Utilizarea ozonului în medicină: cât de sigură este ozonoterapia. Beneficii și riscuri în medicina alternativă

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
ozonoterapia Foto: Freepik @seventyfour
ozonoterapia Foto: Freepik @seventyfour

Terapia cu ozon este o practică de medicină alternativă controversată, utilizată pentru tratarea diverselor afecțiuni, dar care ridică semne de întrebare legate de siguranța și eficacitatea sa.

Vezi și: Combinarea dietei ketogenice cu terapiile anticancer reduce tumorile. Cum dieta ketogenică poate deveni un aliat în tratamentul cancerului

Terapia cu ozon este o practică de medicină alternativă care utilizează gazul ozon pentru tratarea afecțiunilor medicale și ca dezinfectant topic. Cu toate acestea, în prezent nu există dovezi suficiente pentru a concluziona eficacitatea sau siguranța sa pentru uz medical.

În 2019, Food and Drug Administration (FDA) a avertizat împotriva utilizării ozonoterapiei din cauza lipsei de dovezi suficiente pentru a concluziona eficacitatea sau siguranța acesteia.

Ozonul gazos, un gaz incolor compus din trei atomi de oxigen, este un poluant atmosferic dăunător la nivelul solului, cauzând iritații ale plămânilor și gâtului, tuse și agravarea simptomelor astmului. O expunere ridicată poate duce la afectarea plămânilor și la rezultate potențial fatale.

Cu toate acestea, unii cercetători consideră că ozonul poate avea efecte terapeutice în context medical, cum ar fi tratarea artritei, combaterea bolilor virale, dezinfectarea rănilor, activarea sistemului imunitar, tratarea bolilor cardiace ischemice, tratarea degenerescenței maculare și tratarea cancerului.

Cercetătorii explorează în prezent efectele ozonoterapiei asupra corpului uman pentru a identifica potențialele beneficii terapeutice. Cu toate acestea, există puține cercetări privind eficacitatea și siguranța reală a ozonoterapiei, iar organizațiile oficiale nu aprobă în prezent utilizarea acesteia.

Cum funcționează

Un raport din 2005 sugerează că terapia cu ozon nu este recomandată pentru tratarea bolilor infecțioase, a bolilor de inimă, a cancerelor, a afecțiunilor pielii sau a altor afecțiuni. Deși ozonul a avut succes împotriva virusului HIV, nicio cercetare nu a demonstrat siguranța sau eficacitatea sa pe oameni vii.

Unele cercetări sugerează că terapia cu ozon poate combate bolile prin modularea răspunsului sistemului imunitar și prin inversarea deficitului de oxigen. Cu toate acestea, Complementary and Alternative Medicine for Cancer (CAM Cancer) afirmă că nu au existat studii controlate randomizate la persoanele cu cancer și foarte puține studii pe oameni privind ozonoterapia pentru orice afecțiune. FDA nu autorizează utilizarea ozonului pentru afecțiuni medicale fără dovezi de siguranță și eficacitate.

Citește și: Melatonina, mai mult decât un supliment pentru somn, poate proteja vederea. Cum poate încetini degenerescența maculară legată de vârstă

Foto: Freepik @marinaghanis98

Este terapia cu ozon sigură?

Terapia cu ozon, în ciuda unor cercetări care sugerează că beneficiile sale sunt consistente și sigure, a fost criticată pentru natura sa toxică și lipsa de aplicații utile în medicina de susținere sau preventivă. În 2019, FDA a declarat că ozonul este un gaz toxic și trebuie să fie prezent într-o concentrație mult mai mare decât cea care poate fi tolerată în siguranță de oameni și animale.

Terapia cu ozon a fost, de asemenea, legată de efecte adverse, cum ar fi embolia pulmonară și decesul în cazurile de perfuzie directă. Expunerea la ozon este asociată cu o creștere semnificativă a riscului de deces din cauza bolilor respiratorii și are efecte toxice cunoscute asupra plămânilor atunci când este prezent împreună cu dioxidul de azot în smog. Chiar și cantități mici de ozon pot irita plămânii și gâtul, ducând la tuse, dificultăți de respirație și deteriorarea țesutului pulmonar.

Ozonul, un gaz natural, este utilizat în medicină prin diverse metode, cum ar fi aplicarea pe piele, apa ozonată, inhalarea sau saunele cu ozon. Cu toate acestea, din cauza iritației căilor respiratorii, este esențial să nu se inhaleze gazul. Autohemoterapia, o procedură prin care sângele este amestecat cu ozon și reintrodus, este o altă metodă, dar siguranța sa nu a fost dovedită prin studii științifice.

Efecte secundare

Terapia cu ozon, o practică de medicină alternativă, utilizează gazul ozon pentru a trata problemele respiratorii. Cu toate acestea, ea este controversată din cauza preocupărilor legate de eficacitatea și siguranța sa.

Oamenii nu ar trebui să inhaleze niciodată ozon, deoarece acesta poate provoca arsuri, tuse, greață, vărsături și dureri de cap. Reacția Herxheimer poate provoca simptome asemănătoare gripei și agravarea pe termen scurt.

Unele proceduri implică suflarea de gaze în corp, cauzând disconfort, crampe și senzația de a avea nevoie să eliminați gaze. Aceste efecte secundare sunt temporare. Organizațiile oficiale nu susțin în prezent ozonoterapia din cauza naturii sale toxice și a lipsei de cercetare. Dacă cineva are întrebări cu privire la ozonoterapie sau la tratamentul potrivit, ar trebui să se consulte cu medicul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel