Stângacii, cât de diferită este structura creierului lor. Legătura cu limba vorbită

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Creier
Creier

Stângacii au structura creierului diferită, cel puțin asta arată ultimul studiu al cercetătorilor. Zona care determină care mână este utilizată predominant este asociată cu limba vorbită.

Persoanele stângace au avut întoteauna dificultăți în a se adapta la scrierea cu mâna dreaptă, ori a folosi diferite obiecte destinate celor ce folosesc predominant mâna dreaptă. Cercetătorii au încercat să înțeleagă de ce stângacii sunt... stângaci și au descoperit că gentica joacă un rol foarte important. Acum, pentru prima dată, cercetătorii au identificat regiuni ale genomului legate de această trăsătură în populația generală.

Studiul a fost condus de cercetători de la Universitatea din Oxford, care au analizat genomii a aproximativ 400.000 de oameni de la UK Biobank. Cohorta a inclus 38.332 de stângaci, ceea ce estimează că aproximativ 90% din populația lumii utilizează predominant mâna dreaptă.

Echipa a identificat patru regiuni genetice care sunt asociate cu utilizarea predominante a uneia dintre mâini, trei dintre ele fiind asociate cu proteine implicate în dezvoltarea și structura creierului. Mai exact, aceste proteine au fost legate de microtubuli care fac parte din citoscheletul din interiorul celulelor, ceea ce oferă structură și formă pentru a ghida construcția și funcția celulelor din corp.

Structura creierului, diferită

Aproximativ 10.000 dintre participanții la studiu au făcut o investigare imagistică a creierului, dezvăluind că variantele genetice asociate cu utilizarea mâinii stângi au fost, de asemenea, asociate cu diferențe în structura creierului. Anume, cercetătorii au descoperit diferențe în tracturile de materie albă care leagă regiunile legate de limba vorbită, în creier.

„Am descoperit că, la participanții stângaci, zonele de limbaj ale părților stângi și drepte ale creierului comunică între ele într-un mod mai coordonat”, spune dr. Akira Wiberg, un partener de cercetare medicală la Universitatea din Oxford, care a efectuat analizele. „Acest lucru crește posibilitatea intrigantă pentru cercetările viitoare.  Stângacii ar putea avea un avantaj atunci când vine vorba de îndeplinirea sarcinilor verbale, dar trebuie amintit că aceste diferențe au fost văzute doar ca o medie pentru un număr foarte mare de oameni, și nu la toți stângacii va fi similar".

În plus, cercetătorii au descoperit corelații între regiunile genetice asociate cu utilizarea mâinii stângi și șansa ușor mai mare de a avea schizofrenie, dar o șansă ușor mai mică de a avea boala Parkinson. Cu toate acestea, trebuie subliniat că aceste corelațiile sunt extrem de ușoare și nu ar trebui să fie interpretate ca fiind cauzale. Dar ei spun că examinarea acestor legături genetice ar putea oferi noi perspective asupra modului în care se dezvoltă aceste afecțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel