Dulceața, ce nu știai despre ea. Ce este pectina și cum poate preveni cancerul de colon și ajuta la digestie. Cine nu ar trebui să o consume

Monika Baciu |
Data publicării:
dulceata - FOTO: Freepik
dulceata - FOTO: Freepik

Dulceața este produsă dintr-un fruct măcinat sau zdrobit. Aceasta este o opțiune sănătoasă pentru micul dejun și nu numai.

Dulceața are un conținut ridicat de pectină. În general, dulceața este consumată la scară largă. Aceasta este produsă din diferite fructe. Dulceața conține pectină, aceasta jucând un rol important în prevenirea diferitelor tipuri de cancer.

Dulceața, valori nutritive

O lingură de dulceață conține:

-  6,09 g de apă

- 569 de calorii

- 0,07 g de proteine

- 0,01 g de grăsime lipidică totală

- 13,77 g de carbohidrați

- 0,2 g de fibre dietetic

- 9,7 g de zaharuri totale.

Vezi și: Vaccinul gripal: Ce faci dacă ai trecut deja prin boală. Marinescu: Poate fi făcut și acum, cât mai repede, efect în 10 zile! Se ajunge la insuficiență respiratorie, complicații pulmonare

De asemenea, oferă: 

- 0,02 mg de cupru

- 1,8 mg de vitamina C

- 0,1 mg de fier

- 0,015 mg de vitamina B2, notează Health Benefits Times.

Dulceața, beneficii pentru sănătate

Dulceața este benefică pentru sănătate. Nu are grăsimi și colesterol, iar astfel ajută la menținerea unei greutăți optime. Pectina poate proteja împotriva cancerului și promovează sănătatea pielii, părului, oaselor și unghiilor degetelor. De asemenea, pectin scade șansele de a dezvolta accident vascular cerebral, atac de cord și afecțiuni cardiovasculare.

De asemenea, scade evoluția cancerelor la nivelul stomacului, gurii și rectului de colon. Reduce șansele de spina bifidă, defecte de tub neural și anencefalie la femeile gravide.

Vezi și: Boala albastră, "boala în care sângele nu se oxigenează cât ar trebui": simptome, tratament. Semnul de pe degete, buze sau vârful nasului: E cea mai frecventă boală cianogenă

Dulceața, sursă de energie

Dulceața de fructe este bogată în zahăr și carbohidrați. Zahărul nu este întotdeauna dăunător sănătăţii tale dacă este consumat în cantităţi moderate. Zahărul, în general, acționează ca combustibil pentru corpurile noastre.

Corpul nostru utilizează zahăr pentru a produce energie instantanee. Produse alimentare cum ar fi gemurile de fructe fiind bogate în zahăr acționează ca un mare furnizor de energie instant în cazul în care se consumă în cantități moderate. Asigurați-vă că nu consumați mai mult de 1 lingură de gem de fructe în mod regulat.

Dulceața, nivel scăzut de colesterol și grăsimi

Principalul ingredient al dulceții este extractul de fructe sau fructele presate. Ca urmare, conține cantități foarte mici de colesterol și grăsimi. În comparație cu untul, gemul de fructe ar putea fi cea mai bună opțiune pentru micul dejun de dimineață dacă sunteți predispus la niveluri ridicate ale tensiunii arteriale sau la alte boli legate de inimă.

Gemurile de fructe sunt un substitut excelent pentru unt, deoarece reduc riscurile de a dezvolta accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și alte boli cardiovasculare. 

Vezi și: Boala coronariană, afecțiunea cu simptome silențioase. Se poate ajunge la atac de cord

Dulceața, ajutor în digestie

Deși cantitatea de fibre dietetice prezente în gemurile de fructe este neglijabilă, prezența pectinei în compoziția acestora ajută la menținerea mișcărilor intestinale și a digestiei adecvate. Pectina este un tip de fibră solubilă care are proprietăți uimitoare de gelifiere.

Pectina ajută la înmuierea scaunului și accelerează trecerea materialului prin tractul digestiv, reducând astfel șansele de a dezvolta constipație. De asemenea, pectina este considerată un prebiotic, care este benefic pentru sănătatea intestinului. 

Dulceața, cade riscurile de a dezvolta cancer de colon 

Prezența pectinei (un agent de îngroșare) în gemurile de fructe ajută la prevenirea cancerului de colon. Mai multe studii demonstrează că pectina ajută la uciderea celulelor cancerului de colon. În plus, această fibră ajută la reducerea inflamației și a daunelor celulare care pot duce la formarea celulelor canceroase de colon, scăzând riscul de cancer de colon.

Potrivit cercetătorilor, pectina poate reduce riscul de cancer de colon prin legarea și inhibarea absorbției galectinei-3, care a fost legată de un risc crescut de cancer de colon.

Vezi și: Alimentele, ce trebuie să știi despre termenul de expirare. Ce se întâmplă cu adevărat atunci când consumați orez, carne sau ouă

Dulceața, sursă importantă de vitamine

Dulceața de fructe posedă vitamine și minerale, iar cantitatea depinde de calitatea fructelor asociate cu gemul de fructe și de cât de mult a fost procesat gemul. Dacă prelucrarea gemului este complicată, fructul își pierde toată valoarea nutritivă.

Dar dacă gemul de fructe a fost făcut într-un mod autentic, acesta poate transmite nutrienții din fructe. De exemplu, un gem mixt de fructe format din mango și mere poate poseda cantități mari de vitamina A, C, E și K, notează Health and Healtier.

Dulceața, riscuri

Dulceața ar trebui consumată în cantități moderate de către pacienții diabetici și obezi. Din cauza conținutului ridicat de zahăr, aceasta poate provoca carii dentare și poate duce la creșterea în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel