Dulceața, ce nu știai despre ea. Ce este pectina și cum poate preveni cancerul de colon și ajuta la digestie. Cine nu ar trebui să o consume

Dulceața este produsă dintr-un fruct măcinat sau zdrobit. Aceasta este o opțiune sănătoasă pentru micul dejun și nu numai.
Dulceața are un conținut ridicat de pectină. În general, dulceața este consumată la scară largă. Aceasta este produsă din diferite fructe. Dulceața conține pectină, aceasta jucând un rol important în prevenirea diferitelor tipuri de cancer.
Dulceața, valori nutritive
O lingură de dulceață conține:
- 6,09 g de apă
- 569 de calorii
- 0,07 g de proteine
- 0,01 g de grăsime lipidică totală
- 13,77 g de carbohidrați
- 0,2 g de fibre dietetic
- 9,7 g de zaharuri totale.
De asemenea, oferă:
- 0,02 mg de cupru
- 1,8 mg de vitamina C
- 0,1 mg de fier
- 0,015 mg de vitamina B2, notează Health Benefits Times.
Dulceața, beneficii pentru sănătate
Dulceața este benefică pentru sănătate. Nu are grăsimi și colesterol, iar astfel ajută la menținerea unei greutăți optime. Pectina poate proteja împotriva cancerului și promovează sănătatea pielii, părului, oaselor și unghiilor degetelor. De asemenea, pectin scade șansele de a dezvolta accident vascular cerebral, atac de cord și afecțiuni cardiovasculare.
De asemenea, scade evoluția cancerelor la nivelul stomacului, gurii și rectului de colon. Reduce șansele de spina bifidă, defecte de tub neural și anencefalie la femeile gravide.
Dulceața, sursă de energie
Dulceața de fructe este bogată în zahăr și carbohidrați. Zahărul nu este întotdeauna dăunător sănătăţii tale dacă este consumat în cantităţi moderate. Zahărul, în general, acționează ca combustibil pentru corpurile noastre.
Corpul nostru utilizează zahăr pentru a produce energie instantanee. Produse alimentare cum ar fi gemurile de fructe fiind bogate în zahăr acționează ca un mare furnizor de energie instant în cazul în care se consumă în cantități moderate. Asigurați-vă că nu consumați mai mult de 1 lingură de gem de fructe în mod regulat.
Dulceața, nivel scăzut de colesterol și grăsimi
Principalul ingredient al dulceții este extractul de fructe sau fructele presate. Ca urmare, conține cantități foarte mici de colesterol și grăsimi. În comparație cu untul, gemul de fructe ar putea fi cea mai bună opțiune pentru micul dejun de dimineață dacă sunteți predispus la niveluri ridicate ale tensiunii arteriale sau la alte boli legate de inimă.
Gemurile de fructe sunt un substitut excelent pentru unt, deoarece reduc riscurile de a dezvolta accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și alte boli cardiovasculare.
Vezi și: Boala coronariană, afecțiunea cu simptome silențioase. Se poate ajunge la atac de cord
Dulceața, ajutor în digestie
Deși cantitatea de fibre dietetice prezente în gemurile de fructe este neglijabilă, prezența pectinei în compoziția acestora ajută la menținerea mișcărilor intestinale și a digestiei adecvate. Pectina este un tip de fibră solubilă care are proprietăți uimitoare de gelifiere.
Pectina ajută la înmuierea scaunului și accelerează trecerea materialului prin tractul digestiv, reducând astfel șansele de a dezvolta constipație. De asemenea, pectina este considerată un prebiotic, care este benefic pentru sănătatea intestinului.
Dulceața, cade riscurile de a dezvolta cancer de colon
Prezența pectinei (un agent de îngroșare) în gemurile de fructe ajută la prevenirea cancerului de colon. Mai multe studii demonstrează că pectina ajută la uciderea celulelor cancerului de colon. În plus, această fibră ajută la reducerea inflamației și a daunelor celulare care pot duce la formarea celulelor canceroase de colon, scăzând riscul de cancer de colon.
Potrivit cercetătorilor, pectina poate reduce riscul de cancer de colon prin legarea și inhibarea absorbției galectinei-3, care a fost legată de un risc crescut de cancer de colon.
Dulceața, sursă importantă de vitamine
Dulceața de fructe posedă vitamine și minerale, iar cantitatea depinde de calitatea fructelor asociate cu gemul de fructe și de cât de mult a fost procesat gemul. Dacă prelucrarea gemului este complicată, fructul își pierde toată valoarea nutritivă.
Dar dacă gemul de fructe a fost făcut într-un mod autentic, acesta poate transmite nutrienții din fructe. De exemplu, un gem mixt de fructe format din mango și mere poate poseda cantități mari de vitamina A, C, E și K, notează Health and Healtier.
Dulceața, riscuri
Dulceața ar trebui consumată în cantități moderate de către pacienții diabetici și obezi. Din cauza conținutului ridicat de zahăr, aceasta poate provoca carii dentare și poate duce la creșterea în greutate.
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
-
Ficatul tău are nevoie de el: ceaiul care îl curăță de grăsime17.10.2025, 17:08
-
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.