Urinarea frecventă, cauze. Cum să îți antrenezi vezica pentru a nu mai merge la baie când pleci la drum

Monika Baciu |
Data publicării:
urinarea frecventa - FOTO: Freepick @wayhomestudio
urinarea frecventa - FOTO: Freepick @wayhomestudio

Urinarea frecventă poate fi semnul unor afecțiuni renale. Află cum poți rări drumurile la toaletă prin antrenamentul vezicii urinare.

Urinarea frecventă poate ascunde anumite infecții urinare sau boli ale rinichilor. Dacă, totuși, nu ai astfel de probleme, află că îți poți antrena vezica să nu mai mergi la toaletă la fiecare câteva minute.Vezica medie adultă poate ține între 1 1/2 şi 2 căni de urină înainte de acel moment în care spui "trebuie să merg chiar acum la toaletă!", potrivit Institutului Național de Diabet şi Boli Digestive și Renale.

Vezica urinară se poate întinde să dețină un pic mai mult decât cel mult două căni de lichid, potrivit Healthline.

Urinarea frecventă, cauze psihologice

Cu toate acestea, există o mulțime de oameni care simt că nu pot reține nici măcar 50 de mililitri de urină fără a fi nevoiți să meargă la toaletă.

Dacă te afli în situația aceasta,  atunci există modalități prin care îți poți "antrena" vezica urinară, astfel încât să nu alergi la toaletă de fiecare dată când iei o înghițitură de apă. Înainte de a face acest lucru, este întotdeauna o idee bună să discutați cu un medic pentru a vă asigura că nu aveți o afecțiune medicală subiacentă - cum ar fi o infecție a tractului urinar - care vă poate afecta vezica urinară.

Vezi și: De ce este mai bine să mănânci smochinele proaspete. Hâncu, despre beneficiile incredibile: Sunt extraordinare pentru digestie, longevitate

Urinarea frecventă, cum să îți antrenezi vezica să nu fii nevoit să mergi la fiecare câteva minute la toaletă

Există o linie fină între a-ți controla nevoia de a urină și a te abține prea mult timp. Majoritatea medicilor vă vor recomanda să mergeți la baie la fiecare trei până la patru ore, cu excepția cazului în care adormiți, pentru a vă goli vezica urinară. Dacă descoperiți că trebuie să mergeți mult mai des, să învățați cum să vă abțineți de la a urină.

A vă abține de la a urina poate fi dăunător pentru sănătate.

Acest lucru poate permite excesului de bacterii să se acumuleze în vezica urinară şi poate contribui la infecții ale tractului urinar. Ca urmare, este important să se găsească echilibrul corect între a merge prea des și nu suficient de des.

Vezi și: Soluția pentru ca România să crească numărul de donatori de organe. Gabriel Oniscu: O viață poate salva 7 vieți. Anumite opțiuni, în România, nu sunt dezvoltate deloc

Urinarea frecventă, tehnici de abținere

Când nevoia lovește, găsiți modalități de a vă distrage atenția sau cel puțin de a diminua nevoia de a merge la toaletă la fiecare câteva minute. Unele moduri în care puteți realiza acest lucru includ:

Tehnici de distragere a atenției. Aceasta poate include ascultarea muzicii, citirea a ceva sau chiar efectuarea unui apel telefonic către cineva care va înțelege că trebuie doar să vorbiți câteva minute.

Schimbați-vă poziția. Înclinat ușor înainte poate lua, uneori, presiunea de pe stomac și vezica urinară, care poate reduce sentimentul că aveți nevoie de a merge la toaletă. Dacă această schimbare de poziție nu adjută, încercați să vă găsiți o poziție în care să vă simțiți mai confortabil.

Îndepărtați orice lichide din vedere. Acestea pot doar să vă reamintească că aveți nevoie să mergeți la toaletă.

Vezi și: Crenvurști contaminați cu Listeria monocytogenes, retrași din magazine. Dacă i-ai cumpărat, NU îi mânca! Cum te afectează această BACTERIE

Cum să-ți controlezi vezica urinară

Antrenamentul vezicii urinare este o metodă preventivă care te ajuta să îţi recalifici vezica urinară pentru a reține mai multă urina. Aceasta este o abordare minte-corp care vă ajută creierul și vezica urinară să învețe să tolereze prezența unei cantități mai mari de urină înainte de a vă transmite nevoia că trebuie să mergeți imediat la toaletă.

Pașii pentru formarea vezicii urinare includ:

Țineți un jurnal timp de trei până la șapte zile despre când mergeți la baie. Notați timpul, câtă urină iese și cât de mult lichid beți pe parcursul zilei. Puteți măsura cu un colector de urină care se potrivește peste vasul de toaletă.

Revizuiți-vă jurnalul și identificați modul în care aportul de lichide se acumulează. Numărați de câte ori pe zi mergeți la toaletă, și intervalul de timp. Dacă faci pipi mai puțin de 1 1/2 până la 2 căni de fiecare dată când mergi la toaletă, este loc și de mai bine

Încercați să învățați vezica urinară cu un program. Angajează-te să mergi o dată dimineața când te trezești și să-ți oferi suficient timp pentru a-ți goli complet vezica urinară. După aceasta, încercați să mergeți la fiecare două până la trei ore.

Vezi și: Psihiatru, mesaj pentru părinți: Dorința voastră de a avea un copil cuminte duce la niște oameni neputincioși, care vor fi tot timpul la risc în fața criticii, în fața eșecului

Acordați-vă timp atunci când mergeți și încercați să ajungeți într-o poziție confortabilă. De exemplu, a sta peste scaunul de toaletă pentru a evita atingerea acestuia poate crea o presiune suplimentară asupra vezicii urinare care o împiedică să se golească complet. Ca urmare, s-ar putea să simți că trebuie să mergi din nou în curând pentru că nu s-a golit complet vezica urinară.

Evitați să ieșiți din comoditate, cum ar fi atunci când vedeți o baie. Aceste călătorii rapide, aparent inofensive, pot spune ineficient vezicii urinare că trebuie să urinezi mai des.

Practicați exerciții, cum ar fi exercițiile Kegel pe tot parcursul zilei. Acest lucru implică concentrarea asupra mușchilor pe care îi utilizați pentru a opri fluxul de urină și a le contracta timp de 5 până la 10 secunde. Efectuați cinci repetări. Exercițiile Kegel vă pot întări podeaua pelviană pentru a vă ajuta să țineți urina mai mult timp.

Continuați să vă mențineți jurnalul de baie, astfel încât să vă puteți trasa progresul și să identificați momentele din zi care par a fi zone cu probleme.

Vezi și: Vaccinul antigripal, distribuit medicilor de familie. Cine trebuie să se imunizeze cu prioritate

Urinarea frecventă, determinată și de anxietate. Care sunt cauzele și remediile sale

O urinare mai frecventă decât normalul poate să fie semnul unei afecțiuni, infecții ale tractului urinar ori diabet, fie al unui consum mare de cafea sau alcool, ori chiar anxietatea.

Consumul prea mare de lichide. ”Ceea ce intră trebuie să iasă”, le spune pacienților săi Kristy M. Borawski, MD, profesor asociat de urologie la University of North Carolina-Chapel Hill School of Medicine. ”Prea mult din orice lichid poate duce la creșterea frecvenței urinare”, spune ea.

Băuturile cu cofeină și cele alcoolice sunt chiar mai susceptibile de a vă crește nevoia de a urina, deoarece sunt diuretice. Acidul citric, care se găsește în alimentele și băuturile citrice, poate fi și el un vinovat.  Chiar și mâncarea picantă poate provoca nevoia de a merge la toaletă, adaugă Dr. Dajaba. Vitamina C din alimentație sau din suplimente poate contribui chiar și ea. În aceste cazuri, soluția este la fel de simplă ca și reducerea cantității care provoacă urinarea frecventă.

Infecții ale tractului urinar. Acestea afectează atât bărbații, cât și femeile, dar nu în mod egal. Femeile sunt mult mai predispuse, mai ales înainte de menopauză. Acestea sunt infecții care lovesc tractul urinar (rinichi, vezica urinară, ureterele și  uretra). ”Ori de câte ori cineva are o apariție bruscă a frecvenței urinare, trebuie să vă asigurați că excludeți o infecție a tractului urinar”, spune Dr. Borawski. Altfel, 85% dintre infecțiile urinare se datorează bacteriilor și sunt tratabile cu antibiotice.

Vezi și: Ipohondrii, bolnavii închipuiți. Cum știi dacă ești un ipohondru. Leca: Se duce cu drag mult la medic și caută răul din orice. Își dorește să aibă ceva rău ca să fie vizibil

Cistita interstițială. Numită și sindromul vezicii urinare dureroase, cistita interstițială este o afecțiune cronică care afectează mai des femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. ”Este foarte frecvent confundată cu infecția urinară, dar nu există bacterii în creștere", spune Dr. Laudano.

Sarcina. În primele etape ale sarcinii, urinarea frecventă se datorează creșterii hormonului HCG. Pe măsură ce sarcina avansează, fătul în creștere exercită presiune asupra vezicii urinare, determinând din nou nevoia de a goli vezica mai frecvent.

Prostată mărită. Termenul medical pentru o prostată mărită este hiperplazie benignă de prostată (HBP). Glanda prostatică, care produce o parte din lichidul din spermă, este situată sub vezica urinară și se înfășoară în jurul uretrei. De obicei, prostata se mărește pe măsură ce bărbații îmbătrânesc. Acest lucru este normal, dar, din cauza poziției sale, glanda poate strânge pe uretră, blocând fluxul de urină. Ca urmare, bărbații nu pot goli vezica urinară complet, ceea ce îi face să simtă nevoia de a merge mai des, mai ales noaptea.

Niveluri reduse de estrogen. Scăderea nivelurilor de estrogen pe măsură ce femeile îmbătrânesc, în special după menopauză, poate determina, de asemenea, urinarea frecventă. ”Deoarece există receptori pentru estrogen în uretra însăși, modificările hormonale pot avea un impact asupra funcției de eliminare a urinei”, explică Dr. Laudano.

Vezi și: Candidoza vaginală, cauze, simptome, tratament. De ce să nu mai faci baie fierbinte: Mai târziu, prețul e mult mai mare

Medicamente. Deloc surprinzător, principalul vinovat în acest caz sunt diureticele pe care medicii le prescriu adesea pentru a trata afecțiunile cardiace. Întregul scop al acestor medicamente este de a ușura presiunea asupra inimii prin eliminarea lichidului suplimentar.

Diabet. Nevoia de a urina tot timpul este unul dintre semnele distinctive ale diabetului zaharat, atât de tip 1, cât și de tip 2, în special în stadiile incipiente și atunci când boala nu este bine gestionată. Acest lucru se datorează faptului că rinichii trebuie să elimine apa suplimentară pentru a dilua și expulza excesul de zahăr din sânge. Urinatul tot timpul te face să te simți foarte însetat, un alt simptom comun al diabetului.

Anxietate. Dacă ai simțit vreodată nevoia să urinați chiar înainte de a face o prezentare publică, trebuie să știți că anxietatea poate fi legată de urinarea frecventă. Anxietatea este ”100%” legată de urinarea frecventă, spune Dr. Borawski.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel