Adevărul despre dieta cu un coținut scăzut de carbohidrați: 9 mituri desființate. Poți să o ții fără probleme

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Adevarul despre dieta cu un cotinut scazut de carbohidrati Foto: Freepik @ yuliyafurman
Adevarul despre dieta cu un cotinut scazut de carbohidrati Foto: Freepik @ yuliyafurman

Descoperă miturile despre dieta scăzută în carbohidrați și cum poți să o incluzi în viața ta.

În ceea ce privește dietele sărace în carbohidrați, există multe informații false. Unii spun că este cea mai bună dietă pentru oameni, în timp ce alții cred că este un trend periculos care nu va dura.

Dietele slabe în carbohidrați pot fi foarte benefice pentru sănătate. Pentru cei cu diabet de tip 2, sindrom metabolic și obezitate, acestea funcționează incredibil de bine.

Cu toate acestea, ele nu sunt potrivite pentru toată lumea. O mulțime de credințe populare cu privire la consumul de carbohidrați săraci sunt pur și simplu greșite.

1. Sunt doar un trend

Dietele care erau de scurtă durată și se concentrau pe pierderea rapidă în greutate erau denumite "diete de modă". În zilele noastre, se abuzează frecvent de acest termen pentru a se referi la dietele - cum ar fi dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați - care nu sunt acceptate pe scară largă în societate.

Cu toate acestea, mai mult de 20 de cercetări științifice au demonstrat eficiența unei diete sărace în carbohidrați. Mai mult, aceasta s-a bucurat de zeci de ani de popularitate. De fapt, prima carte Atkins a apărut în 1972.

Mergând și mai mult în urmă, William Banting a lansat prima carte cu un conținut scăzut de carbohidrați în 1863 și a avut un succes uriaș la vremea respectivă. Ignorarea dietelor sărace în carbohidrați ca fiind un moft pare nerealistă, având în vedere beneficiile lor pe termen lung și demonstrate științific.

Vezi și: Poate muzica să lupte împotriva migrenelor? Terapia cu ritmuri binaurale devine tot mai populară. Cum găsești frecvența potrivită

2. Sunt greu de menținut

Criticii dietelor cu un conținut scăzut de carbohidrați afirmă frecvent că, deoarece limitează grupurile alimentare comune, aceste diete nu sunt durabile.

Se crede că oamenii se simt privați ca urmare, renunță la dietă și iau în greutate. Cu toate acestea, ține cont de faptul că fiecare dietă limitează ceva; unele se concentrează pe anumite grupe de alimente sau macronutrienți, în timp ce altele limitează caloriile. S-a demonstrat că o dietă săracă în carbohidrați diminuează foamea, permițându-ți să mănânci până la sațietate, menținând în același timp pierderea în greutate.

Pe de altă parte, o dietă cu restricții calorice te poate face să îți fie foame în mod constant și să îți reducă tendința de a mânca până la sațietate, ceea ce este nesustenabil pentru majoritatea oamenilor.

Nu există nicio dovadă științifică care să demonstreze că dietele sărace în carbohidrați sunt mai greu de urmat decât alte diete.

3. Îți afectează inima

Dietele sărace în carbohidrați sunt de obicei bogate în grăsimi, în special grăsimi saturate și colesterol. Acesta este motivul pentru care mulți oameni spun că acestea fac să crească nivelul colesterolului din sânge și vă fac mai predispus la boli de inimă.

Pe de altă parte, unele cercetări indică faptul că consumul de grăsimi saturate sau de colesterol nu are un impact apreciabil asupra riscului de boli de inimă. Cel mai semnificativ, dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot reduce numeroși factori de risc semnificativi pentru bolile de inimă prin:

- Scăderea semnificativă a trigliceridelor din sânge 

- Creșterea colesterolului HDL (bun) scăderea tensiunii arteriale.

- Diminuarea rezistenței la insulină, ceea ce reduce nivelul de zahăr din sânge și de insulină reducerea inflamației.

Mai mult, nivelurile de colesterol LDL (rău) nu cresc în general. În plus, aceste particule tind să treacă de la forme dăunătoare, mici și dense, la forme mai mari - un proces legat de un risc redus de boli de inimă, potrivit Healthline.

Totuși, reține că aceste studii se uită mai ales la medii. O dietă săracă în carbohidrați poate provoca creșteri semnificative ale colesterolului LDL (rău) la anumite persoane. Dacă acesta este cazul tău, poți ajusta modul de alimentație cu un conținut scăzut de carbohidrați pentru a-ți reduce nivelul.

Vezi și: Beneficiile pentru sănătate ale prunelor. Conțin antioxidanți care protejează oasele și reduc tensiunea arterială

4. Afectează performața fizică

Dietele bogate în carbohidrați sunt consumate în mod obișnuit de către sportivi, care consideră carbohidrații ca fiind sunt esențiali pentru performanța fizică. 

Cu toate acestea, reducerea inițială a carbohidraților poate duce la reduceri temporare ale performanței, deoarece organismului îi poate lua timp să se adapteze la arderea grăsimilor în locul lor. 

Dietele sărace în carbohidrați, în special pentru exercițiile de anduranță, sunt benefice atât timp cât organismul lasă câteva săptămâni pentru a se adapta.

5. Funcționează doar datorită aportului caloric scăzut

O concepție greșită frecventă este aceea că doar reducerea caloriilor este singura modalitate prin care persoanele care urmează o dietă săracă în carbohidrați pierd în greutate. Deși este un fapt real, acest lucru spune doar o parte din poveste. 

Principalul beneficiu al dietelor sărace în carbohidrați pentru pierderea în greutate este că pierderea în greutate se produce în mod natural. Atunci când oamenii se simt sătui, consumă mai puține alimente fără să se gândească la calorii sau la mărimea porțiilor.

În plus, dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați sunt de obicei bogate în proteine, ceea ce crește metabolismul și crește oarecum arderea caloriilor. De asemenea, dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați nu se concentrează neapărat pe pierderea în greutate. În plus, ele funcționează bine împotriva unui număr de tulburări medicale, inclusiv epilepsia, diabetul de tip 2 și sindromul metabolic.

Foto: Freepik

6. Cetoza este o stare metabolică periculoasă

Cetoza este o stare în care nivelul de insulină din organism scade, iar grăsimea este eliberată din celulele adipoase. Atunci când se urmează o dietă săracă în carbohidrați, ficatul transformă acizii grași în cetone, care pot traversa bariera hemato-encefalică și pot furniza energie pentru creier. 

Această stare este adesea confundată cu cetoacidoza, o stare metabolică periculoasă întâlnită în principal în cazul diabetului de tip 1 necontrolat. 

Cetoacidoza este o stare gravă care poate fi fatală, dar nu are legătură cu cetoza cauzată de o dietă săracă în carbohidrați. Cetoza are efecte terapeutice în epilepsie și este studiată pentru tratarea cancerului și a bolilor cerebrale precum Alzheimer.

7. Reduce aportul de legume sănătoase din dieta ta

O dietă săracă în carbohidrați nu înseamnă o dietă fără carbohidrați. Este o concepție greșită că a mânca mai puțină bucătărie pe bază de plante înseamnă a reduce carbohidrații.

De fapt, poți consuma o mulțime de fructe, legume, nuci și semințe fără a depăși 50 de grame de carbohidrați zilnic.

Mai mult decât atât, consumul între 100 și 150 de grame de carbohidrați pe zi este considerat în continuare un consum scăzut de carbohidrați. Acest lucru lasă loc pentru mai multe porții de fructe în fiecare zi, precum și pentru porții modeste de cereale nutritive precum ovăzul și cartofii. Chiar și o dietă vegetariană sau vegană săracă în carbohidrați este fezabilă și sustenabilă.

8. Creierul are nevoi de carbohidrați

Unele celule din creier nu pot folosi glucoza, dar altele pot folosi cetonele. Atunci când carbohidrații sunt reduși suficient de mult pentru a induce cetoza, o mare parte a creierului nu mai folosește glucoza și începe să folosească cetonele. Cu toate acestea, unele părți au încă nevoie de glucoză, iar o cale metabolică numită gluconeogeneză este importantă. 

Atunci când nu se consumă carbohidrați, organismul, în primul rând ficatul, poate produce glucoză din subprodusele metabolismului proteinelor și grăsimilor. 

Acest lucru înseamnă că carbohidrații nu sunt necesari pentru combustibilul creierului. Mulți oameni raportează o funcționare chiar mai bună a creierului cu o dietă săracă în carbohidrați după faza inițială de adaptare.

9. Majoritatea greutății pierdute este doar apă

Carbohidrații sunt în mare parte depozitați de corpul tău în mușchi și ficat. Acesta utilizează glicogenul, un tip de carbohidrați depozitați care oferă organismului energie între mese.

Glicogenul stocat de mușchii și ficat are tendința de a lega o parte din apă. Pierdeți multă apă în greutate și depozitele de glicogen scad Atunci când reduci aportul de carbohidrați, pierzi multă apă în greutate și depozitele de glicogen scad. În plus, dietele sărace în carbohidrați determină niveluri mult mai scăzute de insulină, ceea ce face ca rinichii să elibereze mai multă apă și sare.

Aceste explicații explică de ce dietele sărace în carbohidrați determină o scădere semnificativă și aproape instantanee a greutății apei.

Acest lucru este frecvent folosit pentru a respinge acest stil alimentar, susținând că scăderea greutății apei este singurul factor care contribuie la efectele sale benefice asupra pierderii în greutate.

Cu toate acestea, cercetările indică faptul că dietele sărace în carbohidrați ajută, de asemenea, la reducerea grăsimii corporale, în special din ficat și din zona abdomenului care conține grăsimea periculoasă din burtă.

De exemplu, persoanele care au participat la o cercetare de 6 săptămâni cu conținut scăzut de carbohidrați au pierdut 3,4 kg de grăsime, dar au câștigat 1,1 kg de mușchi.

O dietă bine echilibrată, adaptată nevoilor individuale, este esențială. Disiparea concepțiilor greșite ne dă posibilitatea de a îmbrățișa o relație mai sănătoasă cu alimentele. Separă realitatea de ficțiune, promovând o înțelegere nuanțată a abordărilor dietetice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel