Strategia Națională de Control TBC, aprobată: Noi medicamente, teste, vaccin. Eliminarea bolii până în 2035

Monika Baciu |
Data publicării:
strategia nationala de control tbc - FOTO: Freepick
strategia nationala de control tbc - FOTO: Freepick

Strategia Națională de Control TBC a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern. Documentul prevede eliminarea bolii până în 2035.

Strategia Națională de Control TBC a fost aprobată de Guvern și prevedere medicamente noi pentru tratamentul pacienților, teste, dar și un vaccin. În plus, se are în vedere eliminarea bolii până în 2035. 

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi, 7 septembrie 2022, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei în România, pentru perioada 2022-2030. 

Documentul stabilește obiective care continuă eforturile pentru controlul și eradicarea tuberculozei și oferă un cadru pentru schimbări profunde, care să accelereze progresul și să răspundă în mod profesionist nevoilor pacienților.

”La fel ca în Strategia Națională TB 2015-2020, și în Strategia Națională TB 2022-2030, una dintre prioritățile strategice râmâne reducerea morbidității și mortalității TB prin menținerea unor rate adecvate de detectare și succes al tratamentului.

Noua strategie propune o schimbare radicală a modului în care sunt organizate, furnizate și decontate serviciile de tratament al tuberculozei (guvernanță, furnizarea serviciilor, finanțare), pentru atingerea obiectivelor de sănătate publică.

Vezi și: Pneumonia interstiţială atipică, cauze și tratament. Medic: În formele severe de boală este necesară internarea în spital

Se propune schimbarea modelului de îngrijiri și asimilarea tot mai mare a inovațiilor din domeniu (noi medicamente, servicii, teste de diagnostic, vaccin, protocoale etc.), care sunt esențiale pentru progresul spre eliminarea tuberculozei în România. De asemenea, strategia aduce o schimbare de paradigmă, de la acțiuni focalizate, cu impact asupra reducerii treptate a incidenței TB, la acțiuni multisectoriale. Intervențiile trebuie să se concentreze nu numai pe aspecte biomedicale și pe ținte de sănătate publică ori intervenții socio-economice, ci și pe cercetări și inovații.

Strategia națională de control al tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 va ghida acțiunile naționale pentru eliminarea acestei boli până cel târziu în anul 2035.

Strategia Națională pentru Controlul Tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 a fost elaborată ca răspuns la solicitarea Institutului Național de Sănătate Publică din România (INSP). Documentul a fost pregătit cu sprijinul financiar al Fondului Global și sub îndrumarea tehnică a personalului și consultanților OMS, pe baza contribuțiilor experților naționali”, arată Ministerul Sănătății. 

Vezi și: Părul, mai sensibil toamna. De ce pierdem mai multe fire la schimbarea anotimpului

Tuberculoza, cauze, simptome și tratament. Medic: Potențial fatal, dacă nu este tratată la timp

Tuberculoza este cauzată de bacterii (Mycobacterium tuberculosis) care afectează cel mai adesea plămânii. Tuberculoza este vindecabilă și prevenibilă, notează OMS. Bacteriile care provoacă tuberculoză se răspândesc de la o persoană la alta prin picături mici eliberate în aer prin tuse și strănut.

Pandemia de COVID a crescut numărul cazurilor de tuberculoză

Tuberculoza se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Pandemia de coronavirus a făcut ca formele grave de tuberculoză pulmonară să reapară. 

”Ani la rând s-a crezut că tuberculoza poate fi controlată, chiar eradicată, datorită medicamentelor moderne, a serviciilor de sănătate îmbunătăţite şi a condiţiilor de igienă. Ca urmare a pandemiei COVID-19, însă, pe fondul restricțiilor sanitare și a unui sistem imunitar scăzut, s-a constatat o reapariţie, în toată lumea, a formelor grave de tuberculoză pulmonară, inclusiv dezvoltarea unor forme cu rezistenţă la antibiotice. Cifrele raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 2021 sunt alarmante.

Vezi și: Chirurgia, tratamentul în cancerele digestive. Eliza Gangone: Intervențiile laparoscopice și robotice, standard de aur. Sunt sigure, fezabile, cu o sumedenie de avantaje

La nivel mondial, la fiecare 20 de secunde, se înregistrează un deces provocat de tuberculoză. Mai mult, un pacient infectat poate răspândi boala altor 15 persoane în decurs de numai un an. Tuberculoza este o boală infecţioasă cronică și contagioasă produsă de bacteria Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, ce se răspândește pe cale respiratorie (prin tuse, strănut, etc) și se poate localiza în orice organ, dar cel mai frecvent în plămân (peste 90% din cazuri), având potențial fatal, dacă nu este tratată la timp”, notează dr. Adriana Socaci medic primar pneumolog- coordonator dispensar TBC, potrivit Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel