Umflături (noduli) în spatele urechilor: 6 cauze posibile și ce să faci

Dana Lascu |
Data publicării:
Umflături care apar în spatele urechilor
Umflături care apar în spatele urechilor

În majoritatea cazurilor, când apar umflaturi în spatele urechilor acestea nu sunt dureroase, nu te mănâncă sau nu sunt inconfortabile și, în general, nu sunt semn de ceva periculos, ci au cauze simple, cum ar fi acneea sau un chist benign. Nu trebuie însă ignorate, ci trebuie verificate de un medic. 

Umflături în spatele urechilor pot să apară din mai multe motive. Dacă nodul provoacă durere, nu dispare rapid, are o formă foarte neregulată sau dacă crește în dimensiune, este foarte important să consultați imediat un dermatolog sau un medic generalist pentru a identifica cauza și a începe tratamentul.
O umflătură tare în spatele urechii poate avea mai multe cauze:

1. Infecție

Umflături în spatele urechilor pot să apară din cauza unor de infecții în gât, cum ar fi faringita, răceala, gripa, mononucleoza, otita, conjunctivita, herpesul, gingivita sau rujeola. Acest lucru se întâmplă din cauza ganglionilor limfatici din zonă, care cresc se inflamează, adică în dimensiune pe măsură ce corpul combate infecția. De obicei aceste infecții sunt dureroase, așa că e bine să consultați un medic. Când apar, este important să nu atingeți zona umflată pentru a ajuta la recuperare, deoarece ganglionii revin încet la dimensiunea inițială imediat ce infecția de bază a fost tratată.

2. Acneea

Acneea apare atunci când porii pielii se blochează din cauza supraproducției de sebum de către glandele sebacee, care se află la baza foliculului de păr. Sebumul produs de aceste glande se amestecă cu celulele moarte ale pielii și apoi acest amestec formează un coș care se poate umfla și deveni dureros. În cazuri mai rare, acneea poate afecta și pielea din spatele urechii, provocând o umflătură care poate dispărea de la sine sau trebuie scoasă de un dermatolog.

3. Chistul sebaceu

Chistul sebaceu este un tip de nodul care se formează sub piele și este alcătuit dintr-o substanță numită sebum. El poate apărea în orice zonă a corpului. În general, este moale la atingere, se poate mișca când este atins sau apăsat și, de obicei, nu doare decât dacă este umflat, sensibil și roșiatic. Un dermatolog poate recomanda o intervenție chirurgicală minoră pentru îndepărtarea chistului. Un nodul rotund și moale pe piele poate fi, de asemenea, un lipom, un tip de tumoare benignă formată din celule adipoase, care trebuie, de asemenea, îndepărtată prin intervenție chirurgicală sau liposucție.

4. Mastoidita

Mastoidita este o infecție a osului situat în spatele urechii și care poate apărea după o infecție a urechii, mai ales dacă aceasta nu a fost tratată corect. Această afecțiune este mai frecventă la copiii cu vârsta sub 2 ani, dar poate apărea la orice vârstă și prezintă și alte simptome, cum ar fi dureri de cap, scăderea capacității auditive și lichidul care iese din ureche.

5. Lipomul

Lipomul este un tip de nodul care nu provoacă durere sau alte simptome. Este o creștere excesivă a celulelor adipoase care poate apărea oriunde pe corp și care crește încet. Ceea ce face diferit lipomul de un chist sebaceu este constituția acestuia. Un lipom este format din celule adipoase, iar chistul sebaceu este format din sebum; cu toate acestea, tratamentul este întotdeauna același: intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea capsulei fibroase.

6. Ganglionii limfatici umflați

Ganglionii limfatici, cunoscuți și sub denumirea de glande limfatice, sunt răspândiți pe tot corpul, iar atunci când se măresc, aceasta înseamnă de obicei o infecție sau o inflamație a zonei în care apar. Pot de asemenea să se umfle din cauza bolilor autoimune, a consumului de medicamente sau chiar a cancerului de cap și gât sau a limfomului, de exemplu.

Aceste inflamații tind să aibă cauze benigne și temporare, măsurând câțiva milimetri în diametru și dispar într-o perioadă de aproximativ 3 până la 30 de zile. Cu toate acestea, dacă acestea continuă să crească, durează mai mult de 30 de zile sau dacă aveți alte simptome, cum ar fi pierderea în greutate și febră, este important să mergeți la medic pentru tratamentul adecvat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel