Unghia încărnată – cauze, simptome și tratament

Dana Lascu |
Data publicării:
Unghia încărnată. Foto: Pixabay
Unghia încărnată. Foto: Pixabay

Unghia încărnată apare dacă, spre exemplu, vă tăiați unghiile de la picioare prea scurt, în special pe părțile laterale. Dar sunt și alte cauze. Iată ce trebuie să știți: 

La pedichiură, spre exemplu, e posibil să tăiați prea mult colțurile unghiilor, mai ales la cele de la gedetele mari de la picioare, dar se întâmplă și l mâini. Asta vă poate face unghiile de la picioare să crească în pielea degetului. Laturile unghiei se curbează în interior și practic sapă în piele. O unghie încarnată poate să apară, de asemenea, dacă purtați pantofi prea strânși sau mai mici decât mărimea piciorului.

Simptome

Când vă confruntați pentru prima dată cu unghia încărnată, pielea în care ea crește se întărește și se umflă. Mai târziu, se poate înroși și infecta, și se poate deveni foarte dureroasă. Unghiile încărnate sunt o afecțiune frecventă, dureroasă - în special în rândul adolescenților. Oricare dintre unghiile de la picioare poate deveni încarnată, dar problema afectează mai des degetul mare. O unghie încarnată apare atunci când pielea de pe una sau ambele părți ale unghiei crește peste marginile acesteia sau când unghia în sine se încovoaie și crește în piele. 

Tratamentul

Tratamentul pentru unghia încărnată este de mai multe tipuri, în funcție de cât de gravă este problema. 

1) Tratament nechirurgical

Unghiile încărnate trebuie tratate imediat ce apar. Dacă acestea sunt recunoscute din timp (înainte de instalarea infecției), îngrijirea la domiciliu poate preveni necesitatea unui tratament suplimentar. Iată ce trebuie să faci:

- Nu tăia colțurile „din carne”, ci lasă unghia să crească natural, dreaptă la margine. 
- Înmoaie piciorul în apă caldă de 3-4 ori pe zi.
- Se pot face băi calde și cu oțet sau bicarbonat de sodiu, care ambele curăță pielea. 
- Păstrați piciorul uscat în restul zilei.
- Purtați pantofi confortabili, cu spațiu adecvat pentru degetele de la picioare. Luați în considerare purtarea sandalelor până când starea se va rezolva.
- Puteți lua ibuprofen sau acetaminofen pentru ameliorarea durerii.
- Dacă nu există nicio îmbunătățire în 2-3 zile sau dacă starea se agravează, întrebați medicul d efamilie sau un podiatru.
- S-ar putea să trebuiască să ridicați ușor marginea unghiilor încorporate din poziția încărnată și să introduceți o ață dentară între unghie și piele. Schimbați-o în fiecare zi.
- Sunt dispozitive care pot ajuta la ridicare unghiei până când aceasta depășește zona unde se încărna. Întreabă un podiatru care e cel mai bun astfel de dispozitiv. 

2) Tratament chirurgical

Dacă deja s-a înroșit, umflat și este dureroasă, probabil că ai deja infecție, caz în care trebuie tratată de un medic. Este posibil să vă recomande creme cu antibiotic, antibiotice orale, și poate fi necesară îndepărtarea parțială sau completă a unghiei. 

Chirurgia este eficientă în a face marginile unghiilor să nu mai crească în interior, la fel și tăierea în pliurile cărnoase pe măsură ce unghia de la picioare crește înainte. Îndepărtarea permanentă a unghiei poate fi recomandată copiilor cu unghiile încarnate cronice, recurente și infectate.

Dacă doare doarte tare sau infecția revine, medicul vă poate îndepărta o parte din unghia încarnată (avulsie parțială a unghiei). Îndepărtarea întregii unghii încorporate (avulsia completă a plăcii unghiilor) crește probabilitatea ca unghia de la picioare să redevină deformată. Poate dura 3-4 luni pentru ca unghia să crească la loc. 

Factori de risc - cauze

Cu excepția cazului în care este o problemă congenitală, cel mai bun mod de a preveni apariția unri unghii încărnate este acela de a proteja picioarele de traume și de a purta încălțăminte și ciorapi (șosete) cu spațiu adecvat pentru degetele de la picioare. Unghiile trebuie tăiate drept, cu ajutorul unui aparat curat și ascuțit, fără a se micșora sau rotunji colțurile,oricât de „la modă” ar fi. Tăiați unghiile de la picioare nu mai scurt decât marginea degetului. Păstrați picioarele curate și uscate în orice moment. Unghia încărnată poate să apară și din cauza unor ciuperci, de aceea e bine să tratați orice afecțiune apare la timp. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel