Testul de 1 minut care îți arată dacă ai osteoporoză. Codreanu: Un DA la una din acele întrebări îți atrage atenția

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Testul de 1 minut care îți arată dacă ai osteoporoză - Foto: Freepik @kjpargeter
Testul de 1 minut care îți arată dacă ai osteoporoză - Foto: Freepik @kjpargeter

Testul de 1 minut care îți arată dacă ai osteoporoză. Completează-l AICI. "Completarea cu DA la una din acele întrebări îți atrage atenția".

Fiecare an, pe 20 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Osteoporozei, o zi dedicată creșterii conștientizării cu privire la această afecțiune care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Osteoporoza este o boală caracterizată prin slăbirea oaselor, care devin fragile și predispuse la fracturi. Această zi oferă o oportunitate de a educa oamenii cu privire la osteoporoză și de a promova măsuri de prevenire și gestionare a acestei boli grave.

"Cu această ocazie se fac campanii în care se oferă măsurători de densitate minerală osoasă, să distribuie broșuri. 

Lumea este informată, se fac chestionare de risc. Unele dintre ele sunt surprinzător de simple", ne-a spus medicul Cătălin Codreanu, președinte al Societății Române de Reumatologie, medic reumatolog.

Ce este Osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune în care densitatea osoasă scade, iar structura oaselor devine poroasă și fragile. Aceasta crește semnificativ riscul de fracturi, care pot surveni ca urmare a unor traume minore sau chiar a unor activități zilnice obișnuite. Osteoporoza afectează adesea femeile în postmenopauză și bărbații în vârstă, dar nu este limitată doar acestor grupuri.

Testul de 1 minut care îți arată dacă ai osteoporoză. "Completarea cu DA la una din acele întrebări îți atrage atenția"

"La un moment dat, Asociația Internațională de Osteoporoză, a făcut un chestionar de 1 minut. Nu durează nici măcar 1 minut să completezi câteva întrebări simple. Sigur că ele nu vor pune diagnosticul, dar completarea cu DA la una din acele întrebări îți atrage atenția că ai putea să faci parte dintr-un grup de risc.

Ori această conștientizare este foarte importantă. 

Chestionarul îl poate completa oricine.

Este foarte ușor. Este disponibil online, îl puteți publica, o să vă dăm adresa unde îl găsiți este în limba română. 

Cei care fac toate aceste acțiuni sunt asociațiile științifice profesionale care sunt interesate", a declarat medicul Cătălin Codreanu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Chestionarul poate fi făcut aici

Ce medici ar trebuie să fie implicați în diagnosticarea și gestionarea osteoporozei

"Medicina de familie este importantă pentru că numărul și contactul medicilor de familie, contactul lor apropiat cu pacienții ușurează depistarea acestei boli. Ortopezii sunt sau poate ar trebui să fie mai aproape de această problematică. 

Ei sunt cei care mai puțin previn boala, sunt cei care tratează consecințe-le ei.

Probabil că și medicii ginecologi ar putea să contribuie în mai mare măsură la eliminarea consecințelor acestei afecțiuni, pentru că ei văd persoanele în momentul instalării stau imediat după instalarea menopauzei", a conchis medicul Cătălin Codreanu.

De ce este importantă Ziua Mondială a Osteoporozei?

Ziua Mondială a Osteoporozei oferă o platformă pentru a informa oamenii despre importanța sănătății oaselor și riscurile asociate osteoporozei. Conștientizarea este primul pas spre prevenire și gestionare.

Prin educarea publicului cu privire la factorii de risc și măsurile preventive, se poate reduce incidența osteoporozei. Aceasta poate include alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și evitarea obiceiurilor nesănătoase.

Persoanele cu osteoporoză sau cu risc crescut de a dezvolta această afecțiune pot beneficia de tratamente și măsuri de gestionare. Ziua Mondială a Osteoporozei subliniază importanța consultării medicului și a efectuării testelor pentru determinarea densității osoase.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel