Tinerețe fără bătrânețe? Proteina care menține pielea fără riduri

Florina Pop |
Data publicării:
Tânără  FOTO: pexels.com
Tânără FOTO: pexels.com

O proteină pare a fi răspunsul la menținerea pielii mereu tinere. La această concluzie au ajuns mai mulți cercetători al căror studiu a apărut în Nature.

Proteina COL17A1 joacă un rol esențial cand vine vorba de menținerea pielii intacte și neatinse de bătrânețe, sugerează un studiu al unui grup de cercetători, notează Agenția de Presă Franceză (AFP).

Studiul a fost coordonat de medicul Emi Nishimura, cercetătoare la Divizia Biologia Celulelor Stem din cadrul Institutul de Cercetare Medicală, respectiv cadru didactic la Universitatea de Medicină și Stomatologie din Tokyo.

Potrivit autorilor cercetării, proteina funcționează prin încurajarea unui proces numit competiție celulare - proces cheie pentru menținerea aptitudinilor țesuturilor. Mai precis, proteina elimină celulele mai slabe și, în același timp, stimulează replicarea celor mai puternice. Îmbătrânirea, explicată științific, apare ca urmare a epuizării proteinei. Același efect îl au radiațiile UV.

Teste pe cozi de șoareci

Cercetarea s-a făcut pe cozi de șoarece, deoarece, explică oamenii de știință, au multe caracteristici cu pielea umană. Odată confirmat rolul proteinei, autorii studiului au vrut să vadă dacă ar putea stimula proteina după epuizarea acesteia și au căutat compuși care ar putea declanșa procesul anti-îmbătrânire în piele. Astfel, au găsit și izolat doi compuși chimici: Y27632 și apocinină care au fost testați atât pe celulele pielii, cu rezultate pozitive.

Experimentele le-au dovedit că acei doi compuși ajută la regenerarea pielii și la reducerea îmbătrânirii acesteia.

Opinii din afara studiului

În recenzia studiului comandat de Nature, doi profesori de la Universitatea din Colorado, Ganna Bilousova și James DeGregori, au declarat că procesul de competiție celulară a fost studiat anterior și la muștele de fructe. Iar cercetarea „oferă dovezi că celulele sănătoase la mamifere pot repopula eficient țesuturile adulte, înlocuind celulele necorespunzătoare sau deteriorate".

Un alt profesor neimplicat în studiu, specialistul în dermatologie David Fisher, de la Harvard Medical Scool, declara pentru scientificamerican.com: „Cred că este un studiu frumos. Cred că este o analiză foarte elegantă, dar, de asemenea, are câteva cunoștințe mecanice foarte practice în ceea ce privește modul în care se întâmplă acest lucru, și chiar și pe cele potențial acționabile pentru promovarea tinereții".

Studiul poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel