Urinarea frecventă, determinată și de anxietate. Care sunt cauzele și remediile sale

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Urinarea frecventa. FOTO Pexels @Ryutaro Tsukata
Urinarea frecventa. FOTO Pexels @Ryutaro Tsukata

Urinarea frecventă poate fi un simptom al mai multor afecțiuni de bază, iar anxietatea este una dintre ele.

Fiecare persoană este diferită, iar majoritatea adulților urinează de cinci până la șapte ori în 24 de ore, majoritatea în timpul zilei, spune Ali Dabaja, MD, urolog la Henry Ford Hospital din Detroit, notează The Heathly.

O urinare mai frecventă decât normalul poate să fie semnul unei afecțiuni, infecții ale tractului urinar ori diabet, fie al unui consum mare de cafea sau alcool, ori chiar anxietatea.

Iată câteva dintre cauzele urinării frecvente

Consumul prea mare de lichide. ”Ceea ce intră trebuie să iasă”, le spune pacienților săi Kristy M. Borawski, MD, profesor asociat de urologie la University of North Carolina-Chapel Hill School of Medicine. ”Prea mult din orice lichid poate duce la creșterea frecvenței urinare”, spune ea.

Băuturile cu cofeină și cele alcoolice sunt chiar mai susceptibile de a vă crește nevoia de a urina, deoarece sunt diuretice. Acidul citric, care se găsește în alimentele și băuturile citrice, poate fi și el un vinovat.  Chiar și mâncarea picantă poate provoca nevoia de a merge la toaletă, adaugă Dr. Dajaba. Vitamina C din alimentație sau din suplimente poate contribui chiar și ea. În aceste cazuri, soluția este la fel de simplă ca și reducerea cantității care provoacă urinarea frecventă.

Infecții ale tractului urinar. Acestea afectează atât bărbații, cât și femeile, dar nu în mod egal. Femeile sunt mult mai predispuse, mai ales înainte de menopauză. Acestea sunt infecții care lovesc tractul urinar (rinichi, vezica urinară, ureterele și  uretra). ”Ori de câte ori cineva are o apariție bruscă a frecvenței urinare, trebuie să vă asigurați că excludeți o infecție a tractului urinar”, spune Dr. Borawski. Altfel, 85% dintre infecțiile urinare se datorează bacteriilor și sunt tratabile cu antibiotice.

Cistita interstițială. Numită și sindromul vezicii urinare dureroase, cistita interstițială este o afecțiune cronică care afectează mai des femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. ”Este foarte frecvent confundată cu infecția urinară, dar nu există bacterii în creștere", spune Dr. Laudano.

Sarcina. În primele etape ale sarcinii, urinarea frecventă se datorează creșterii hormonului HCG. Pe măsură ce sarcina avansează, fătul în creștere exercită presiune asupra vezicii urinare, determinând din nou nevoia de a goli vezica mai frecvent.

Prostată mărită. Termenul medical pentru o prostată mărită este hiperplazie benignă de prostată (HBP). Glanda prostatică, care produce o parte din lichidul din spermă, este situată sub vezica urinară și se înfășoară în jurul uretrei. De obicei, prostata se mărește pe măsură ce bărbații îmbătrânesc. Acest lucru este normal, dar, din cauza poziției sale, glanda poate strânge pe uretră, blocând fluxul de urină. Ca urmare, bărbații nu pot goli vezica urinară complet, ceea ce îi face să simtă nevoia de a merge mai des, mai ales noaptea.

Niveluri reduse de estrogen. Scăderea nivelurilor de estrogen pe măsură ce femeile îmbătrânesc, în special după menopauză, poate determina, de asemenea, urinarea frecventă. ”Deoarece există receptori pentru estrogen în uretra însăși, modificările hormonale pot avea un impact asupra funcției de eliminare a urinei”, explică Dr. Laudano.

Medicamente. Deloc surprinzător, principalul vinovat în acest caz sunt diureticele pe care medicii le prescriu adesea pentru a trata afecțiunile cardiace. Întregul scop al acestor medicamente este de a ușura presiunea asupra inimii prin eliminarea lichidului suplimentar.

Diabet. Nevoia de a urina tot timpul este unul dintre semnele distinctive ale diabetului zaharat, atât de tip 1, cât și de tip 2, în special în stadiile incipiente și atunci când boala nu este bine gestionată. Acest lucru se datorează faptului că rinichii trebuie să elimine apa suplimentară pentru a dilua și expulza excesul de zahăr din sânge. Urinatul tot timpul te face să te simți foarte însetat, un alt simptom comun al diabetului.

Anxietate. Dacă ai simțit vreodată nevoia să urinați chiar înainte de a face o prezentare publică, trebuie să știți că anxietatea poate fi legată de urinarea frecventă. Anxietatea este ”100%” legată de urinarea frecventă, spune Dr. Borawski.

Când trebuie să solicitați ajutor medical pentru urinare frecventă


Consultați un medic ori de câte ori urinarea frecventă devine deranjantă. De altfel, prezența de sânge în urină trebuie să fie un semnal de alarmă pentru prezentarea la medic. De asemenea, o slăbiciune la nivelul picioarelor (semn al unei posibile probleme la nivelul măduvei spinării), febră sau dureri de spate (care pot însemna o infecție renală), precum și orice secreție din vagin sau penis, sunt alte motive de a vă prezenta la medic.

Vezi și: De ce să bei ceai de URZICĂ. 4 beneficii uimitoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel