Strugurii, diferențe de culoare. Care sunt mai indicați pentru sănătate

Monika Baciu |
Data publicării:
strugurii - FOTO: Freepik@8photo
strugurii - FOTO: Freepik@8photo

Strugurii sunt de mai multe culori. În funcție de culoare, aceștia conțin compuși diferiți. Află care sunt cei mai buni pentru sănătate.

Pe lângă diferența evidentă dintre strugurii verzi și cei roșii, există o anumită diferență de nutrienți în strugurii roșii și verzi. Dar, mai presus de toate, atât strugurii roșii, cât și strugurii verzi sunt încărcați cu vitamine și antioxidanți. Deci, apucă niște struguri pentru a stimula corpul tău cu beneficiile lor.

Pe lângă utilizarea lor în vin, strugurii sunt folosiți pentru a face gemuri, oțet, jeleuri, stafide și extract de semințe de struguri. Deoarece strugurii sunt săraci în calorii, ei sunt populari ca gustări şi sunt preferaţi de persoanele care sunt pe un program de slăbire.

Diferențe între strugurii roși și cei verzi

Culoarea roșiatic-neagră a strugurilor roșii se datorează prezenței flavonoidelor, un antioxidant. Strugurii roșii sunt bogați în vitamine, în special vitamina C și B, cupru, antocianine, mangan și potasiu. De asemenea, strugurii roșii sunt  săraci în calorii și bogați în fibre dietetice. O cană de struguri roşii are în jur de 61 de calorii, ceea ce o face o gustare ideală, mai ales pentru cei care caută să slăbească.

Strugurii verzi, care sunt, de asemenea, cunoscuți sub numele de struguri albi sunt disponibili pe tot parcursul anului. Sunt bogați în carbohidrați, vitamina C și vitamina K. Strugurii verzi au un conținut scăzut de calorii, grăsimi săturate și sodiu și au colesterol zero. Acesta conține flavan-3-ols, un antioxidant. O anumită cantitate de fier și potasiu se găsesc, de asemenea, în strugurii verzi.

Vezi și: Anxietatea, efecte asupra organismului. Femeile sunt mai afectate

Majoritatea nutriționiștilor și experților în sănătate ar recomanda consumul mai multor struguri roșii. Motivul pentru aceasta ar fi conținutul ridicat de resveratrol antioxidant din strugurii roșii, în comparație cu cei verzi.

Strugurii roșii conțin antocianine, un polifenol, care este absent în struguri albi. Este prezența antocianinelor, care conferă strugurilor roșii culoarea să caracteristică. Antocianinele sunt absente în strugurii verzi.

Conținutul fenolic al strugurilor roșii este mai mare decât cel al strugurilor verzi. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de antocianină din strugurii roșii. Deoarece strugurii verzi nu au acest compus, prin urmare conținutul său fenolic total este scăzut.

Strugurii roșii conțin, de asemenea, seringă, seringă 3-O-galactozidă, laricitină și laricitină 3-O-galactozidă, care sunt o clasă de flavonoide. Aceste flavonoide sunt absente în struguri verzi.

Strugurii roșii au un nivel mai ridicat de oxalați decât strugurii verzi. Nivelurile ridicate de oxalat pot contribui la formarea pietrelor la rinichi. Polifenolic, flavan-3-ols este mai mare în struguri verzi decât în struguri roșii. Myricetin flavonol se găsește numai în struguri roșii, arată Nutrieat.

Vezi și: Rinoplastia, moft sau necesitate. Medic: Nasul este centrul armoniei feței și atunci trebuie ca proporțiile să fie păstrate

Beneficiile strugurilor pentru sănătate

Strugurii au o serie de beneficii pentru întregul organism. Mențin sănătatea inimii, ajută la funcționarea normală a digestiei și întrețin creierul. 

Strugurii pentru sănătatea inimii

Când vine vorba de sănătatea cardiovasculară, strugurii sunt considerați superalimente, arată Good House Keeping.

"Studiile indică faptul că strugurii promovează vasele de sânge sănătoase prin vasorelaxare, care, la rândul său, este legată de fluxul sanguin sănătos și de presiune. Strugurii s-au dovedit, de asemenea, benefici pentru a promova profiluri lipidice din sânge sănătoase, contracara stresul oxidativ și inflamație, și agregarea plachetară", împărtășește  Courtney Romano, M.B.A., R.D., consilier de sănătate al Comisiei de struguri de masă din California.

Strugurii în mod natural nu au grăsimi saturate sau colesterol și sunt foarte săraci de sodiu, ceea ce le face o alegere excelentă de gustare sănătoasă pentru inimă.

Vezi și: Durerea de talpă, metatarsalgia, cauze și tratament. Cum influențează încălțămintea

Strugurii mențin sănătatea creierului

Nu numai că strugurii se laudă cu unele beneficii impresionante pentru sănătatea cardiacă, dar au efecte și asupra creierului. Cercetările efectuate pe persoanele în vârstă cu declin cognitiv ușor au constatat că consumul de struguri în fiecare zi a ajutat la menținerea activității metabolice sănătoase în regiunile creierului asociate cu Alzheimer în stadiu incipient, unde declinul metabolic are loc.

Romano explică faptul că strugurii de toate culorile sunt o sursă naturală de flavonoli, iar un studiu recent a constatat că un aport mai mare de flavonoli este asociat cu un risc scăzut de 48% de a dezvolta demență Alzheimer.

Vezi și: Mustul, bombă cu ceas. Diana Bulgaru: Se moare rapid și sigur, în 5 minute maximum. Oamenii cad și mor

Strugurii previn cancerul de colon

Într-un studiu pilot al persoanelor cu cancer de colon, consumul de struguri în fiecare zi timp de două săptămâni a redus expresia anumitor gene țintă responsabile de promovarea creșterii tumorii în colon. Romano spune că acest beneficiu a fost observat în țesutul colon sănătos,  sugerând că strugurii pot fi benefice în menținerea sănătății colonului.

Strugurii, potriviți în curele de slăbire

Strugurii sunt în mod natural un aliment cu conținut scăzut de calorii, fără grăsimi, cu un indice glicemic relativ scăzut. Doar o cană de struguri are doar 100 de calorii și este compusă din peste 80% apă, ceea ce îi face o gustare ideală, densă în nutrienți, pe care o puteți mânca mai mult pentru un cost mai mic al caloriilor.

Vezi și: Îți clătești gura după ce te-ai spălat pe dinți? Nu o mai face

Strugurii mențin sănătatea pielii

Cercetătorii au descoperit recent că consumul de struguri timp de două săptămâni a fost protector împotriva luminii UV. În mod specific, studiul a constatat că expunerea la UV semnificativ mai mult a fost necesară pentru a provoca arsuri solare în urma consumului de struguri.

"Dieta strugurilor a fost, de asemenea, asociată cu scăderea deteriorării ADN-ului, conservarea celulelor pielii și o reducere a markerilor inflamatori", explică Romano.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel