Substanța din cosmetice, pastă de dinți și jucării care poate declanșa o inflamație intestinală. STUDIU-bombă!
Un studiu efectuat pe cobai, în laborator, demonstrează exact cum un antimicrobian larg folosit, găsit în multe articole de uz casnic, inclusiv unele paste de dinți, cosmetice, jucării, haine pentru sport și mii...
Un nou studiu leagă triclosanul, un antimicrobian larg folosit, de dezechilibrul microbiomul intestinal și inflamația intestinală. Studiul în cauză (link direct studiu), publicat în Nature Communications, analizează potențialul de combatere a afectării intestinale. Descoperirile sugerează noi abordări pentru îmbunătățirea diagnosticului, prevenirii și tratamentului bolilor inflamatorii intestinale.
O echipă internațională de cercetători condusă de Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill, Universitatea din Massachusetts Amherst și Universitatea Baptist din Hong Kong a identificat bacteriile și chiar enzimele specifice care declanșează efectele nocive ale triclosanului. Mai mult, studiile efectuate la șoareci sugerează că aceste enzime bacteriene pot fi împiedicate de a provoca leziuni intestinale.
„Prin identificarea bacteriilor vinovate, ar putea fi dezvoltate noi abordări pentru diagnosticarea, prevenirea și tratamentul bolilor inflamatorii intestinale”, a spus autorul studiului Matthew Redinbo, profesor de chimie și microbiologie.
Cercetările anterioare au arătat toxicitatea triclosanului, dar noul studiu oferă o privire mai atentă asupra modificărilor cauzate în populația microscopică a intestinului.
Cercetătorii au conectat anumite enzime microbiene intestinale, în special proteinele beta-glucuronidază(GUS), cu triclosanul, și au arătat că aceste enzime determină triclosanul să facă ravagii în intestin.
Știind care proteine bacteriene sunt vinovate, echipa a folosit un inhibitor vizat de microbiom pentru a bloca procesarea triclosanului în intestin. Blocarea acestui proces la șoareci a prevenit deteriorarea colonului și simptomele colitei, o formă de boală inflamatorie intestinală.
Studiul oferă noi indicii despre gestionarea Bolilor inflamatorii intestinale în rândul numărului tot mai mare de persoane diagnosticate cu astfel de afecțiuni.
Aceste boli poate fi gestionate perioade lungi de timp, pentru ca apoi să reapară, parcă de nicăieri.
De aseea, autorii studiului sugerează necesitatea unei mai bune înțelegeri a impactului substanțelor chimice din mediu asupra sănătății intestinale, pentru că acestea s-ar putea numi printre „vinovați”.
Triclosanul era disponibil pe scară largă în săpunurile antibacteriene comercializate consumatorilor. Dar în 2016, Food and Drug Administration (FDA) a ordonat să fie eliminat din produsele de spălat pe mâini folosite în case și în spitale din cauza îngrijorărilor că ar contribui la apariția de bacterii mai rezistente.
Dar triclosanul rămâne omniprezent ca ingredient adăugat la produse cosmetice, covorașe de yoga, haine și echipamente pentru sport, în care este adăugat pentru a reduce contaminarea bacteriană. Este, de asemenea, utilizat în mod obișnuit în multe paste de dinți deoarece s-a descoperit că previne gingivita.
Triclosanul pare a fi absorbit cu ușurință în tractul gastrointestinal, ceea ce îi determină pe autorii studiului să scrie că „siguranța triclosanului și a compușilor înrudiți ar trebui reconsiderată, având în vedere potențialul lor de afectare intestinală”.
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Cum îți dai seama că ai ficatul gras. 4 lucruri pe care trebuie să le știi
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
