Tulburări de absorbție a calciului: o nouă formă de medicament poate ajuta la tratarea osteoporozei

Angela Sabău / 10 ian 2021 / 08:55
densitatea osoasă     Foto: pexels.com
densitatea osoasă Foto: pexels.com

O formă nouă a unui medicament utilizat pentru tratarea osteoporozei, care vine cu mai puține efecte secundare, poate oferi o nouă opțiune pacienților.

Lucrarea este susținută de Institutele Naționale de Sănătate și este publicată în Biophysical Journal.
Inovatorii Universității Purdue au dezvoltat o formă stabilizată de calcitonină umană, care este un medicament peptidic utilizat deja pentru persoanele cu osteoporoză. Cercetătorii de la Purdue au creat o formă de promedicament a hormonului peptidic pentru a-i crește eficacitatea ca tratament pentru osteoporoză.

La om, calcitonina este hormonul responsabil pentru homeostazia normală a calciului. Atunci când este prescris pacienților cu osteoporoză, calcitonina inhibă resorbția osoasă, ducând la creșterea masei osoase.
Din păcate, calcitonina umană suferă fibrilație într-o soluție apoasă, ducând la o eficacitate redusă atunci când este utilizată ca tratament. Ca substitut, pacienților cu osteoporoză li se prescrie calcitonină de somon. Nu se fibrilează la fel de rapid, dar suferă de o potență scăzută și de potențialul mai multor efecte secundare adverse.

„Tehnologia poate ajuta aceste medicamente cu calcitonină să fie mai sigure și mai eficiente”, a declarat Elizabeth Topp, profesor de farmacie fizică și industrială la Purdue. Abordarea noastră va crește potențialul terapeutic al calcitoninei umane, promițând o opțiune mai eficientă pentru a înlocui calcitonina de somon pentru osteoporoză și tulburări conexe.

Pentru a reduce fibrilația și a crește beneficiul terapeutic al calcitoninei umane, cercetătorii de la Purdue au fosforilat reziduuri specifice de aminoacizi.
„Multe medicamente peptidice noi promițătoare tind să formeze fibrile”, a spus Topp. „Aceasta tehnologie oferă o modalitate de a le stabiliza într-un mod reversibil, astfel încât rezultă o modificare a stabilizării atunci când medicamentul este dat pacientului.”

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy