Tensiune arterială scăzută, efect nebănuit în leziunile cerebrale, demența și AVC

Adisa Codruț / 18 oct 2019 / 06:31
Hipertensiune
Hipertensiune

O tensiune arterială scăzută are un efect nesperat legat de leziuni cerebrale noi la persoanele în vârstă, arată un nou studiu. Aceste leziuni cresc riscul de demență și de AVC.

Tensiune arterială scăzută. E cunoscut faptul că tratarea hipertensiunii arteriale reduce șansele unui atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă. Un nou studiu sugerează un alt beneficiu suplimentar: un risc mai mic de leziuni la nivelul creierului. Descoperirea este importantă pentru că aceste leziuni odată produse cresc riscul de demență, accident vascular cerebral (AVC) și căderi, la vârstnici.

La cercetare, realizată de specialiști de la Universitatea din Connecticut, SUA, au participat 199 de femei și bărbați de 75 de ani. Toți au avut tensiune arterială sistolică de 150 sau mai mare și RMN-uri cerebrale care prezentau leziuni cunoscute sub denumirea de leziuni de hiperintensitate a substanței albe, care sunt frecvente la adulții mai în vârstă.

Jumătate au primit medicamente care să reducă tensiunea arterială la 145, iar cealaltă jumătate a primit medicamente pentru a o reduce la 130 sau mai mică. După trei ani, RMN-urile au arătat mai puține leziuni noi în materia albă a participanților a căror tensiune arterială sistolică a fost 130 sau mai mică decât la ceilalți.

Scade numărul evenimentelor cardiace majore

„Oamenii care au analizat inițial studiul nostru erau îngrijorați, 130 ar fi prea scăzute pentru acești adulți mai în vârstă. (...) Dar am constatat că ambele tratamente au fost la fel de sigure. De fapt, mai puțini pacienți au avut evenimente cardiace majore când tensiunea arterială sistolică a fost de 130 sau mai puțin. Iar pacienții a căror tensiune arterială a fost de 130 sau mai mică au avut daune semnificativ mai puține la nivelul creierului", a spus dr. William White, investigatorul principal al studiului și profesor de medicină la Centrul de Cardiologie al Școlii de Medicină din cadrul Universității din Connecticut, potrivit Asociației Americane a Inimii.

Reprezentanții Colegiului American de Cardiologie și ai Asociației Americane de Inimă (AHA) consideră că, pentru gestionarea tensiunii arteriale, persoanele cu o tensiune arterială sistolică de 130 sau mai mare sunt considerate a avea tensiune arterială ridicată. Anterior, limita a fost de 140 pentru adulții sub 65 de ani și 150 pentru cei 65 și mai mari.

White și colegii săi au început studiul în 2011, cu șase ani înainte de actualizarea ghidurilor AHA.

Studiul a fost publicat în revista Circulation. Poate fi consultat AICI.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy