Supa care susține sănătatea inimii și a oaselor. Motivul pentru care nu vrei să adaugi prea multă smântână
Descoperă care este compusul natural cu efecte antioxidante și ce alte beneficii aduce pentru sănătate.
Există numeroase beneficii pentru sănătate asociate cu abundența de vitamine, minerale, antioxidanți și componente vegetale care se găsesc în roșii.
Studiile indică chiar că acești nutrienți pot oferi protecție împotriva cancerului și a bolilor de inimă, printre alte afecțiuni.
Astfel, savurarea supei de roșii ar putea fi o metodă încântătoare de a maximiza avantajele pe care le oferă roșiile pentru sănătate. Poți savura un gazpacho răcoros vara sau un bol de supă bogat și cald atunci când este vreme cu temperaturi negative.
Vezi și: Ce face wasabi pentru creierul tău. Motivul pentru care să îl adaugi în alimentația ta
1. Valori nutriționale
Roșiile (Solanum lycopersicum) au relativ puține calorii, dar sunt pline de nutrienți și de compuși vegetali benefici.
Iată profilul nutritiv al unei roșii mari (182 de grame) crude :
- Calorii: 33
- Carbohidrați: 7 grame
- Fibre: 2 grame
- Proteine: 1,6 grame
- Grăsimi: 0.4 grame
Roșiile sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina C, K, A, potasiu și mai ales carotenoizi, inclusiv licopen, care reprezintă aproximativ 80% din valoarea zilnică.
Pigmentul cunoscut sub numele de licopen este responsabil pentru culoarea distinctivă roșu aprins a roșiilor. Având în vedere posibila sa capacitate de a preveni o serie de afecțiuni cronice, acesta poate fi, de asemenea, responsabil de multe dintre avantajele lor pentru sănătate.
Este interesant de remarcat faptul că gătitul crește absorbția licopenului de către organism. Biodisponibilitatea sau rata de absorbție a acestuia poate crește odată cu căldura. Supa de roșii este o modalitate excelentă de a obține acest compus, deoarece este făcută cu roșii fierte.
2. Conține antioxidanți
Antioxidanții sunt substanțe care ajută la contracararea consecințelor dăunătoare ale stresului oxidativ. Acesta apare atunci când organismul acumulează radicali liberi, care sunt substanțe chimice care deteriorează celulele.
Antioxidanții care se găsesc în supa de roșii sunt abundenți și includ flavonoide, licopen și vitaminele C și E. Consumul de antioxidanți a fost asociat cu o scădere a riscului de boli legate de inflamație, inclusiv boli de inimă și obezitate, precum și de cancer.
Mai mult, studiile au demonstrat că proprietățile antioxidante ale flavonoidelor și ale vitaminei C pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, a tulburărilor neurologice și a diabetului de tip 2.
Efectele antioxidante ale vitaminei C sunt potențate de vitamina E.
3. Licopenul poate lupta împotriva cancerului
Datorită conținutului ridicat de licopen, roșiile sunt cercetate pe scară largă pentru capacitatea lor de a combate cancerul. Acestea ar putea fi deosebit de utile în lupta împotriva cancerului de sân și de prostată.
Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților care primesc un diagnostic și ocupă locul cinci în lume în ceea ce privește decesele cauzate de cancer. Numeroase cercetări au descoperit o legătură clară între un consum ridicat de licopen - în special din roșiile gătite - și un risc mai mic de cancer de prostată.
Potrivit cercetărilor, licopenul poate determina celulele canceroase să moară. Prin inhibarea creșterii tumorilor, acesta poate avea, de asemenea, un efect anti-angiogeneză.
Un consum crescut de carotenoizi a fost asociat cu o scădere cu 28% a riscului de cancer de sân. Licopenul, betacarotenul și alfa-carotenul sunt unele dintre aceste carotenoide.
În ciuda caracterului încurajator al acestor descoperiri, datele indică faptul că licopenul nu are suficientă putere pentru a fi utilizat ca medicament anticancerigen de sine stătător.
Studiile indică faptul că proprietățile antioxidante ale licopenului pot cauza, de asemenea, probleme pentru pacienții supuși la radioterapie și chimioterapie, potrivit Healthline.
4. Protejează vederea și sănătatea pielii
Supa de roșii poate fi benefică atât pentru sănătatea ochilor, cât și pentru cea a pielii, prin absorbția razelor UV și creșterea apărării pielii împotriva daunelor induse de acestea.
Un studiu a constatat că un supliment care conținea 15 mg de licopen, 0,8 mg de betacaroten și mai mulți antioxidanți a protejat în mod semnificativ pielea participanților împotriva daunelor cauzate de razele UV.
Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că trebuie să-ți schimbi rutina obișnuită de protecție solară. Roșiile, bogate în carotenoizi și vitamina A, pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea ochilor prin reducerea riscului de degenerare maculară legată de vârstă.
Proprietățile lor antioxidante reduc stresul oxidativ în macula, o parte esențială a ochiului. Organismul transformă betacarotenul în retinol, un compus esențial pentru vedere.

Foto: Freepik @KamranAydinov
5. Susține sănătatea oaselor
O afecțiune cronică numită osteoporoză este caracterizată de o creștere a fragilității osoase și a fracturilor. Este considerată una dintre cele mai importante probleme postmenopauză.
Potrivit studiilor, licopenul este esențial pentru controlul metabolismului osos, deoarece crește densitatea minerală osoasă, ceea ce scade riscul de fractură.
Echilibrul dintre celulele cunoscute sub numele de osteoblaste și osteoclaste este una dintre celelalte componente ale metabolismului osos. În timp ce osteoclastele se ocupă de resorbția și degradarea oaselor, osteoblastele se ocupă de formarea oaselor.
Conform cercetărilor efectuate pe animale, licopenul afectează și el metabolismul osos, promovând activitatea osteoblastelor, care construiesc osul, și scăzând activitatea osteoclastelor, care descompun osul.
6. Reduce riscul apariției bolilor de inimă
Consumul unor cantități mari de produse pe bază de roșii poate reduce colesterolul LDL (rău) și colesterolul total, doi factori importanți de risc pentru bolile de inimă. Nivelurile de licopen și vitamina C din roșii pot fi responsabile pentru aceste beneficii.
Atât licopenul, cât și vitamina C opresc oxidarea colesterolului LDL. Ateroscleroza este un factor de risc pentru oxidarea colesterolului LDL.
În plus, licopenul scade absorbția intestinelor de colesterol și îmbunătățește utilizarea de către organism a HDL, sau colesterolul bun.
Roșiile includ carotenoizi, care pot ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale. Unul dintre factorii de risc pentru bolile de inimă este tensiunea arterială ridicată.
7. Susține imunitatea
Supa de roșii este un remediu tradițional de casă pentru răceala comună în unele culturi. Conținutul său de carotenoizi și vitamina C are de fapt potențialul de a-ți stimula sistemul imunitar.
În plus, studiile sugerează că vitamina C poate ajuta la prevenirea răcelii și la diminuarea duratei și intensității simptomelor acesteia.
Unii spun că supa de roșii oferă avantaje suplimentare pentru sănătate, cum ar fi:
- Încurajarea creșterii părului: O roșie mare (182 de grame) crudă are doar 1,6 grame de proteine. Prin urmare, este puțin probabil ca supa de roșii să furnizeze suficiente proteine pentru a încuraja creșterea părului.
- Îndepărtarea grăsimilor: Trebuie să dezvolți un deficit caloric pentru a elimina grăsimea. Supa de roșii nu arde automat grăsimea, chiar dacă te poate ajuta să reduci numărul de calorii.
- Promovează pierderea în greutate: Consumul de supă este legat de o greutate corporală mai mică. Acest lucru se datorează faptului că consumul oricărui tip de supă - inclusiv supa de roșii - ajută la îmbunătățirea calității dietei prin reducerea consumului de grăsimi.
Potențiale riscuri
Roșiile, deși sunt în general sigure, pot declanșa refluxul gastroesofagian (GERD), caracterizată prin arsuri la stomac, dificultăți la înghițire și dureri în piept.
Un studiu efectuat pe 100 de pacienți cu GERD a constatat că roșiile sunt un aliment declanșator la jumătate dintre ei. Tratamentul implică, de obicei, identificarea și eliminarea alimentelor declanșatoare, ceea ce face ca supa de roșii să fie o alegere potențial nepotrivită pentru cei cu GERD.
Supele la conservă, inclusiv supa de roșii, sunt bogate în sare, ceea ce poate duce la hipertensiune arterială atât la copii, cât și la adulți. O singură conservă conține 48% din valoarea zilnică de sare, depășind aportul zilnic.
În plus, supele de roșii pe bază de smântână pot provoca creșterea în greutate din cauza conținutului crescut de grăsimi și calorii. Pentru a gestiona aceste riscuri, încearcă să prepari propria supă de roșii folosind ingrediente de înaltă calitate.
Supa de roșii are potențiale beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți de combatere a cancerului, îmbunătățirea fertilității, sănătatea inimii, a pielii și a oaselor datorită compușilor săi vegetali.
Cu toate acestea, nu există dovezi care să susțină afirmațiile privind creșterea părului sau eliminarea grăsimilor. Este posibil să nu fie potrivită pentru cei care suferă de GERD. Pentru a maximiza beneficiile, încearcă să prepari o versiune de casă a supei de roșii, ajustând conținutul de sare și grăsimi, încorporând în același timp toți nutrienții benefici.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.

