Top 10 alimente care dau dependență. 5 dintre ele duc la obezitate: Salivezi, simți un gol în stomac

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Top 10 alimente care dau dependenta - Foto Unsplash @Icons8 Team
Top 10 alimente care dau dependenta - Foto Unsplash @Icons8 Team

De Ziua Europeană Împotriva Obezității, celebrată în 22 mai, Anca Alungulesei, terapeut în nutriție și creatoarea Psiho-Dietei, a făcut un top 5 al celor mai periculoase alimente care creează dependențe alimentare nesănătoase  care conduc la obezitate dar și un top 5 al alimentelor sănătoase pe care să le integrăm în alimentația zilnică pentru a putea contracara efectul alimentelor adictive.

Top 5 cele mai periculoase alimente


Potrivit Ancăi Alungulesei, acestea sunt cele mai periculoase alimente, iar consumul lor poate duce la instalarea dependențelor nesănătoase și apoi la apariția obezității:  

- Zahăr alb rafinat: care este de fapt un „condiment” și nu un aliment. Așadar ar trebui consumat ca atare. Consumul de zahăr determină organsimul să se „auto-protejeze” și va stoca grăsimea internă;

- Hrana procesată: aditivii din hrana procesată creează dependență și cresc pofta, conducând la perturbarea metabolismului;


- Băuturile carbogazoase: pe lângă conținutul mare de zahăr (câteva linguri la o sticluță), găsim în ele acid fosforic care extrage calciul din oase.

- Grâul: este modificat din punct de vedere chimic și nu mai are aproape nicio legatură cu bobul de grâu de acum 30-40 de ani. Este indigerabil și extrem de bogat în zahăr. O felie de pâine din grâu alb rafinat poate conține până la 3 linguri de zahăr. Este mai mult decât evident că, toate produsele pe bază de grâu (pâine, pizza, paste, produse de patiserie) cresc nivelul de zahâr din organism, iar corpul este forțat să facă depozite de grăsime.

- Chipsurile: nu au nicio legătură cu cartoful (deși așa pare). Sunt „plastic” bogat în grăsimi trans, aditivi și sare. 

TOP 5 cele mai sănătoase alimente care dau dependență


Cele mai bune 5 alimente sănătoase care pot contracara efectul alimentelor adictive sunt cele care ajuta organismul in productia de serotonina. Acestea sunt după părerea terapeutului în nutriție Anca Alungulesei: 

avocado, curcan, ouă, coriandru, banana.

 

Dependența este confundată cu pofta

„Principiul este acesta: Alimentele adictive consumate zilnic amplifică lipsa serotoninei în organism, adică hormonul stării de bine, și amplifică secreția dopaminei, activând astfel sistemul de învățare și recompensare al creierului. Astfel, orice acțiune repetată și recompensată devine obicei și comportament la nivel neuronal. Este un sistem de învățare al creierului, care promovează, evident, o stare de bine și de plăcere, prin secreția serotoninei și a dopaminei. Astfel, persoanele ajung, de fapt, să se se „autotrateze” cu alimente fără să-și dea seama. Se folosesc de mâncare pentru a se seda, pentru a se calma, pentru a se simți mai bine și pentru a-și ridica starea de spirit”, consideră Anca Alungulesei, care detectează că, cel mai des, dependența este confundată cu pofta, ceea ce menține persoana pe un drum fals.

Dependența este atunci când ești stimulat de aceleasi simțuri (văz, miros), iar reacția este atât fizică (salivezi, simți un gol în stomac) dar mai ales mentală (nu-ți poți lua gândul de la ceea ce ai văzut.

„Pofta este o reacție fizică normală, este atunci când vezi ceva de mâncare si te gândești că vrei să guști însă poți trece mai departe. Dependența este atunci când ești stimulat de aceleasi simțuri (văz, miros), iar reacția este atât fizică (salivezi, simți un gol în stomac) dar mai ales mentală (nu-ți poți lua gândul de la ceea ce ai văzut. Și 100% manânci! Carbohidrații cu amidon, inclusiv pastele, pâinea, biscuiții, orezul și cartofii stimulează sedative precum substanțele chimice ale creierului. Mulți oameni descoperă că pot mânca în mod rezonabil și pot păstra controlul toată ziua, dar seara, se confruntă cu pofte nestăvilite de pâine, prăjituri, bicuiți, dulciuri. Acestea sunt alimente reconfortante față de care nu simțim doar o poftă, ci de care suntem deja dependenți. Cu alte cuvinte au devenit o necesitate biochimica ce trebuie împlinită”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel