Uloric febuxostat, medicament pentru gută, risc de deces asociat. Alertă FDA

DCMedical Team |
Data publicării:
Uloric - febuxostat, cutie produs Takeda Pharmaceuticals America. Foto: Drugs.com
Uloric - febuxostat, cutie produs Takeda Pharmaceuticals America. Foto: Drugs.com

Experții FDA (Federal Drug and Food Administration, SUA) au ajuns la concluzia că există un risc crescut de deces la administrarea Uloric (febuxostat), mai mare comparativ cu un alt medicament administrat pentru gută, alopurinol.

„Această concluzie se bazează pe analiza noastră aprofundată a rezultatelor dintr-un studiu clinic de siguranță care a constatat un risc crescut de deces legate de boli de inimă și de deces din toate cauzele asociat Uloric", anunță FDA, într-o alertă de siguranță emisă ieri, 21 februarie.

Uloric este un medicament produs de Takeda Pharmaceuticals America, Inc., aprobat de FDA în 2009 pentru a trata un tip de artrită numită gută, la adulți. Guta se întâmplă atunci când se formează o substanță naturală din organism numită acid uric, care provoacă atacuri bruște de roșeață, umflare și durere în una sau mai multe articulații. Uloric este un medicament care scade concentrațiile de acid uric în sânge. Guta este o afecțiune cronică ce afectează aproximativ 8,3 milioane de adulți în SUA. Numărul de medicamente pentru tratamentul gutei este limitat și există o nevoie nesatisfăcută de tratamente pentru această boală, se arată în alerta FDA.

Recomandări:

Pacienții ar trebui să informeze medicul curant dacă au un istoric de probleme cardiace sau accident vascular cerebral – AVC - și să discute despre beneficiile și riscurile asociate utilizării Uloric pentru tratarea gutei. Experții FDA atrag atenția să „Nu încetați să luați Uloric fără să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră, deoarece acest lucru vă poate agrava gută. Adresați-vă imediat serviciilor de asistență medicală de urgență dacă prezentați următoarele simptome în timpul tratamentului cu Uloric:

- Dureri în piept,

- Respirație greoaie,

- Bătăi de inimă rapide și neregulate,

- Amorțeală sau slăbiciune într-o parte a corpului,

- Amețeală,

- Dificultăți de vorbire,

- Dureri severe de cap care apar brusc.

Indicații pentru medici și pacienți

„Personalul medical trebuie să folosească Uloric numai la pacienții care au eșuat sau nu tolerează alopurinolul. Consiliați pacienții despre riscul cardiovascular asociat cu Uloric și sfătuiți-i să solicite imediat asistență medicală dacă aceștia simt simptomele enumerate mai sus", se arată în documentul citat.

Profesioniștii din domeniul sănătății și pacienții sunt încurajați, la modul general, să raporteze reacții adverse legate de utilizarea oricăror produse farmaceutice. Asta se poate face și în România, pentru că țara noastră are un sistem de raportare pe care îl găsiți AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel