Statistici. Cât de rar merg românii la medic

Adisa Codruț / 26 feb 2019 / 13:00

Se pare că românii nu sunt cei mai buni „prieteni” cu dentistul, cel puțin asta arată ultimele date statistice la nivel european. Peste 80% dintre românii întrebați au spus că nu au fost la dentist în ultimele 12 luni. Nici la alți medici nu merg mai des

România este țara europeană cu cel mai mic procent de pacienți ai cabinetelor de stomatologie, cel puțin așa arată un studiu Eurostat.

Potrivit datelor, un procent de 45% din populaţia Uniunii Europene nu a consultat un medic stomatolog în 2017. Față de media europeană, România s-a situat mult deasupra cifrelor, cu un procent alarmant de 82% dintre respondenţi care au spus că nu au mers la dentist în ultimele 12 luni.

La polul opus este Germania, unde doar 13,8% dintre cei intervievaţi au declarat că nu au mers la stomatolog în 2017, în timp ce 17% dintre cei intervievaţi au declarat că au mers la stomatolog de trei până la cinci ori în acelaşi an.

Pe ultimul loc și la alți medici

România, mai arată sursa citată, este pe ultimul loc în UE şi când vine vorba de consultarea unui chirurg generalist, 88% dintre români declarând că nu au consultat un chirurg generalist în 2017, față de 45%, media europeană.Un procent de 34% au răspuns că au făcut acest lucru odată sau de două ori, 14% au declarat că au consultat un chirurg generalist de trei până la cinci ori iar 7% au făcut acest lucru de cel puţin şase ori.

Germania are cel mai mic procent de persoane (21,7%) care nu au consultat un chirurg generalist în ultimele 12 luni şi totodată cel mare procent de persoane (23%) care au consultat un chirurg generalist de trei până la cinci ori.

Când vine vorba de consultarea unui medic generalist, 38% dintre europeni au declarat că au făcut acest lucru odată sau de două ori în ultimele 12 luni înainte de efectuarea sondajului din 2017. Un sfert (25%) au declarat că au consultat un medic generalist de trei până la cinci ori pe an în timp ce un alt sfert (24%) au declarat că nu au făcut acest lucru în ultimul an iar 14% au raportat că au consultat un medic generalist de cel puţin şase ori pe an.

Ţările membre cu cea mai mare pondere a persoanelor care în 2017 nu au consultat un medic generalist în ultimele 12 luni au fost Grecia (61%), Bulgaria (52,3%) şi România (42,9%). La polul opus, doar 10,7% dintre germanii intervievaţi au declarat că nu au consultat un medic generalist în 2017, mai artă studiul citat de agerpres.ro.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy