Tatjana Patitz, supermodelul anilor '90, a murit din cauza cancerului de sân. Care sunt semnele la care să fii atentă. Cum debutează boala

Monika Baciu |
Data publicării:
tatjana patitz - FOTO: Captură Youtube@Entertainment Tonight
tatjana patitz - FOTO: Captură Youtube@Entertainment Tonight

Tatjana Patitz, fotomodel emblematic pentru anii '90, a murit din cauza cancerului de sân. 

Tatjana Patitz a fost cunoscută mai ales pentru apariția sa în videoclipul lui George Michael pentru hitul său monstru "Freedom '90". Aceasta a murit la vârsta de 56 de ani. Ea a murit pe 11 ianuarie de cancer la sân, a confirmat agentul ei.

Tatiana Patitzul, de origine germană, a fost considerată una dintre supermodelele originale emblematice ale anilor 1990. A participat la primul ei concurs de modeling la vârsta de 17 ani, la Stockholm, ocupând locul al treilea. După o sesiune cu fotograful de modă Peter Lindbergh care a urmat a lansat cea mai mare parte a carierei sale.

Cântărețul George Michael a văzut-o în British Vogue în 1990, iar ulterior a distribuit-o pentru videoclipul său "Freedom '90", alături de Cindy Crawford, Christy Turlington, Naomi Campbell și Linda Evangelista, notează Deadline.

Vezi și: Băutura alcoolică ce ameliorează durerile de gât. Are efect analgezic, tratează infecțiile și ajută la relaxarea mușchilor

Cancerul de sân, ce este

Cancerul de sân este cancerul care se formează în celulele sânilor. După cancerul de piele, cancerul de sân este cel mai frecvent cancer diagnosticat la femeile din Statele Unite. Cancerul de sân poate apărea atât la bărbați, cât și la femei, dar este mult mai frecvent la femei.

Ratele de supraviețuire a cancerului de sân au crescut, iar numărul deceselor asociate cu această boală este în continuă scădere, în mare parte datorită unor factori precum detectarea anterioară, o nouă abordare personalizată a tratamentului și o mai bună înțelegere a bolii.

Cancerul de sân, simptome

O serie de simptome pot indica un cancer de sân. Este vorba despre:

-Modificări ale mamelonului

- Zonă îngroșată care se simte diferită de țesutul înconjurător

- Modificarea dimensiunii, formei sau aspectului unui sân

- Modificări ale pielii sânului, cum ar fi gropițe

- Un mamelon nou inversat

- Descuamarea, detartraj, crusta sau exfolierea zonei pigmentate a pielii din jurul mamelonului (areolă) sau a pielii sânilor

- Înroșirea sânului care poate avea aspect de portocolă, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Jill Biden, diagnosticată cu cancer de piele. L-a descoperit după un control de rutină. Cum se manifestă simptomele

Cancerul de sân, cauze

Cancerul de sân apare atunci când unele celule mamare încep să crească anormal. Aceste celule se divid mai rapid decât celulele sănătoase și continuă să se acumuleze, formând o bucată sau o masă. Celulele se pot răspândi (metastaze) prin sân la ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului.

Cancerul de sân începe cel mai adesea cu celulele din canalele producătoare de lapte (carcinom ductal invaziv). Cancerul de sân poate începe, de asemenea, în țesutul glandular numit lobuli (carcinom lobular invaziv) sau în alte celule sau țesuturi din sân.

Cercetătorii au identificat factori hormonali, stil de viață și de mediu care pot crește riscul de cancer de sân. Dar nu este clar de ce unii oameni care nu au factori de risc dezvolta cancer, dar alte persoane cu factori de risc nu fac niciodată. 

Vezi și: Jeff Beck, legendarul chitarist britanic, a murit din cauza meningitei. Cum se manifestă boala. Este deosebit de gravă

Cancer de sân poate fi moștenit

Medicii estimează că aproximativ 5 până la 10% din cancerele de sân sunt legate de mutații genetice transmise prin generații ale unei familii.

Au fost identificate o serie de gene mutante moștenite care pot crește probabilitatea de cancer de sân. Cele mai cunoscute sunt gena 1 pentru cancerul de sân (BRCA1) și gena 2 a cancerului de sân (BRCA2), ambele crescând semnificativ riscul de cancer mamar și ovarian.

Dacă aveți un istoric familial puternic de cancer de sân sau alte tipuri de cancer, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un test de sânge pentru a ajuta la identificarea mutațiilor specifice în BRCA sau alte gene care sunt transmise prin familia dumneavoastră.

Luați în considerare să cereți medicului dumneavoastră o trimitere la un consilier genetic, care vă poate revizui istoricul de sănătate al familiei. Un consilier genetic poate discuta, de asemenea, beneficiile, riscurile și limitările testelor genetice pentru a vă ajuta să luați decizii comune.

Vezi și: Românii, printre cei mai fericiți oameni din lume?! De ce raportul WHR e un semnal de alarmă și de ce suntem, de fapt, un "popor profund nefericit". Leca: Tristețea va crește!

Cancerul de sân, factori de risc

Factorii care sunt asociați cu un risc crescut de cancer de sân includ:

- Femeile sunt mult mai susceptibile decât bărbații sunt de a dezvolta cancer de sân.

- Creșterea vârstei. Riscul de cancer mamar crește pe măsură ce îmbătrânești.

- Un istoric personal al afecțiunilor sânilor. Dacă ați avut o biopsie mamară care a identificat carcinom lobular in situ (LCIS) sau hiperplazie atipică a sânului, aveți un risc crescut de cancer mamar.

- Un istoric personal de cancer de sân. Dacă ați avut cancer de sân la un sân, aveți un risc crescut de a dezvolta cancer la celălalt sân.

- Un istoric familial de cancer de sân. Dacă mama, sora sau fiica ta a fost diagnosticată cu cancer de sân, în special la o vârstă fragedă, riscul de cancer de sân este crescut. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer de sân nu au antecedente familiale ale bolii.

- Gene moștenite care cresc riscul de cancer. Anumite mutații genetice care cresc riscul de cancer de sân pot fi transmise de la părinți la copii. Cele mai cunoscute mutații genetice sunt denumite BRCA1 și BRCA2. Aceste gene pot crește foarte mult riscul de cancer de sân și alte tipuri de cancer, dar nu fac ca cancerul să fie inevitabil.

Vezi și: Planta care crește printre gunoaie, efect asupra sănătății. Tratează constipația, menține sănătatea inimii. Ce alte beneficii mai are

- Expunerea la radiații

- Obezitate

- Menstruație precoce. Debutul menstruației înainte de vârsta de 12 ani crește riscul de cancer de sân.

- Începutul menopauzei la o vârstă mai înaintată. Dacă ați intrat la menopauză la o vârstă mai înaintată, este mai probabil să dezvoltați cancer de sân.

- Să ai primul copil la o vârstă mai înaintată. Femeile care nasc primul lor copil după vârsta de 30 de ani pot avea un risc crescut de cancer de sân.

- Femeile care nu au fost niciodată însărcinate au un risc mai mare de cancer de sân decât femeile care au avut una sau mai multe sarcini.

- Terapia hormonală postmenopauză. Femeile care iau medicamente de terapie hormonală care combină estrogenul și progesteronul pentru a trata semnele și simptomele menopauzei au un risc crescut de cancer de sân. Riscul de cancer de sân scade atunci când femeile nu mai iau aceste medicamente.

- Consumul de alcool. Consumul de alcool crește riscul de cancer mamar.

Vezi și: Acid citric (E 330): ce înseamnă când îl vezi pe etichetă și ce se întâmplă când îl consumi. Mucegaiul care-l formează ar da simptomele

Cancerul de sân, prevenție

Familiarizați-vă cu sânii prin auto-examenul de sân. Femeile pot alege să se familiarizeze cu sânii lor prin inspectarea ocazională a sânilor lor în timpul unui auto-examen. Dacă există o schimbare, sau simțiți anumiți noduli sau alte semne neobișnuite, discutați cu medicul dumneavoastră prompt.

Consumați alcool cu moderație. Limitați cantitatea de alcool pe care o beți la cel mult o băutură pe zi, dacă alegeți să beți.

Faceți exerciții. Scopul este de a face exerciții pentru cel puțin 30 de minute în fiecare zi. 

Limitați terapia hormonală postmenopauză. Terapia hormonală combinată poate crește riscul de cancer de sân. Discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile terapiei hormonale.

Unele femei prezintă semne și simptome deranjante în timpul menopauzei și, pentru aceste femei, riscul crescut de cancer de sân poate fi acceptabil pentru a ameliora semnele și simptomele menopauzei. Pentru a reduce riscul de cancer de sân, utilizați cea mai mică doză de terapie hormonală posibilă pentru cea mai scurtă perioadă de timp.

Mențineți o greutate sănătoasă

Alege o dietă sănătoasă. Femeile care adoptă o dietă mediteraneană completată cu ulei de măsline extravirgin și nuci amestecate pot avea un risc redus de cancer mamar. Dieta mediteraneană se concentrează în principal pe alimentele pe bază de plante, cum ar fi fructele și legumele, cerealele integrale, leguminoasele și nucile. Persoanele care urmează dieta mediteraneană aleg grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, peste unt și pește în loc de carne roșie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel