Un sfert dintre aditivii alimentari, ''riscanţi'' pentru sănătate

Un sfert dintre aditivii alimentari autorizaţi în produsele alimentare comercializate în Europa trebuie să fie interzişi din cauza ''riscurilor'' pe care le prezintă asupra sănătăţii, conform unei...
Asociaţia, care estimează că evaluarea oficială a aditivilor la nivel european s-a ''împotmolit din cauza lipsei resurselor umane, financiare şi analitice'', a decis revizuirea cercetărilor publicate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) şi a conceput o grilă de evaluare a aditivilor alimentari permişi, a celor consideraţi acceptabili şi a celor care ar trebui evitaţi.
Peste un sfert, sunt de evitat
Nitraţii şi nitriţii prezenţi în jambon (E249, E250, E251, E252) şi care prezintă un risc crescut pentru cancerul de colon, caramelurile cu sulfit de amoniu (E150c, E150d) suspectate a fi cancerigene şi coloranţii azoici prezenţi în produse de cofetărie (E102, E104, E110, E122, E124, E129) riscând să provoace hiperactivitate la copii sunt blamate de asociaţia franceză. ''Dintre peste trei sute de aditivi autorizaţi, analiza noastră arată că optzeci şi şapte, adică peste un sfert, sunt de evitat sau sunt puţin recomandabili'', a declarat asociaţia care denunţă ''prezenţa lor masivă, chiar şi în produsele mărcilor importante'' de produse alimentare.
''Expunerea zilnică la aceste molecule, ani la rând, sporeşte şi mai mult riscurile. Acestea sunt utilizate în mod masiv în produsele alimentare industriale, inclusiv în cele ale unor mărci importante'', subliniază UFC.
''Laxitatea'' autorităţilor europene
Organismul, care pune la dispoziţia consumatorilor o bază de date cu aceşti aditivi clasificaţi de la 1 (acceptabil) la 4 (de evitat), consideră că autorităţile comunitare dau dovadă de 'laxitate' în evaluarea acestor substanţe diferite. Potrivit asociaţiei, această evaluare ''constă în general într-o banală relecturare a studiilor furnizate chiar de producătorii de aditivi'' şi lasă să planeze o ''îndoială cu privire la transparenţa şi exhaustivitatea cercetărilor conduse de industria de prelucrare, care are toate interesele să prezinte doar studiile ce permit ca moleculele lor să fie acceptate'.
Prin urmare, asociaţia solicită autorităţilor europene ''să pună în aplicare o evaluare realmente independentă cu privire la pericolul reprezentat de aditivi, plecând de la studiile finanţate de un fond susţinut de producători'' şi face apel ''la interzicerea celor optzeci şi şapte de aditivi ale căror riscuri sunt recunoscute de experţii noştri, pe baza studiilor ştiinţifice'.
'Adevărul despre aditivi?'
Sarcina de a-l face cunoscut revine autorităţilor ştiinţifice şi autorităţilor publice, nu unei publicaţii pentru publicul larg', se arată într-un comunicat emis de Asociaţia Naţională a Industriei Alimentare (ANIA) din Franţa. ANIA consideră că aceste ingrediente 'nu sunt periculoase' şi permit 'garantarea calităţii alimentelor, în special a calităţii lor din punct de vedere sanitar şi buna stabilitate a produselor'.
''Ele au fost evaluate de agenţiile sanitare şi s-au dovedit sigure. Acestea sunt autorizate de autorităţile publice', a menţionat ANIA. Companiile din industria agroalimentară ''lucrează la propunerea unor liste de ingrediente mai scurte', concluzionează ANIA care estimează că 'au fost deja înregistrate progrese semnificative de către companii'.
-
-
Renunțarea la fumat, impact asupra creierului14.10.2025, 15:47
-
Scădere semnificativă a cazurilor noi de COVID-19 în România14.10.2025, 14:20
-
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci două banane pe zi14.10.2025, 13:49
-
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.