Sindromul metabolic - cauze și tratament. Unde vă puteți testa gratuit

Sonia Baciu |
Data publicării:
sindromul metabolic. FOTO: Freepik @user26142724
sindromul metabolic. FOTO: Freepik @user26142724

Sindromul metabolic, de la cauze la tratament. Care sunt semnele că este timpul să mergeți la medic și unde vă puteți testa gratuit.

Sindromul metabolic reprezintă o categorie de boli care se produc împreună și care cresc riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.

Sindromul metabolic se referă la prezența a cel puțin trei dintre următoarele afecțiuni: hipertensiunea arterială, toleranța scăzută la glucoză, excesul de grăsime ponderală în jurul taliei, nivelurile peste măsură ale trigliceridelor și scăzute ale colesterolului bun.

Prezența doar a uneia dintre aceste afecțiuni este totuși un semnal de alarmă, existând un risc mai mare de boală severă, iar în cazul în care sunt dezvoltate mai multe afecțiuni din categoria bolilor metabolice, riscul de complicații, precum diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare, este și mai mare.

În cazul în care ați fost diagnosticat cu una sau mai multe afecțiuni din categoria bolilor metabolice, modificările stilului de viață, prin adoptarea unei diete echilibrate și o activitate fizică mai intensă sunt primele lucruri pe care medicul vi le poate recomanda. De altfel, tocmai adoptarea unor obiceiuri sănătoase pot face posibilă eliminarea completă a factorilor de risc, notează WebMD.

Simptomele și cauzele sindromului metabolic

Cel mai vizibil simptom al sindromului metabolic este circumferința abdominală mare, iar dacă glicemia este crescută, persoana va prezenta semnele și simptomele diabetului, adică senzația crescută de sete, urinările frecvente, oboseala, vederea încețoșată.

Sindromul metabolic este strâns legat de excesul ponderal sau de obezitate, precum și de un stil de viață sedentar. Mai mult decât atât, acesta este sociat și cu rezistența la insulină. În cazul persoanelor care se confruntă cu acest aspect, celulele nu răspund în mod normal la insulină, iar glucoza nu poate ajunge la fel de ușor la celule, motiv pentru care glicemia crește, în ciuda faptului că organismul face eforturi să producă din ce în ce mai multă insulină pentru a reduce glicemia.

Factorii de risc

Potrivit Asociației Americane a Inimii și Institutului Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui, există cinci factori de risc care alcătuiesc sindromul metabolic.

- dimensiunea mare a taliei (o talie care măsoară 89 cm la femei și 102 cm la bărbați. și peste aceste valori);

- nivelul ridicat al trigliceridelor - 150 mg/dL sau 1.7 mmol/L sau peste aceste valori;

- nivel scăzut al colesterolului HDL (“bun”) - Sub 40 mg/dL (1.04 mmol/L) la bărbați sau sub 50 mg/dL (1.3 mmol/L) la femei;

- hipertensiune arterială - peste 130/85 mm Hg;

- glicemie crescută - peste 100 mg/dL (5.6 mmol/L).

Fibrilația atrială și legătura cu AVC. Ce tratament trebuie să urmeze un pacient cu fibrilație. Cristina Tiu: Nu luați pentru că și vecinul ia și îi merge bine

Care este tratamentul acestei ”triade”

Pentru obținerea unui tratament este nevoie prezentarea la medicul de familie care vă va trimite la un medic specializat în diabet și alte tulburări endocrine (endocrinolog) sau către un specialist în afecțiuni cardiovasculare (cardiolog).

Potrivit endocrinologului Cătălina Poiană, cei care se află săptămâna viitoare pe litoralul românesc au posibilitatea să se testeze gratuit pentru a vedea dacă suferă de vreuna dintre bolile metabolice sau de inimă.

Punctele în care se vor afla specialiștii sunt pe plaja Neptun, Mangalia, Olimp, la punctele de prim ajutor, Costinești și Saturn, la containerele SMURD-ISU.

”Evaluăm sindromul metabolic care reprezintă, de fapt, un grup, o constelație de factori de risc cardiovasculari și metabolici. La toţi aceşti pacienţi evaluăm înălțimea, greutatea, calculăm indicele de masă corporală, măsurăm talia, circumferinţa taliei.

Circumferinţa talie ne indică depunerea de țesut adipos la nivelul abdomenul și în zona viscerală.  Obezitatea viscerală constituindu-se într-un factor de risc cardiovascular important. De asemenea, măsurăm tensiunea arterială și determinăm glicemia”, a declarat endocrinologul la Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Această evaluare gratuită face parte din campania ”Asumă-ți să fii sănătos”, ediția a doua, o campanie organizată de Universitatea de Medicină u Farmacie Carol Davila din București în parteneriat cu Societatea Română de Endocrinologie și Societatea Română de Dermatologie.

”Campania are drept scop o acțiune de screening pentru o serie întreagă de afecțiuni pe care noi le-am considerat de interes. Pe parte de endocrinologie, screening-ul pe care noi îl vom efectua se referă la două afecțiuni importante și anume la osteoporoză și sindrom metabolic”, a mai spus endocrinologul.

Dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului. Dr. Hâncu: Se bazează și pe controlul porțiilor

Remedii de stil de viață

În cazul în care ați fost diagnosticat cu sindromul metabolic sau cu una dintre componentele sale, adoptarea unor schimbări sănătoase în stilul de viață pot să prevină sau să întârzie problemele severe de sănătate, precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.

În ce constă această schimbare de stil de viață:

- activitate fizică efectuată regulat. Specialiștii recomandă cel puțin 30 de minute de mișcare zilnic.

- slăbire. Pierderea a 7-10% din masa corporală poate reduce rezistența la insulină și hipertensiunea arterială.

- alimentație sănătoasă. Anumite diete, precum DASH sau dieta mediteraneeană susțin să consumi legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe.Mai mult, este recomandată renunțarea la băuturile dulci, alcool, sare, zahăr și grăsimi, în special grăsimile saturale și trans.

- renunțarea la fumat, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel