Strănutul, ce se întâmplă dacă te abții. Efectele pot fi mortale

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
stranutul - FOTO: Freepik
stranutul - FOTO: Freepik

Strănutul este un mecanism normal prin care elimini anumite particule din nas. Dar ce se poate întâmpla dacă te abții să strănuți.

Strănutul este unul dintre modurile prin care corpul se menține în siguranță, pentru că îi transmite creierului că un obiect trebuie eliminat din nas. pornește din sistemul nervos. Traseul semnalului până la creier poate să difere și de aceea oamenii strănută în moduri unice. Este o reacție a sistemului imunitar, care astfel elimină bacteriile și virusurile.

Corpul tău te face să strănuţi atunci când simte ceva în nas care nu ar trebui să fie acolo. Aceasta poate include bacterii, murdărie, praf, mucegai, polen, sau fum. Nasul tău s-ar putea să se simtă gâdilat sau inconfortabil, iar la scurt timp după aceea, vei strănuta.

Strănutul te ajută să nu te îmbolnăvești sau să te accidentezi de diferitele tipuri de lucruri care ți-ar putea intra în nas. Oamenii de știință spun că strănutul ajută la "resetarea" setărilor din nas la normal.

Vezi și: 

Strănutul, ce se întâmplă dacă te abții

S-ar putea să fii tentat să te abții de la un strănut atunci când ești într-un loc aglomerat, când vorbești cu o altă persoană sau în alte situații în care a fi nevoit să strănuţi pare nepotrivit. Dar cercetările sugerează că reprimarea unui strănut ar putea fi periculoasă pentru sănătatea ta, uneori provocând complicații grave, potrivit Healthline.

În plus, toată lumea strănută. Este complet normal și acceptabil - atâta timp cât vă acoperiți gura.

Reprimarea unui strănut, pericole

Strănutul este o activitate puternică: Un strănut poate propulsa picături de mucus din nas la o rată de până la 100 de mile pe oră!

De ce sunt strănuturile atât de puternice? Este vorba despre presiune. Când strănuţi, corpul tău produce presiune în sistemul respirator. Aceasta include sinusurile, cavitatea nazală, și în jos în gât în plămâni.

Reprimarea unui strănut crește foarte mult presiunea în interiorul sistemului respirator la un nivel de aproximativ 5 până la 24 de ori mai mare decât cel cauzat de strănutul în sine. Experții spun că menținerea acestei presiuni suplimentare în interiorul corpului poate provoca potențiale leziuni, care pot fi grave. Unele dintre aceste leziuni includ:

Vezi și: Dulceața, ce nu știai despre ea. Ce este pectina și cum poate preveni cancerul de colon și ajuta la digestie. Cine nu ar trebui să o consume

Timpan rupt

Când țineți presiunea ridicată care se acumulează în sistemul respirator înainte de a strănuta, trimiteți puțin aer în urechi. Acest aer sub presiune rulează într-un tub în fiecare dintre urechile tale care se conectează la urechea medie și timpan, numit tubul eustachian.

Experții spun că este posibil ca presiunea să provoace ruperea timpanului (sau chiar a ambelor timpane) și să provoace pierderea auzului. Majoritatea timpanelor rupte se vindecă fără tratament în câteva săptămâni, deși în unele cazuri este necesară intervenția chirurgicală.

Infecţia urechii medii

Strănutul vă ajută să vă goliți nasul de orice lucruri care nu ar trebui să fie acolo. Aceasta include bacteriile. Ipotetic, redirecționarea aerului înapoi în urechi din pasajele nazale ar putea transporta bacterii sau mucus infectat la urechea medie, provocând o infecție.

Aceste infecții sunt adesea destul de dureroase. Uneori, infecțiile urechii medii se limpezesc fără tratament, dar în alte cazuri sunt necesare antibiotice.

Vezi și: Vaccinul gripal: ce faci dacă ai trecut deja prin boală. Marinescu: Poate fi făcut și acum, cât mai repede, efect în 10 zile! Se ajunge la insuficiență respiratorie, complicații pulmonare

Vase de sânge deteriorate în ochi, nas sau timpane

Experții spun că, deși este rar, este posibil să deteriorați vasele de sânge din ochi, nas sau timpane atunci când vă abțineți într-un strănut. Presiunea crescută cauzată de strănutul care are loc în poate provoca vasele de sânge din pasajele nazale să se stoarcă și să izbucnească.

O astfel de leziune cauzează, de obicei, daune superficiale aspectului dvs., cum ar fi înroșirea ochilor sau a nasului.

Leziunea diafragmei

Diafragma ta este partea musculară a pieptului deasupra abdomenului. În timp ce aceste leziuni sunt rare, medicii au observat cazuri de aer presurizat care devine prins în diafragmă, prăbușind plămânii la persoanele care încearcă să țină în strănuturile lor.

Aceasta este o leziune care pune viața în pericol care necesită spitalizare imediată. Mai frecvent, este posibil să simțiți dureri în piept după ce vă țineți într-un strănut din cauza aerului presurizat suplimentar.

Anevrism

Potrivit experților, presiunea cauzată de abținerea de la un strănut poate duce la ruperea unui anevrism cerebral. Aceasta este o leziune care pune viața în pericol, care poate duce la sângerare în craniu în jurul creierului.

Vezi și: Gabriela Cristea, diagnostic din cauza epuizării: Recidivează de fiecare dată când sistemul meu imunitar scade

Afectarea gâtului

Medicii au găsit cel puțin un caz în care o persoană și-a rupt spatele gâtului ținându-se într-un strănut. Bărbatul în vârstă de 34 de ani care a prezentat acest traumatism a fost raportat că are o durere extremă și abia a reușit să vorbească sau să înghită.

El a spus că a simțit o senzație de apariție în gât, care a început să se umfle, după ce a încercat să se țină într-un strănut închizând gura și ciupindu-și nasul în același timp. Aceasta este o leziune gravă care necesită asistență medicală imediată.

Coaste rupte

Unii oameni, adesea adulți mai în vârstă, au raportat ruperea coastelor ca urmare a strănutului. Dar menținerea într-un strănut poate provoca, de asemenea, ruperea unei coaste, deoarece face ca aerul de înaltă presiune să fie forțat în plămâni cu multă forță.

Vezi și: Boala albastră, "boala în care sângele nu se oxigenează cât ar trebui": simptome, tratament. Semnul de pe degete, buze sau vârful nasului: E cea mai frecventă boală cianogenă

Poți muri dacă te abții de la un strănut

Din punct de vedere tehnic nu este imposibil să mori din cauză că te abții de la a strănuta. Anevrismele cerebrale rupte sunt mortale în aproximativ 40% din cazuri, mai notează Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel