Stresul de la job îmbătrânește creierul

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Job  FOTO: pexels.com
Job FOTO: pexels.com

Stresul fizic de la slujbă este asociat cu o îmbătrânire mai rapidă a creierului și cu o memorie mai săracă, susține un studiu.

Cercetători de la Universitatea din Colorado, SUA, au demonstrat că stresul de la job poate grăbi îmbătrânirea creierului. La această concluzie a ajuns Aga Burzynska, profesor asistent la Departamentul de Dezvoltare Umană și Studii Familiale, și echipa ei după ce au asociat răspunsurile la o serie de sondaje cu date de imagistică cerebrală de la 99 de adulți cu vârste între 60 și 79 de ani.

Au descoperit că aceia care au raportat niveluri ridicate de stresul fizic în meseria lor au prezentat volume mai mici în hipocamp și s-a comportat mai slab în sarcinile de memorie. Hipocampul e partea creierului critică pentru memorie și care este afectată atât la îmbătrânirea normală, cât și la demență. ”Știm că stresul poate accelera îmbătrânirea fizică și este factorul de risc pentru multe boli cornice, dar aceasta este prima dovadă că stresul profesional poate accelera îmbătrânirea creierului și cognitive”, adaugă cercetătoarea, potrivit unui comunicat al universității amintite.

Cercetătorii au controlat pentru efectele activității fizice de agrement și a exercițiilor fizice. Așa cum era de așteptat, activitatea fizică în timpul liber a fost asociată cu un volum mai mare de hipocamp, dar asocierea negativă cu cerințele fizice la locul de muncă a persistat. ”Ea a adăugat că rezultatele ar putea avea implicații importante pentru societate. „Grija pentru persoanele cu deficiențe cognitive este atât de costisitoare, la nivel economic, emoțional și societal. (…) Dacă putem sprijini sănătatea creierului mai devreme, la lucrătorii de vârstă mijlocie, ar putea avea un impact enorm”, a precizat cercetătoarea, conform sursei citate.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel