Tuberculoză pulmonară, vindecată cu un tratament mai scurt

Bacteria mycobacterium tuberculosis, tuberculoza. sursa: niaid.nih.gov
Bacteria mycobacterium tuberculosis, tuberculoza. sursa: niaid.nih.gov

Peste 10 milioane de pacienți cu tuberculoză activă sunt înregistrați în fiecare an. Aproape jumătate din ei ar putea fi vindecați cu tratamente mult mai scurte decât recomandările actuale, potrivit unei noi analize făcute de specialiștii de la UC San Francisco. Rezultatele cercetării sugerează că terapiile vizate ar putea fi mai eficiente în tratarea tuberculozei (TB), care numai anul trecut a ucis aproximativ 1,3 milioane de oameni din întreaga lume.

Noul studiu a reanalizat datele din trei studii clinice pivotale care nu reușiseră să demonstreze eficacitatea tratamentelor de patru luni pe durata standard de tratament de șase luni. Cercetătorii UCB au declarat că motivul pentru care încercările anterioare au eșuat a fost că toți pacienții fuseseră tratați la fel, indiferent de severitatea bolii lor. În noul studiu, pacienții au fost puși în categorii de boală: minimă, moderată și severă, iar tratamentele de patru luni s-au dovedit a fi foarte eficiente pentru 47% dintre pacienții cu boală minimă. Schemele de tratament de patru luni nu au fost eficiente pentru pacienții cu boală moderată sau severă. Și chiar tratamentul standard de șase luni a fost insuficient pentru cei cu cea mai extinsă boală.

,,Studiul nostru arată că o abordare stratificată poate fi aplicată în mod fezabil pentru a realiza scurtarea tratamentului pentru mulți pacienți cu TBC", a declarat prof. dr. Payam Nahid, de la Divizia Pulmonară și Critical Care din cadrul Școlii de Medicină UCSF.

TB a fost tratată cu antibiotice de la descoperirea streptomicinei în 1943, deși bacteria care cauzează boala a dezvoltat rapid rezistența la acest medicament. Noi combinații de tratament bazate pe rifampină, foarte eficiente, au fost dezvoltate în anii '70 și '80, dar rezistența a apărut încă o dată, dat fiind cât de comună a devenit boala.

În mod alarmant, TB ucide acum mai mulți oameni decât orice altă boală infecțioasă, depășind HIV / SIDA în ceea ce privește mortalitatea, informează Medicalxpress.com. Prin urmare, cercetătorii susțin că o abordare orientată către tratament bazată pe descoperirile lor ar putea fi aplicată chiar și în zonele cu resurse limitate, unde epidemia se răspândește cel mai rapid, întrucât stratificarea riscului se bazează pe markeri clinici care sunt deja disponibili in programele de TB. Ei au spus că markeri noi ar putea fi, de asemenea, identificați pentru a permite o abordare adaptată de tratament pentru pacienții cu TB rezistentă la medicamente, care necesită administrarea de medicamente timp de până la doi ani, care pot avea efecte secundare severe.

"Vă puteți imagina cât de profundă ar fi schimbarea pentru pacienții cu TB rezistentă la droguri, dacă nu ar trebui să ia medicamente toxice mai mult decât este necesar. Cea mai bună strategie pentru îmbunătățirea terapiei pentru TB este de a avea durate mai scurte de tratament", a precizat dr. Rada Savic, profesor asociat de bioinginerie și științe terapeutice la Școala de Farmacie USCF și autorul principal al studiului.
Mai multe informații despre studiul, publicat pe 5 noiembrie 2018 în revista Nature Medicine, găsiți aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel