Topul alimentelor care combat balonarea. Nutriționist: Trebuie mestecat de 15-20 de ori

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
topul alimentelor care combat balonarea. FOTO Pexels @ Daria Shevtosa
topul alimentelor care combat balonarea. FOTO Pexels @ Daria Shevtosa

Balonarea afectează două treimi dintre femeile din România.

Balonarea este o tulburare gastrointestinală care afectează atât adulții, cât și copiii, și se manifestă printr-o stare de disconfort abdominal. 

”Atunci când ne gândim la balonare este important să o identificăm ca fiind o simptomatologie alocată, fie în cazul în care există anumite intoleranțe alimentare, adică acele alimente pe care nu le putem digera la nivel de metabolism individual, chiar dacă ele sunt sănătoase, dacă există o floră digestivă dezechilibrată, practic afectarea microbiomului declanșează stări de balonare în mod frecvent.

Dacă nu mestecăm suficient de bine alimentele, la fiecare masă, în mod normal un bol alimentar trebuie mestecat de 15-20 de ori, până când ajunge în textură semilichidă, dar de cele mai multe ori, din criză de timp se mestecă și se înghite aproape nemestecat, iar de aici pot apărea stări de balonare”, a explicat nutriționistul Alina Epure, la ”Vorbește lumea”, de la PRO TV, care sunt cele mai importante cauze ale balonării.

De asemenea, un factor declanșator al balonării este consumul de apă în timpul mesei, mai mult, susține nutriționistul, în mod frecvent balonarea este asociată și cu o stare de constipație.

Cum se poate identifica ”declanșatorul” balonării

Cât privește starea de balonarea, aceasta se poate instala imediat după masă și poate dura chiar și 2-3 ore, astfel că se poate identifica destul de ușor care este alimentul ”declanșator” al acesteia.

”Sunt și cazuri în care, într-adevăr, este o balonare frecventă. După fiecare masă se instalează o stare de balonare, persistă o oră, două, o oră stăm bine și apoi, la următoarea masă se reinstalează.

Poate să existe o diagnosticare în acest sens și atunci să știm concret ce suplimente sunt necesare, ce alimente ar trebui să evităm, tocmai pentru a putea evita această stare de disconfort.

De altfel, foarte multă lume s-a familiarizat cu această stare și consideră că este o normalitate”, a mai spus nutriționistul.

Potrivit specialistului, momentul în care ar trebui să ne îngrijorăm din cauza balonării este atunci când aceasta se produce de 2-3 ori pe săptămână sau chiar zilnic, când factorii declanșatori nu sunt identificați, iar atunci este necesară prezentarea la medic, pentru investigații suplimentare.

Cum se poate scăpa de balonare, natural

Nutriționistul a prezentat un ”top al alimentelor” care ne pot scăpa de balonare, acestea fiind nu doar gustoase,, dar și accesibile.

Bananele au un conținut crescut de fibre care accelerează eliminarea bolului de materii fecale. ”Au dublu rol. Și în cazul în care se manifestă stări de diaree, atunci bananele verzi sunt benefice, dar și în starea de constipație, banana foarte coaptă ajută foarte mult”, a explicat Alina Epure.

Ovăzul, sub formă de fulgi, au un aport foarte mare de fibre și oferă sațietate ridicată o perioadă lungă de timp și în același timp elimină cu ușurință toate materiile fecale.

”Se optează pentru fulgi de ovăz fără gluten în cazul în care există o intoleranță la gluten sau fulgii obișnuiți pe care îi putem introduce la micul dejun”.

Prunele au un efect laxativ, iar de cele mai multe ori starea de balonare este generată de o stare de constipație.

”Prin efectul laxativ accelerat pe care îl au, atât prunele cât și perele și dovleceii, sunt eficiente și benefice”, a mai spus nutriționistul.

Menta se consumă sub formă de ceai, care ușurează eliminarea gazelor.

Nucșoara, împreună cu chimen, fenicul, anason, reprezintă condimente care accelerează tranzitul și disconfortul de ”prea plin”.

Sfaturi pentru evitarea balonării 

Potrivit nutriționistului există o serie de reguli, care urmate pot ajuta la evitarea balonării.

”La o masă nu se asociază niciodată două tipuri de proteine de origine animală: omletă cu brânză, omletă cu bacon, pește și brânză la aceiași masă, deoarece imediat se poate instala un dezechilibru metabolic, fie prin creșterea greutății, fie prin starea de balonare.

Și atunci, deși sunt sănătoase, puse la aceeași masă nu aduc niciun beneficiu”, a subliniat Alina Epure.

Vezi și: Lămâile, efect nebănuit asupra dinților. Cum afectează acidul lămâilor dantura  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel