Trombofilie: unde puteți face un test genetic

Adisa Codruț |
Data publicării:
Test
Test

Trombolifilie. Teste de risc genetic pentru această afecțiune se fac, din iunie, în Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgență București.

Trombofilie. Din iunie, în Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) se fac teste de risc genetic pentru trombofilie, anunță reprezentanții unității medicale pe Facebook. Acestea se efectuează doar la indicația medicului după alte teste de screening și dacă există o suspiciune de boală documentată medical.

Reprezentanții SUUB mai amintesc că testul de risc genetic detectează 9 variante anormale (mutații) ale unor gene care sunt cauza trombofiliei ereditare. Iar prețul unei astfel de proceduri este de 450 de lei. Testul nu include analize de biochimie sau coagulare.

Trombofilie: ce este 

Potrivit sursei citate, trombofilia este tendința organismului de a forma cheaguri de sânge în interiorul vaselor (trombi) în mod anormal. Boala poate fi moștenită sau dobândită și se manifestă „cel mai frecvent prin formarea de cheaguri de sânge în venele mari ale picioarelor (tromboză venoasă profundă) sau tromboembolie pulmonară (atunci când cheagul de sânge blochează artere din plămâni). Cu toate acestea, multe persoane cu trombofilie pot să nu aibă niciodată probleme de sănătate semnificative“.

Medicii mai precizează că, la gravide, „trombofilia reprezintă un risc pentru sănătatea mamei și copilului, deși de multe ori gravidele cu trombofilie pot avea o sarcină și naștere normale. În cazurile în care apar complicații, acestea pot fi: tromboză venoasă profundă, avorturi spontane repetate în primul trimestru de sarcină, sarcină oprită în evoluție în trimestrele II / III, restricție de creștere fetală, pre-eclampsie (creșterea tensiuni arteriale), dezlipirea de placentă normal inserată (duce la sângerări abundente), nașterea prematură“.

Trombofilie: când se face testul 

Doctorul recomandă efectuarea unui test de risc genetic pentru trombofilie dacă aveți o rudă de gradul I cu trombofilie ereditară sau episoade de tromboembolism venos fără alte cauze, dacă aveți în antecedente tromboză venoasă profundă sau tromboembolism pulmonar fără factor declanșator major, respectiv dacă sunteți însărcinată și aveți un istoric de avorturi spontane, pre-eclampsie, restricție de creștere a fătului sau dezlipire de placentă.

Trombofilie: în ce constă testul

Specialiștii Spitalului Universitar din București explică pe Facebook că pentru realizarea testului se recoltează sânge și nu este necesar să fiți nemâncat, iar dacă urmați un tratament cu medicamente nu trebuie să-l întrerupeți. Rezultatele se dau în circa 2 săptămâni după recoltare. Interpretarea acestora se face de către medicul hematolog sau ginecolog.

Programări se pot face la recepția Ambulatoriului SUUB, la telefonul 021.202.6147, de luni până vineri, între orele 10.00- 14.00 sau puteți trimite e-mail la [email protected] cu datele voastre precizând că ”doresc programare pentru test de risc genetic pentru trombofilie".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel