Un sfert dintre aditivii alimentari, ''riscanţi'' pentru sănătate

Un sfert dintre aditivii alimentari autorizaţi în produsele alimentare comercializate în Europa trebuie să fie interzişi din cauza ''riscurilor'' pe care le prezintă asupra sănătăţii, conform unei...
Asociaţia, care estimează că evaluarea oficială a aditivilor la nivel european s-a ''împotmolit din cauza lipsei resurselor umane, financiare şi analitice'', a decis revizuirea cercetărilor publicate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) şi a conceput o grilă de evaluare a aditivilor alimentari permişi, a celor consideraţi acceptabili şi a celor care ar trebui evitaţi.
Peste un sfert, sunt de evitat
Nitraţii şi nitriţii prezenţi în jambon (E249, E250, E251, E252) şi care prezintă un risc crescut pentru cancerul de colon, caramelurile cu sulfit de amoniu (E150c, E150d) suspectate a fi cancerigene şi coloranţii azoici prezenţi în produse de cofetărie (E102, E104, E110, E122, E124, E129) riscând să provoace hiperactivitate la copii sunt blamate de asociaţia franceză. ''Dintre peste trei sute de aditivi autorizaţi, analiza noastră arată că optzeci şi şapte, adică peste un sfert, sunt de evitat sau sunt puţin recomandabili'', a declarat asociaţia care denunţă ''prezenţa lor masivă, chiar şi în produsele mărcilor importante'' de produse alimentare.
''Expunerea zilnică la aceste molecule, ani la rând, sporeşte şi mai mult riscurile. Acestea sunt utilizate în mod masiv în produsele alimentare industriale, inclusiv în cele ale unor mărci importante'', subliniază UFC.
''Laxitatea'' autorităţilor europene
Organismul, care pune la dispoziţia consumatorilor o bază de date cu aceşti aditivi clasificaţi de la 1 (acceptabil) la 4 (de evitat), consideră că autorităţile comunitare dau dovadă de 'laxitate' în evaluarea acestor substanţe diferite. Potrivit asociaţiei, această evaluare ''constă în general într-o banală relecturare a studiilor furnizate chiar de producătorii de aditivi'' şi lasă să planeze o ''îndoială cu privire la transparenţa şi exhaustivitatea cercetărilor conduse de industria de prelucrare, care are toate interesele să prezinte doar studiile ce permit ca moleculele lor să fie acceptate'.
Prin urmare, asociaţia solicită autorităţilor europene ''să pună în aplicare o evaluare realmente independentă cu privire la pericolul reprezentat de aditivi, plecând de la studiile finanţate de un fond susţinut de producători'' şi face apel ''la interzicerea celor optzeci şi şapte de aditivi ale căror riscuri sunt recunoscute de experţii noştri, pe baza studiilor ştiinţifice'.
'Adevărul despre aditivi?'
Sarcina de a-l face cunoscut revine autorităţilor ştiinţifice şi autorităţilor publice, nu unei publicaţii pentru publicul larg', se arată într-un comunicat emis de Asociaţia Naţională a Industriei Alimentare (ANIA) din Franţa. ANIA consideră că aceste ingrediente 'nu sunt periculoase' şi permit 'garantarea calităţii alimentelor, în special a calităţii lor din punct de vedere sanitar şi buna stabilitate a produselor'.
''Ele au fost evaluate de agenţiile sanitare şi s-au dovedit sigure. Acestea sunt autorizate de autorităţile publice', a menţionat ANIA. Companiile din industria agroalimentară ''lucrează la propunerea unor liste de ingrediente mai scurte', concluzionează ANIA care estimează că 'au fost deja înregistrate progrese semnificative de către companii'.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.