantelor de sfeclă roșie aparține unui grup de molecule pe care plantele le folosesc, printre altele, ca apărare chimică împotriva dăunătorilor, cum ar fi de exemplu bacterii, viruși sau insecte.

„Analizând mii de date genomice, echipa noastră a reușit să definească o serie de noi peptide bogate în cisteină și să le atribuie filogenetic în regnul plantelor. În acest proces, atenția noastră a fost atrasă de o posibilă funcție ca așa-numiții inhibitori de protează. Prin urmare, peptida de sfeclă roșie poate inhiba enzimele care digeră proteinele ", explică Gruber.

Peptida de sfeclă roșie inhibă în mod specific prolil oligopeptidaza (POP), care este implicată în descompunerea hormonilor proteici din organism și, prin urmare, este capabilă să regleze reacțiile inflamatorii. POP este o țintă mult discutată pentru medicamentele dedicate bolilor neurodegenerative și inflamatorii, cum ar fi Alzheimer și scleroza multiplă, de exemplu. 

Peptida poate fi găsită și în sucul sfeclă roșie

Peptida nu apare numai în rădăcina legumei, dar poate fi detectată și în sucul de sfeclă roșie disponibil comercial - deși în concentrații foarte scăzute. „Deși sfecla roșie este considerată o legumă foarte sănătoasă, ar fi nerezonabil să sperăm că demența ar putea fi prevenită prin consumul regulat de sfeclă roșie”, subliniază farmacologul MedUni Vienna. Asta pentru că „peptida apare natural doar în cantități foarte mici și nu este clar dacă poate fi ca atare absorbită prin tractul gastro-intestinal”, a completat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel