Somn cu un câine, mai odihnitor decât cu un bărbat? Studiu

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Câine în pat  FOTO: pexels.com
Câine în pat FOTO: pexels.com

Femeile care dorm cu câinii ar avea parte de un somn mai odihnitor decât cu bărbații sau pisicile, susține un studiu.

Somnul cu un câine ar fi mai odihnitor decât cu un bărbat sau o pisică, este concluzia unui studiu făcut de Christy Hoffman de la Departamentul de Comportament al Animalelor, Ecologie și Conservare al Colegiului Canisius din Buffalo, New York.

Datele strânse demonstrează că somnul cu un partener uman adult are atât efecte pozitive, cât și negative asupra somnului uman, dar puțini au analizat până acum impactul pe care îl au animalele de companie asupra calității somnului uman, precizează autoarea pe tandfonline.com, unde a fost publicat studiul în noiembrie 2018.

Somn cu un câine: 962 de participante

Potrivit sursei citate, cercetătoarea a adunat, în urma unui sondaj online, de la 962 de femei adulte, din Statele Unite, informații din care a analizat legătura dintre calitatea somnului la oameni și odihna cu un patruped în același pat.
Puțin peste 50% își împart patul cu un câine și 31% cu cel puțin o pisică. Rezultatele studiului nu au arătat o relație puternică între starea de sănătate a proprietarului de câini și calitatea somnului, deși multe dintre participante au declarat că au un somn prost.

Christy L. Hoffman susține că obiceiurile de somn și percepțiile privind calitatea somnului ale oamenilor sunt afectate de câini și pisici și în funcție de locul unde acestea dorm.

Concluzii: „Câinele nu va rezolva problemele de somn ale tuturor"

Câinii care dorm cu stăpânii, potrivit studiului, sunt văzuți mai puțin perturbatori ai somnului decât pisicile și partenerii. Tot câinii au fost asociați cu sentimente mai puternice de confort și securitate, în urma analizei făcute după sondajul celor 962 de participante.

În schimb, pisicile au fost percepute drept factor deranjatori ai somnului uman, ca și partenerii umani. Felinele sunt ființe nocturne, iar biologic sunt construite să vâneze noaptea.

„Urmărirea cercetării este necesară pentru a determina dacă percepția stăpânilor de patrupede asupra impactului animalelor de companie asupra somnului lor se aliniază la măsurile obiective de calitate a somnului", se mai arată pe tandfonline.com.

Cercetătoarea declara, pentru distractify.com, că termenul cheie e percepția și sublinia că „patrupedul canin nu va rezolva problemele de somn ale tuturor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel