Un gram de sare, diferența pentru milioane de AVC și atacuri de cord. Ar avea și alte beneficii

Reducerea sării din alimentație, benefică pentru sănătatea inimii, arată datele celui mai recent studiu. OMS recomandă consumul a cel mult 5 grame de sare, inclusiv cea din...
Sarea (sodiul) este unul dintre mineralele de care organismul are nevoie zi de zi. Împreună cu potasiul, sarea ajută la reglarea nivelului de apă din corp, la menținerea fluidelor în celulele sanguine și este folosită pentru a transmite informații către mușchi și nervi.
Deși OMS recomandă un consum de maximum 5 grame de sare pe zi, cantitate în care este inclusă și cea care se găsește în alimente, cei mai mulți dintre oameni consumă dublul recomandat. Acesta este și motivul pentru care sarea a ajuns în rândul factorilor de risc pentru creșterea tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la probleme cardiovasculare.
Un nou studiu a cuantificat acum această relație ca un mesaj de sănătate publică în termeni clari și categorici.
Analizând datele de sănătate ale adulților din China, autorii studiului estimează că o reducere cu doar 1 gram a consumului zilnic de sare ar fi suficientă pentru a preveni 9 milioane de cazuri de accident vascular cerebral și atac de cord de acum până în 2030.
Având în vedere că 4 milioane dintre aceste cazuri ar putea fi fatale, o măsură atât de simplă ar putea salva o mulțime de vieți.
În China, consumul mediu zilnic de sare se situează la 11 grame, cu mult peste cele 5 grame recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cercetătorii au adunat cele mai recente statistici privind dimensiunea populației, consumul de sare, tensiunea arterială și ratele bolilor.
”Estimările anterioare ale impactului asupra sănătății al reducerii consumului de sare în China au folosit fie surse de date învechite, fie surse de date nesigure și nu au luat în considerare efectul mai îndelungat al reducerii consumului de sare asupra tensiunii arteriale pe parcursul mai multor ani", scriu cercetătorii în lucrarea publicată, notează Sience Alert.
Echipa a analizat alte două scenarii în afară de scăderea cu un singur gram: o reducere de 3,2 grame pe zi (o scădere de 30% față de medie) până în 2025 și reducerea aportului de sare la nivelul recomandat de 5 grame pe zi până în 2030.
Reducerea sării din alimentație, ”la pachet” cu alte beneficii pentru sănătate
În cazul în care aceste obiective sunt atinse, ar putea fi prevenite de două ori mai multe decese legate de bolile cardiovasculare, datorită reducerii estimate a tensiunii arteriale sistolice.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază faptul că reducerea ar trebui să fie constantă pe parcursul mai multor ani. Programele educaționale derulate în școlile chineze sugerează că majoritatea populației nu ar întâmpina prea mari dificultăți în atingerea obiectivului de 1 gram pe zi.
”Alte studii, privind înlocuitorii de sare cu conținut scăzut de sodiu și cu conținut ridicat de potasiu, educația pentru sănătate a bucătarilor de acasă și intervențiile în restaurante sunt în curs de desfășurare sau au fost finalizate recent, unele dintre acestea prezentând deja rezultate promițătoare”, mai scriu cercetătorii.
Deși autorii acestui studiu au analizat doar o potențială reducere a cazurilor de boli cardiovasculare, ei sugerează că reducerea consumului de sare ar avea și alte multiple beneficii. Prea multă sare a fost, de asemenea, legată de anumite tipuri de cancer și de diverse probleme renale, de exemplu.
La nivel mondial, bolile cardiovasculare se află pe primul loc în rândul cauzelor de deces. Autoritățile chineze au lansat campania ”China sănătoasă 2030” pentru a încerca să atingă obiectivul de a ajunge la numai 5 grame de sare zilnic, așa cum recomandă OMS. Potrivit cercetătorilor, acest lucru este dificil, având în vedere populația numeroasă, însă cifrele rezultate din studiu sunt convingătoare.
Vezi și: Fumatul și alcoolul, factori de risc pentru aproape jumătate dintre decesele cauzate de cancer
De ce punem sare în mâncare
Sarea se adaugă mâncărurilor din mai multe motive, precum:
- condimentare - pentru a îmbunătăți gustul alimentelor
- conservare
- agent de îngroșare - în carnea procesată
- colorant natural - face mâncarea mai atractiva din punct de vedere vizual
- modificare a texturii - ajută la frăgezirea cărnii și oferă consistență brânzeturilor
- controlul procesului de fermentare - influențează consistența și reduce riscul infectării cu bacterii dăunătoare a alimentelor.
Sarea, tratament medical. Cinci utilizări cu efect terapeutic
Sarea a fost folosită, de mii de ani, în tratamente medicale, folosită de greci, romani și egipteni care o pentru a trata rănile, iritațiile pielii și rănile gurii. În medicina modernă, o formă concentrată de apă sărată (soluție salină) este adesea folosită în intervenții chirurgicale, incizii de curățare, optometrie, stomatologie și chiar utilizată intravenos.
Ce este sarea
Clorura de sodiu, substanţa chimică din sare, când intră în contact cu organismul favorizează eliminarea lichidelor din celule. Dacă în aceste lichide se găseau bacterii nocive, clorura de sodiu va ajuta la eliminarea acestora. Acest proces se numește osmoză. În mod eficient, clorura de sodiu deshidratează celulele deteriorate.
Sarea ajută, de asemenea, la transportul nutrienților în celule, la susținerea transferului impulsurilor nervoase în creier și în sistemul nervos central, la echilibrarea electroliților și fluidelor, la reglarea echilibrului acid în organism, la reglarea tensiunii arteriale și multe altele, arată Salt of the Earth.
Gargară cu sare
Pentru sănătatea gurii, gargara cu apă sarată (aproximativ o linguritță in 250 ml de apă) poate alcaliniza temporar gura, descurajând bacteriile sa prolifereze. Poate vindeca ulcere bucale și rănile, poate îmbunătăți respirația urât mirositoare, și are capacitatea de a stimula starea generală a gurii și gingiei. Cu toate acestea, înghițirea unei cantități mari de apă sărată poate fi dăunătoare sănătății, deoarece osmoza forțează deshidratează organismul. Citește mai departe AICI.
Sarea, în optometrie
În domeniul optometriei, soluția salină este utilizată în mod regulat. Purtătorii lentilelor de contact poartă adesea soluție salină cu ei, deoarece picăturile pot ajuta în cazul ochilor uscați și iritați. Clorura de sodiu poate reduce inflamația ochiului, prin extragerea fluidului din cornee. Apa sărată poate fi, de asemenea, utilizată temporar ca un agent de curățare a lentilelor de contact (nu pe termen lung), deși trebuie să fie soluția salină sterilă achiziționată de la farmacii, spre deosebire de un amestec realizat acasă.
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.
Exces de decese cardiace post-COVID. Situația nu revine la normal
Val de decese după pandemia de COVID. Epidemia invizibilă care te omoară după pandemie.
Hipertensiunea arterială, pandemie tăcută. Avertisment: Amenințare globală subestimată
Pandemia tăcută care ucide zilnic. Medicii lansează un avertisment sumbru. E o amenințare globală subestimată. Este principala cauză a mortalității la nivel global.
Aritmia severă: simptome, cauze și tratament pentru bătăi neregulate ale inimii
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Suplimentul simplu care îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă
Acest supliment simplu și natural îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă.
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul până îl distruge.
Periuța de dinți poate provoca infarct. Cum poate gura să îți omoare inima și să îți infecteze corpul
Sindromul inimii frânte: când stresul și emoțiile îți afectează sănătatea cardiacă. De ce inima cedează sub greutatea emoțiilor puternice
Stresul emoțional intens poate avea consecințe devastatoare asupra inimii, transformând emoțiile puternice într-un pericol pentru sănătate.
Timpul petrecut în fața ecranelor crește riscul de boli de inimă
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Atacurile de cord la femei, semne subtile și riscuri ignorate
Acestea sunt simptomele atacurilor de cord în cazul femeilor. De multe ori sunt ignorate, lucru care poate fi mortal.
Ce se întâmplă când tensiunea arterială scade sub 120 mm Hg
Nitrații de potasiu, ineficienți la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată
Boala cardiacă subdiagnosticată și netratată corect. Risc crescut de deces
Această boală subdiagnosticată și netratată crește riscul de deces. Crește riscul de deces la 50% în decurs de 5 ani.
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Care sunt șansele de a suferi un nou infarct
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Reduc șansele unui nou infarct.
Cum îți afectează frigul tensiunea arterială. Simptomul banal pe care nu trebuie să-l ignori
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid
Băuturile care îți sabotează inima. Ce să eviți dacă ai colesterolul ridicat
Aceste trei băuturi trebuie evitate dacă ai colesterolul ridicat. Unele sunt considerate chiar sănătoase.