Stresul și oboseala l-au trimis direct la spital. Dani Oțil: Am vomitat de la nouă seara până la cinci dimineața. Am visat că aveam picioarele rupte

Sonia Baciu |
Data publicării:
stresul si oboseala. FOTO: captura video YT@Podcast Damian Draghici
stresul si oboseala. FOTO: captura video YT@Podcast Damian Draghici

Dani Oțil a dezvăluit câteva episoade date de oboseala cronică și cum starea emoțională poate să afecteze starea de sănătate fizică.

Dani Oțil, dintotdeauna o persoană activă, implicată în multe proiecte, prezentator de ani de zile a matinalului de succes Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, a făcut dezvăluiri despre un moment în care a ajuns la spital, moment care l-a făcut oarecum să își regândească prioritățile.

”Pentru mine până la 29-30 de ani nu a existat treaba asta să stai. Cum e să stai? Nu, aprinde ceva, hai să vedem ceva, hai să citim.

Dar pe la 29-30 a început să fie nevoie de ele. Pentru că analizele încep să îți iasă prost, nu știi de ce. M-am săturat de medici care îmi spun același lucru: Dom'le, analizele iest prost, dar tu pari așa, sănătos. Și zic, cu școala asta, de ce?

Am trăit un episod foarte complex. O doamnă, mare doctor de interne, în principiu stomac, șefă de spital, nu dau nume…

În perioada asta, mă apucasem de curse și am avut o dezamăgire totală. Aveam o mașină și mi-a crăpat motorul la prima trecere. Sărisem destul de tare peste treaba asta, că eram la o cursă cu hostesse, am zis lasă că îmi asum eu, îl repar săptămâna viitoare.

Am ajuns la București, eu am mâncat ce a mâncat și echipa mea. Toți am mâncat același lucru. Eu sunt strong la mâncare, pot să combin orice cu orice, nu mi se face rău.

Am ajuns la București. M-am băgat în casă și am vomitat de la nouă seara până la cinci dimineața.

I-am sunat și am întrebat dacă ei au pățit ceva. (...)  M-am dus la emisiune. N-am prea rezistat. Tremuram, apoi la 10-11 m-am dus la spital.

Doamna doctor mi-a făcut analizele pe loc, mi-a pus trei întrebări și mi-a zis: Știu ce ai. Am Helycobacter.

Mi-a zis: te-ai necăjit în weekend tare. Stai, ce, am venit la psiholog? Am venit cu stomacul. I-am zis ce am pățit cu mașina.

Mi-a zis: tu știi, Dani, că noi pe unde umblăm pe afară la conferințe, cât suntem noi de medic, alopați, ni se vorbește când vine vorba de stomac și de intestine, de necazuri?

A zis, stai că-ți dau ceva să nu mai vomiți. Mi-a făcut un cocktail și mi-a spus că nu mi-a pus nimic pentru stomac.

Mi-a dat ceva anti-supărare.

Și a zis: tu la stomac nu ai aproape nimic, ești stâncă, dar de câte ori de enervezi, gândește-te că o să ai o reacție din asta, fie că te duci la toaletă urgent, fie că vomiți de îți vomiți și sufletul”, a mărturisit Dani Oțil în podcastul lui Damian Drăghici.

Vezi și: Produsele de post care trebuie evitate și care sunt alternativele sănătoase ale acestora. Popescu: Începi să te obișnuiești, gusturile se educă

Dani Oțil, oboseală cronică

Prezentatorul a vorbit și despre episoadele de oboseală cronică, de la începutul carierei, în care muncea mult și dormea puțin, cu impact asupra sănătății sale.

”Volumul de muncă e normal să fie direct proporțional cu banii pe care îi câștigi, dar cât poți duce treaba asta? Munceam mult și dormeam puțin, încât am avut așa, legat strict de lipsa de somn.

M-am lovit destul de rău la fotbal și când ne-a sunat, aveam șofer, m-a sunat o colegă să cobor, mi-a zis că am plâns că nu puteam să cobor.

Eu m-am lovit la fotbal, m-am culcat și am visat că am picioarele rupte. Doar că eu eram treaz și îi spuneam că nu pot. Mi-a spus să închid că mă sună mai târziu.

M-a sunat după 5 minute. Fii atent cum facem. Eu am înțeles că ai picioarele rupte, dar de unde sunt rupte? De la glezne.

Ok, păi vino tu până la mașină că te ducem noi la spital.

Și mi-am dat seama când am intrat în mașină că era cam greu să ajung dacă le aveam rupte.

Am mai avut episoade din astea de surmenaj extrem. Și atunci mi-am zis că trebuie să facem ceva, un program, ar fi fain să mergem și la teatru sau să stăm”, a mai spus Dani Oțil.

Vezi și: Laringita acută, cauze, simptome și tratament. Apostol: În 10-15 minute poate să se inflameze. Este o urgență medicală

Oboseala extremă, cum se manifestă și ce o cauzează

Oboseala este o oboseală persistentă, constantă și limitativă. În cazul oboselii, aveți o epuizare inexplicabilă, persistentă și recurentă.

Este asemănătoare cu ceea ce simțiți atunci când aveți gripă sau ați pierdut mult somn.

Dacă suferiți de oboseală cronică, sau de boala de intoleranță la efort sistemic, vă puteți trezi dimineața cu senzația că nu ați dormit. Sau este posibil să nu puteți funcționa la serviciu sau să nu puteți fi productiv acasă. Este posibil să fiți prea epuizat chiar și pentru a vă gestiona treburile zilnice, arată WebMD.

În cele mai multe cazuri, există un motiv pentru oboseală. Poate fi vorba de rinită alergică, anemie, depresie, fibromialgie, boală cronică de rinichi, boală hepatică, boală pulmonară, o infecție bacteriană sau virală sau o altă afecțiune.

Dacă acesta este cazul, atunci perspectivele pe termen lung sunt bune. Iată câteva cauze comune ale oboselii și cum se rezolvă acestea.

Oboseala poate avea multiple cauze, de la boli fizice și psihice, precum și factori legați de stilul de viață. Tocmai acest cumul de cauze pot face ca aceasta să fie greu de diagnosticat.

În unele cazuri, ar putea fi ceva simplu și ușor de rezolvat, cum ar fi consumul de cofeină la culcare. Dar alte cauze, cum ar fi bolile de inimă sau BPOC, sunt grave și este posibil să fie nevoie să începeți imediat un tratament pe termen lung.

Medicul vă poate ajuta să treceți în revistă problemele de sănătate, precum și dieta, exercițiile fizice și alte obiceiuri de viață, pentru a găsi cauza și a vă ajuta pe drumul spre recuperare.

Vezi și: Bolile de inimă la femei, simptome atipice. Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiace și cum pot fi acestea prevenite. Rotaru: Au efect vasodilatator

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel