Smartphone-urile pot ajuta persoanele cu demență, inclusiv Alzheimer, să-și amintească sarcinile zilnice. STUDIU

Bătrânii cu forme ușoare de demență, inclusiv Alzheimer, pot învăța să folosească smartphone-uri. Foto: Pixabay
Bătrânii cu forme ușoare de demență, inclusiv Alzheimer, pot învăța să folosească smartphone-uri. Foto: Pixabay

Un nou studiu arată că smartphone-urile, telefoanele inteligente, pot fi un instrument benefic pentru persoanele cu demență, pentru că anumite aplicații, precum sunt cele tip memento și voice recorder pot fi folosite ca să le amintească lucruri pe care le au de făcut zilnic. 

Rezultatele unui nou studiu publicat în Jurnalul Societății Americane de Geriatrie (link direct studiu) arată că adulții în vârstă cu demență ușoară pot învăța să folosească dispozitive de memorie cum sunt smartphone-uri pentru a-i ajuta să-și amintească să îndeplinească sarcinile zilnice care sunt importante pentru calitatea vieții lor.

În cadrul studiului, 52 de adulți în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare sau demență ușoară au fost instruiți despre cum să folosească o aplicație de înregistrare vocală digitală (voice recorder) sau o aplicație de tip memento.

După o intervenție de patru săptămâni, participanții au raportat îmbunătățiri în îndeplinirea sarcinilor zilnice. De asemenea, au avut rezultate relativ bune atunci când cercetătorii le-au atribuit sarcini, nivelurile lor de performanță favorizând, în prima săptămână, aplicația de tip memento, dar în timp ajungând să favorizeze utilizarea aplicației de înregistrare vocală digitală, în săptămâna a patra. 

Utilizarea mai mare a aplicației de tip voice recorder sau a aplicațiilor de tip memento a fost asociată cu o memorie mai bună și cu îmbunătățiri mai mari în activitățile desfășurate din viața de zi cu zi.

Autorii studiului observă că aplicațiile ajutătoare de pe smartphone-uri care au fost folosite sunt gratuite și disponibile pe scară largă și ar trebui diseminate pacienților cu forme ușoare de demență și îngrijitorilor lor pentru a-i sprijini în sarcinile zilnice, a le îmbunătăți calitatea vieții și funcționarea independentă.

„Există această noțiune generalizată conform căreia adulților în vârstă nu le place tehnologia, dar am descoperit că participanților le-a plăcut să învețe să folosească aplicațiile de memorie pentru smartphone-uri și au putut să-și îmbunătățească performanța zilnică a memoriei”, a spus autorul principal dr Michael K. Scullin, de la Universitatea Baylor. 

„Companiile de tehnologie au oportunitatea de a îmbunătăți adoptarea pe scară largă a dispozitivelor de memorie pentru smartphone-uri la adulții în vârstă și la persoanele cu stadii ușoare ale bolii Alzheimer, adaptând interfața și experiența utilizatorului aplicațiilor lor de memento la această categorie demografică și prin încorporarea diversității de vârstă în campaniile lor de marketing. Cu ajutorul companiilor de tehnologie inteligentă, putem face progrese mari în îmbunătățirea funcționării și a calității vieții pentru familiile afectate de boala Alzheimer și demența asociată”, a mai arătat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0