Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Acest aliment banael este singurul recunoscut ca fiind postbiotic. Mihaela Bilic a dezvăluit efectele sale uimitoare pentru sănătate.
Probioticele și prebioticele sunt tot mai frecvent asociate cu sănătatea intestinală, însă puțini știu de conceptul de postbiotice.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică diferențele dintre acești termeni și subliniază importanța unui aliment surprinzător.
Probioticele sunt alimentele fermentate care conțin bacterii vii, benefice pentru flora intestinală. Acetea joacă un rol esențial în menținerea imunității și a echilibrului microbiomului.
Prebioticele sunt fibrele alimentare care hrănesc bacteriile benefice din intestin, stimulând astfel creșterea și activitatea acestora.
Postbioticele sunt compușii produși de bacteriile benefice, precum acizii grași cu lanț scurt, care ajută la menținerea integrității mucoasei intestinale și au efecte pozitive asupra sănătății.
"Știați până acum că avem probiotioce, adică toate alimentele fermentate care conțin culturi de bacterii vii, acele bacterii benefice de care depinde imunitatea și sănătatea noastră, există prebiotice, adică fibrele care hrănesc culturile de bacterii benefice din intestin, dar și postbioticele.
Postbioticele înseamnă acizi grași cu lanț scurt care se sintetizează la nivelul mucoasei intestinale și tot bacteriile benefice fac asta.
Untul este singurul aliment cu efect postbiotic, pentru că în unt avem acidul butiric, acest acid gras cu lanț scurt care este fabulos la nivel de mucoasă intestinală, îi păstrează echilibrul și integritatea.
Untul are și vitaminele A și D, combinate eficient în mod natural, toată grăsimea valoroasă din lapte. Dragii mei, mâncați unt pentru efectul lui postbiotic”, spune celebrul medic nutriționist Mihaela Bilic.
Surprinzător, unul este singurul aliment recunoscut ca având efect postbiotic, datorită conținutului su de acid butiric. Acest acid gras cu lanț scurt este produs în mod natural de bacteriile benefice din intestin, dar poate fi obținut și din alimentație.
Acidul butiric joacă un rol crucial în:
- menținerea sănătății mucoasei intestinale, pentru că protejează peretele intestinal de inflamații și susține regenerarea celulelor epiteliale.
- echilibrul microbiomului, pentru că ajută la crearea unui mediu favorabil pentru bacteriile benefice.
- îmbunătățirea imunității, prin susținerea funcționării optime a intestinului, primul strat de apărare împotriva agențior patogeni.
Pe lângă acidul butiric, unul conține vitaminele A și D, esențiale pentru sănătatea pielii, a oaselor și a sistemului imunitar. Aceste vitamine sunt prezente în combinații naturale și eficiente, ceea ce face ca untul să fie un aliment extrem de valoros.
Pentru a beneficia de proprietățile postbiotice ale untului, este recomandat să:
- consumăm unt de calitate. Alege un unt cu un conținut ridicat de grăsimi (minim 80%) și fără aditivi.
- evităm excesul. Deși benefic, untul este bogat în calorii, astfel că porțiile moderate sunt cheia
- combinăm cu o dietă echilibrată. Pentru a sprijini efectele postbiotice, consumați și alimente bogate în probiotice - iaurt, chefir, varză murată - și prebiotice - legume, cereale integrale, fructe.
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.