Spanacul, planta-MINUNE ce ne ajută să ieșim cu bine din sezonul rece

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Spanacul, planta-MINUNE ce ne ajută să ieșim cu bine din sezonul rece (pexels @Rodolfo Quiros)
Spanacul, planta-MINUNE ce ne ajută să ieșim cu bine din sezonul rece (pexels @Rodolfo Quiros)

Spanacul, planta-MINUNE ce ne ajută să ieșim cu bine din sezonul rece. El poate fi consumat ca atare, dar și gătit sau în diferite combinații de smoothie.

Spanacul, planta-MINUNE ce ne ajută să ieșim cu bine din sezonul rece.

Spanacul este considerat un superaliment, o plantă-minune, ce poate fi consumată ca atare, în salate, dar și preparat, de multe ori trimițându-ne cu gândul la copilărie și la Popeye Marinarul.

Spanacul are numeroase proprietăți terapeutice, date tocmai de conținutul ridicat de substanțe nutritive. Multiplele beneficii ale spanacului asupra sănătății se explică prin conținutul său de minerale, vitamine, pigmenți și fitonutrienți, inclusiv potasiu, magneziu, zinc, fier și calciu. Spanacul este o sursă de vitamine, cum ar fi folatul, niacinul, vitamina A, vitamina B6, vitamina C și vitamina K. Considerat o plantă-minune, spanacul este, de asemenea, bogat în betacaroten, luteină, xantină și clorofilină și are un conținut scăzut de grăsimi.

Întărește sistemul imunitar și ajută la reglarea tensiunii arteriale

Spanacul are acid folic, care ajută organismul să producă celule noi, fibre și antioxidanți. De asemenea, conține o cantitate importantă de vitamina C.

Spanacul, prin conținutul său ridicat de potasiu și cu un conținut scăzut de sodiu, este benefic pentru pacienții cu tensiune arterială ridicată. Asta în timp ce acidul folic din spanac contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale și relaxează vasele de sânge.

Ajută la coagularea sângelui

Spanacul este recomandat în dieta persoanelor ce suferă de hemofilie, tocmai datorită conținutului ridicat de vitamina K. Această vitamină ajută la coagularea sângelui prin producerea de protrombină. De asemenea, menține funcționarea ficatului prin stimularea producerii de glicogen.

Spanacul - contraindicații și precauții

Spanacul nu este recomandat pentru consum în cazul unor categorii de persoane care suferă de anumite afecțiuni, notează csid.ro.

Astfel, potrivit sursei citate, spanacul nu trebuie consumat de pacienți bolnavi de reumatism, gută, hepatită, pietre la rinichi sau vezică, inflaţii gastrice sau intestinale sau artrită, deoarece conţine acid oxalic, contraindicat în aceste afectiuni. Mai multe studii au arătat că spanacul, consumat în cantități însemnate, poate fi un factor în apariția pietrelor la rinichi, deoarece este bogat în calciu și oxalați.

Ce conține spanacul

Spanacul conține multe vitamine și minerale, esențiale pentru o bună funcționare a organismului. Vitamina A: Spanacul este o sursă excelentă de carotinoizice ce pot fi transformate în vitamina A. Vitamina C: Acționează ca un puternic antioxidant și este esențială în sănătatea pielii și a sistemului imunitar. Vitamina K: Joacă un rol important în coagularea sângelui. Acid folic: Cunoscut și sub numele de vitamina B9, acesta este esențial pentru femeile însărcinate, contribuind la funcționarea normală a celulelor și creșterea țesuturilor. Fier: Spanacul are un conținut ridicat de fier, mai exact 2,7 grame la 100 de grame de spanac. Fierul este un mineral care ajută la formarea hemoglobinei și furnizează oxigen țesuturilor. Calciu: este, de asemenea foarte important pentru organism. Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor și este folosit de organism pentru sănătatea sistemului nervos, a inimii și mușchilor.

Vezi și: Planta celebră care te ţine departe de INFARCT și CANCER

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel