Streptococ de grup A: cercetătorii au creat baza unui viitor vaccin

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:

Cercetători din Anglia și Australia au adunat, timp de 10 ani, date despre Streptococul de grup A din mai multe zone ale globului ca să se creeze un vaccin.

Streptococul de grup A este un patogen bacterian care, în unele regiuni ale lumii, este o cauză foarte frecventă a rănilor de piele, durerilor de gât și a bolii reumatice a inimii. Peste o jumătate de milion de morți pe an se înregistrează din cauza acestui patogen bacterian, se arată pe sciencedaily.com.

Cum existau puține cunoștințe despre gândacii care transmit, în anumite zone de pe glob, din peste 20 de țări, afecțiuni ale Streptococului de grup A, cercetători din Anglia și Australia au adunat, în cadrul unui proiect, probe din Africa, Pacific, Noua Zeelandă și comunitățile de aborigeni australieni (ultimele fiind cele mai afectate de boala reumatică a inimii) ca să determine specificul agentului patogen, cum provoacă boala și de ce este diferit în regiunile endemice față de regiunile cu venituri ridicate.

Streptococ de grup A: proiect internațional

Din proiectul de cercetare fac parte Institutul pentru Infecții și Imunitate Peter Doherty (Institutul Doherty) din Australia, Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie și Universitatea din Queensland, Australia. Autorul principal al cercetării este Mark Davies de la Universitatea din Melbourne, profesor la Institutul Doherty și Institutul Wellcome Sanger. 

„Folosind secvențierea genomică pe scară largă, am identificat existența a mai mult de 290 de linii genetice diferite ca importanță din punct de vedere clinic Strep A, subliniind provocările de a proiecta un vaccin eficient la nivel mondial. (...) Folosind toate datele pe care le-am colectat, am redus semnăturile de gene comune în aproape toate tulpinile de Strep A la nivel global, care este un pas extraordinar în identificarea a ceea ce ar putea lucra ca un candidat la nivel mondial de vaccin", a declarat Mark Davies, citat de sciencedaily.com.

Streptococ de grup A: bani pentru un viitor vaccin

Despre acest tip de streptococ, profesorul Gordon Dougan de la Institutului Wellcome Sanger și Universitatea din Cambridge, spune că afectează milioane de oameni din întreaga lume: „Poate provoca o serie de afecțiuni, de la dureri de gât și focare de scarlatatină în Marea Britanie, la infecții care duc la boli de inimă reumatice la populații precum populația aborigenă australiană. (...) Datele genomice din studiul nostru vor ajuta cercetătorii să  înțeleagă modul în care Strep A cauzeaza boala și de ce este diferit în zonele cu venituri mari la regiunile endemice".

Fondul Australian pentru Cercetare Medicală Viitoare a anunțat, în februarie, anul acesta, că sprijină cu 35 de milioane de dolari dezvoltarea unui vaccin împotriva Streptococului de grup A.

Cercetarea a fost publicată recent în Nature Genetics. Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel