Suplimentele de ulei de pește Omega-3, periculoase pentru cei predispuși la boli cardiovasculare. Risc mai mare de fibrilație atrială. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:

Suplimentele cu omega-3 sunt asociate cu o probabilitate crescută de a dezvolta fibrilație atrială la persoanele cu nivelul de lipide crescute din sânge.

Unele studii clinice au sugerat că acizii grași omega-3 pot fi asociați cu un risc crescut de fibrilație atrială, cea mai frecventă tulburare a ritmului cardiac. Persoanele cu această tulburare au o probabilitate de cinci ori mai mare de a face un accident vascular cerebral (AVC).

Aceste studii au testat diferite formulări de acizi grași omega-3 la doze diferite. Prin urmare, autorii studiului (link direct studiu) publicat în European Heart Journal - Cardiovascular Pharmacotherapy, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC),  au efectuat o meta-analiză cuprinzătoare a studiilor controlate randomizate pentru a răspunde la întrebarea dacă uleiurile de pește au fost în mod constant legate de un risc crescut de fibrilație atrială.

„În prezent, suplimentele cu ulei de pește Omega-3 sunt indicate pentru pacienții cu trigliceride plasmatice crescute pentru a reduce riscul cardiovascular”, a spus autorul studiului, Dr. Salvatore Carbone, de la Virginia Commonwealth University, SUA. „Datorită prevalenței ridicate a trigliceridelor crescute în populație, acestea pot fi prescrise în mod obișnuit. De remarcat, acizii grași omega-3 cu doză mică sunt disponibili fără prescripție medicală”.

Analiza a inclus cinci studii randomizate controlate care investighează efectele suplimentelor cu acizi grași omega-3 asupra rezultatelor cardiovasculare.

Participanții au avut trigliceride crescute și au fost fie cu risc crescut de boli cardiovasculare, fie aveau deja boli cardiovasculare. Un total de 50.277 de pacienți au primit ulei de pește sau placebo și au fost urmăriți între 2 și 7,4 ani. Doza de ulei de pește a variat de la 0,84 g la 4 g pe zi.

Cercetătorii au descoperit că suplimentele cu acizi grași omega-3 a fost asociate cu un risc semnificativ crescut de fibrilație atrială, comparativ cu placebo, cu un raport al ratei incidenței de 1,37 (interval de încredere 95% 1,22-1,54; p <0,001).

Dr. Carbone a spus că „Studiul nostru sugerează că suplimentele cu ulei de pește sunt asociate cu un risc semnificativ mai mare de fibrilație atrială la pacienții cu risc cardiovascular crescut. Deși un studiu clinic a indicat efecte cardiovasculare benefice ale suplimentelor, riscul de fibrilație atrială ar trebui luat în considerare atunci când acești agenți sunt prescriși sau cumpărați fără prescripție medicală, în special la persoanele susceptibile de a dezvolta tulburări de ritm cardiac”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel