Tot mai mulți tineri și copii fac cancer: Fenomenul în România este îngrijorător. Vreau ca românii să trăiască mai mult și mai bine. 50% din cancere pot fi evitate, tratate în timp real

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Tot mai mulți tineri și copii fac cancer - Foto: Freepick
Tot mai mulți tineri și copii fac cancer - Foto: Freepick

Sunt tot mai multe cazuri de cancer la tineri și copii. 50% din cancere ar putea să fie evitate, prevenite, tratate în timp real.

Cancerul este o problemă de sănătate publică de interes major, iar cifrele sunt crude și arată că tot mai mulți tineri și copii fac cancer.

Cancerul este un grup mare de boli care pot debuta în aproape orice organ sau țesut al corpului atunci când celulele anormale cresc necontrolat, depășesc limitele lor obișnuite pentru a invada părți adiacente ale corpului și/sau se răspândesc la alte organe. Acest din urmă proces se numește metastazare și reprezintă o cauză majoră a deceselor cauzate de cancer. Neoplasmul și tumora malignă sunt alte denumiri comune pentru cancer.

Cancerul este a doua cauză principală de deces la nivel mondial, fiind responsabil pentru aproximativ 9,6 milioane de decese, adică unul din șase decese, în 2018. Cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, de stomac și de ficat sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați, în timp ce cancerul de sân, colorectal, pulmonar, de col uterin și tiroidian sunt cele mai frecvente în rândul femeilor.

Fotografia unei mame a răvășit Internetul: E atât de reală și crudă, m-am gândit mult dacă să o postez sau nu. Nu e numai lapte și miere

Chist ovarian: simptome și tratament. Dijmărescu: RMN-ul va arăta dacă este un chist malign, belign sau inflamator

Miastenia gravis: cauze, factori de risc și tratament. Poate duce la depresie, dar și să pună viața în pericol

Povara cancerului continuă să crească la nivel mondial, exercitând o presiune fizică, emoțională și financiară enormă asupra indivizilor, familiilor, comunităților și sistemelor de sănătate. Multe sisteme de sănătate din țările cu venituri mici și medii sunt cel mai puțin pregătite să gestioneze această povară, iar un număr mare de pacienți cu cancer la nivel mondial nu au acces la un diagnostic și la un tratament de calitate în timp util. În țările în care sistemele de sănătate sunt puternice, ratele de supraviețuire pentru multe tipuri de cancer se îmbunătățesc datorită depistării precoce accesibile, tratamentului de calitate și îngrijirii de supraviețuire, arată OMS.

Aproape 734.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în fiecare an, iar în 2040 se preconizează că numărul de persoane diagnosticate va fi cu aproximativ 50% mai mare.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că până în 2035 numărul cazurilor de cancer la nivel mondial s-ar putea dubla și aproximativ 40% din populația globului se va confrunta cu această boală la un moment dat în viață.

În lume se înregistrează anual aproximativ 300.000 de cazuri noi în rândul copiilor și adolescenților, până la 19 ani.

50% din cancere ar putea să fie evitate, prevenite, tratate în timp real. "Deși avem mai puține cancere decât celelalte țări europene, rata de mortalitate este mult mai mare"

 

Despre acest subiect a vorbit medicul Tudor Ciuhodaru, care a spus că planul național împotriva cancerului a fost adoptat în Parlamentul European.

"Vreau să dau măcar o veste bună pentru România, pentru că acel plan de luptă împotriva cancerului pe care l-am susținut în Parlamentul European a fost adoptat și asta înseamnă că cel puțin 50% din cancere ar putea să fie evitate, prevenite, tratate în timp real. Iar lucrurile acestea se pot face și în România.

Vreau ca românii să trăiască mai mult și mai bine, dar, pe de altă parte, vreau să reducem inegalitățile și inechitățile între țara noastră și alte state membre și până la urmă am elaborat o strategie unitară, integrată, în așa fel încât să poți diagnostica la timp, trata la timp, să ai acces la ceea ce înseamnă medicamente inovatoare", a spus medicul, la Antena 3 CNN.

"Fenomenul în România este îngrijorător, pentru că deși avem mai puține cancere decât celelalte țări europene, rata de mortalitate este mult mai mare. Asta înseamnă că sunt diagnosticate tardiv, în forme care nu mai pot beneficia de tratament adecvat și în loc să faci din cancer o boală tratabilă, lucrurile nu se desfășoară cum trebuie în România.

Acest program arată mai multe soluții, diagnostic precoce, screening gratuit, acoperit din Fonduri Europene (...)

Cancerul de col uterin, de sân și cancerul ovarian sunt printre prioritățile actuale la nivel european și sunt finanțări importante.

Oncologia pediatrică este și va rămâne o prioritate și vom reuși", a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel