Suplimentele dietetice pentru colesterol, efecte secundare. Risc
Suplimentele dietetice pentru a înlocui statinele cu scopul de a scădea colesterolul, prezintă riscul unor efecte secundare. În SUA, din cauza unor efecte adverse grave, 13 pacienți au avut nevoie de...
Suplimentele dietetice obținute din orezul roșu fermentat conțin substanțe numite monacoline, care sunt similare cu ingredientul activ din medicamentele cu statină care scade colesterolul, potrivit health.harvard.edu.
Și, precum statinele, produsele de orez roșu fermentat pot provoca reacții adverse rare, dar grave, cum ar fi leziunile musculare și leziunile hepatice, după cum se menționează într-un studiu publicat de către British Journal of Pharmacology.
Studiul, bazat pe o trecere în revistă a unor date despre pacienți adunate timp de 13 ani, a fost realizat de către cercetători italieni și arată că persoanele care nu tolerează statinele, iau adesea suplimente de orez roșu fermentat. Dar nu există studii care să testeze siguranța acestor suplimente, comparativ cu statinele.
Efecte secundare, raportate
În Statele Unite, FDA consideră că produsele din orez roșu fermentat, care conțin mai mult decât urme de monacoline, sunt noi medicamente, neaprobate și, prin urmare, vânzarea lor este ilegală.
Dintre cele 55 de reacții adverse în urma consumului produselor obținute din orez roșu fermentat, cele mai multe sunt dureri musculare, probleme gastro-intestinale și leziuni hepatice, iar 13 persoane au avut nevoie de spitalizare.
Administrarea statinelor sub supravegherea medicală este cea mai sigură, deoarece pot fi monitorizate atât doza de medicamente, cât și orice efecte secundare.
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
