Produsele de post care trebuie evitate și care sunt alternativele sănătoase ale acestora. Popescu: Începi să te obișnuiești, gusturile se educă

Care sunt alimentele consumate în post ce trebuie evitate. Cu ce putem înlocui cartofii prăjiți fără să simțim vreo diferență de gust.
Postul alimentar, fie că vorbim de cel religios, menit să aducă pacea interioară, fie că vorbim pur și simplu de ceea ce specialiștii în nutriție numesc post parțial, poate fi considerat ca o formă de detoxifiere prin renunțarea pe o anumită perioadă la anumite alimente.
Cum piața este plină de tot felul de alimente de post, trebuie să fim atenți și la acestea, că nu toate produsele de post pot să ne și facă bine.
Produsele de post, de evitat
În acest sens, nutriționistul Mario Popescu a făcut o listă cu alimentele de post pe care ar fi indicat să le evităm, dar și cu pot fi acestea înlocuite astfel încât să nu simțim postul ca pe o corvoadă foarte mare, dar mai ales pentru a nu ne priva organismul de minerale, vitamine și nutrienți.
Pâinea albă
Astfel, în ”capul listei” se află pâinea albă, ”pâinea noastră cea de toate zilele”.
Aceasta poate fi înlocuită cu orice sortiment de pâine din făină integrală, iar nutriționistul subliniază că ”trebuie să avem grijă să fie pâine cu 100% făină integrală, dar nu pâine neagră.
În comerț sunt și variante de pâine neagră, care nu este altceva decât făcută cu coloranți, care fac mai mult rău decât bine”, a declarat Mario Popescu la Vorbește lumea de la Pro TV, adăugând că pentru un gust mai plăcut al pâinii integrale este suficient să o prăjim., în acest mod pâine devenind și mai ușor de tolerat, dar și mai gustoasă.
Pâine prăjită. FOTO: Freepik @chanwichit_khuy
Dacă în urma postului doriți să și scăpați de câteva kilograme, nutriționistul atrage atenția cu privire asupra alimentele cu un conținut de făină albă, inclusiv pastele făinoase, dar și a orezului alb, despre care spune că ”au o încărcătură glicemică foarte mare și impactează foarte mult glicemia, iar o glicemie crescută pe un termen foarte lung înseamnă creșterea incidenței bolilor cardiovasculare, dar și că luăm kilograme în plus și avem grăsimea aceea nedorită (n.r. grăsimea viscerală).
De aceea, toate aceste sortimente de cereale rafinate ar trebui să le înlocuim cu variante integrale.
De exemplu, orezul brun putem să îl amestecăm cu legume sau cu mazăre și astfel să obținem o masă cu un profil complet de aminoacizi, cu proteine complete, ceea ce ne oferă carnea”, a mai spus nutriționistul.
Produsele de patiserie, pe ”lista neagră”
Deși ne-am putea gândi că produsele de patiserie nu au cum să ne facă rău în post, nutriționistul le-a pus și pe acestea pe ”lista neagră”, iar explicația este dată de faptul că acestea conțin, pe lângă făina albă, și grăsimi trans, iar acestea sunt ”cele mai periculoase pentru sistemul cadiovascular, pe lângă faptul că ne îngrașă foarte mult, au o încărcătură glicemică mare, motiv pentru care ar trebui eliminate, ele neavând o variantă sănătoasă cu care să poată fi înlocuite”, a mai spus Mario Popescu.
Mezelurile de post, dăunătoare
În ceea ce privește mezelurile de post, precum și despre normale, care sunt produse ultraprocesate, și unele, și altele nu sunt cele mai indicate a fi consumate, însă cele de post ”sunt mult mai dăunătoare.
Pe lângă faptul că au nitriți, nitrați, conțin și foarte mulți aditivi pentru a înlocui gustul de carne. Sunt mult mai nocive. Acestea nu ar trebui, din punctul meu de vedere, consumate nici măcar ocazional”, a mai spus nutriționistul.
Și cum mezelurile de post, care în teorie înlocuiesc mezelurile clasice, nu pot fi înlocuite cu alte preparate, Mario Popescu face trimitere către legume, o variantă care poate fi de folos, mai ales în post.
”Venind primăvara avem la dispoziție urzici, lobodă, ștevie. Avem foarte multe variante, pe lângă leguminoase, fasole, năut, mazăre, care și ele sunt foarte versatile, pe lângă clasicul avocado, sunt foarte multe variante”, a mai spus nutriționist.
Cartofii prăjiți, de evitat
Cartofii erau, demult, considerați ca un aliment potrivit pentru a trece postul, mai ales că sunt și foarte versatili. Însă există un anumit mod de preparare al acestora pe care ar trebui să îl evităm pe cât de mult se poate, chiar dacă sunt foarte gustoși.
”Pe cartofii prăjiți ar trebui să îi înlocuim cu cartofi copți, în coajă, și putem obține o cină bună sau putem să îi tăiem ca pe cartofii pai, dar să îi băgăm la cuptor și să îi consumăm stropiți cu puțin ulei de măsline. Nu e mare diferență, la gust, începi să te obișnuiești, gusturile se educă”, a mai spus nutriționistul.
Halvaua, și ea pe lista neagră
În copilăria multora, halvaua se consuma cu pâine și astfel devenea un dulce ușor accesibil.
Însă, susține nutriționistul, ”halvaua are un conținut foarte ridicat de zahăr, are și multe E-uri, dar și un conținut ridicat de grăsimi nesănătoase. Deci ar trebui să o evităm”.
De asemenea, acesta a exemplificat și alte ”deserturi ale copilăriei”, precum salamul de biscuiți sau prea cunoscutele ”eugenii”, pe care le-a pus în categoria de ”așa nu”, deoarece vin cu o concentrație de foarte mult zahăr, grăsimi nesănătoase, o combinație care organismului nu îi face bine, pe termen lung, chiar dacă pe termen scurt îi place”, a concluzionat nutriționistul.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!