Valentine's Day și Dragobete, bune pentru inimă. Medical vorbind

Dana Lascu |
Data publicării:
Ziua Indrăgostiților merită sărbătorită, dacă iubești si ești iubită
Ziua Indrăgostiților merită sărbătorită, dacă iubești si ești iubită

Lucrurile pe care le facem de Ziua Îndrăgostiților, fie că e vorba de Valentine's Day sau de Dragobete (adăugat de noi în material din spirit naționalist), pot fi bune pentru inimă, în mai multe moduri decât ai crede. Ciocolata, vinul roșu și exprimarea dragostei duc, în anumite condiții, la o sănătate mai bună a inimii. Da, au efecte medicale dovedite!

Potrivit unui număr mare de cercetări (care oricum va crește și mai mult), ciocolata, vinul roșu și iubirea pot juca un rol în fluxul sanguin, prin tot corpul. Experții nu sunt întotdeauna de acord cu privire la modul în care aceste elemente stimulează capacitatea cardiovasculară și nici nu le recomandă întotdeauna ca instrumente pentru prevenirea bolilor. Dar este clar că puțin din fiecare nu face rău – dar subliniem, cuvântul cheie este moderația!

Chestiile dulci

Mulți oameni privesc ciocolata ca pe o plăcere vinovată. Câte femei la dietă nu s-au blamat pentru că au comis „păcatul capital" de a mânca una? Câte mame nu și-au avertizat copiii să nu mănânce prea multă, ca nu cumva să aibă carii?
Fără îndoială, ciocolata poate contribui la creșterea în greutate și la apariția cariilor dentare, dar cercetătorii au descoperit că poate face și lucruri bune pentru organism.

„Se pare că niște componente din cacao - flavonoidele - pot fi sănătoasă pentru inimă", spune dr. Susan Moores, purtător de cuvânt al Asociației Dietetice Americane (ADA). Ea spune că flavonoidele sunt antioxidanți, cunoscuți pentru că protejează împotriva radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt suspectați să dăunează arterelor și duc la acumulăriea de plăci (substanțe grase) în pereții vaselor de sânge, ceea ce, mai departe, dă ateroscleroză.

Antioxidanții pot, de asemenea, ajuta la scăderea nivelului colesterolului „rău" (LDL) și la creșterea cantității de colesterol „bun" (HDL). Acest efect antioxidant este aparent mai mare în ciocolata neagră, deoarece are mai multe boabe de cacao, o sursă naturală de flavonoide.

Flavonoidele din ciocolata neagră pot îmbunătăți și sănătatea endoteliului (mucoasa din artere și vene), spune Joe Vinson, profesor de chimie la Universitatea Scranton din Pennsylvania, citat de WebMD.com.

Într-un studiu, spune el, oamenii care au un singur factor de risc pentru boala cardiacă (adică hipertensiune arterială, colesterol ridicat sau trigliceride înalte) au băut un singur pahar de 200 de ml de cacao făcută special să fie bogată în flavonoide. După asta, cercetătorii au descoperit o îmbunătățire semnificativă a flexibilității arterelor.
Studiile pot fi înșelătoare, totuși, atenționează Vinson, deoarece cercetătorii acordă în mod obișnuit atenție unor doze mari de cacao. „Nu știm dacă funcționează în doze mai mici", spune el.

Așadar, dacă vă răsfățați propria persoană sau pe cea iubită cu ciocolată, mâncați o cantitate mică. Dr. Cynthia Sass, purtătoarea de cuvânt a ADA, recomandă să cumpărați ciocolata aceea, mai scumpă poate, dar cu mai ujltă cacao și mai puțin zahăr în ea. „Cu ciocolata bogată în cacao, nu ai nevoie de o cantitate mare ca să fiți multumiți", spune ea, observând că oamenii care își fac timp ca să savureze bucățică cu bucățică și lasă bomboanele să se topească în gură, tind să fie mai multumiți cu porții mai mici.

Un toast cu vin sau ... suc de struguri

O cină romantică la restaurant de Ziua Îndrăgostiților nu e ceva neobișnuit. Iar la masă, se toastează pentru dragostea nemuritoare. Dar există și multe alte motive pentru care e bine să ciocnești paharele, ca să spunem așa.

Pentru persoanele care beau o cantitate moderată de vin roșu, există beneficii pentru sănătatea inimii. Cercetările au arătat că flavonoidele din vinul roșu – care provin din pielița strugurilor - au un efect antioxidant, pot crește nivelurile bune de colesterol și pot preveni coagularea sângelui în vase.

Alte constatări, ceva mai controversate însă, arată că nu doar vinul roșu, ci și cantitățile moderate de alcool în general, ar avea efect contra bolilor cardiovasculare.

„Alcoolul are un efect de subțiere a sângelui, și asta e ceea ce s-a dovedit a fi eficient împotriva atacului vascular cerebral (AVC) și a bolilor de inimă", spune Sass.

Totuși, studiile privind diferite tipuri de alcool au fost prea puține și nu arată un prea mare efect asupra creșterii colesterolului bun, spune dr. Holly Novak, director de prevenție și sănătate a femeilor la Prairie Cardiovascular, din Springfield, Illinois, SUA.

În plus, Vinson spune că alcoolul poate produce, de asemenea, radicali liberi, care sunt răi pentru ficat, contracarând orice beneficii antioxidante benefice ar avea. Singura excepție, spune el, este vinul roșu, dar consumat cu moderație.
Toți profesioniștii din domeniul sănătății intervievați de WebMD avertizează împotriva consumului excesiv de alcool.

Acesta poate crește riscul de probleme hepatice, hipertensiune arterială, obezitate, cancer mamar, sinucidere și accidente.

Femeile de vârstă fertilă sunt, de asemenea, încurajate să nu bea, deoarece alcoolul poate dăuna creșterii și dezvoltării unui copil nenăscut (fătului). Până când femeile care beau foarte mult află că sunt gravide, „daunele sunt făcute deja", spune Sass, care recomandă să bem suc de struguri roșii amestecat cu apă minerală, ca alternativă la vinul roșu.

Pentru persoanele care aleg să bea alcool, American Heart Association (AHA – Asociația Americană a Inimii) recomandă un maximum de câte una până la două băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură pentru femei. O băutură este echivalentă cu 330 de ml de bere, 100 de ml de vin, 40 de ml de băuturi spirtoase sau 30 de ml dacă acestea au foarte mult alcool.

În ansamblu, experții americani nu recomandă vinul roșu sau orice altfel de alcool ca o primă linie de apărare împotriva bolilor de inimă.

Săgeata lui Cupidon

Cuvântul "dragoste" e des întâlnit în istoria omenirii. Pe mulți i-a făcut să simtă că plutesc, pe alții i-a făcut să plângă cu lacrimi de crocodil, sa să scrie romane sau ode nemuritoare. De asemenea, pe unii i-a împins să facă lucruri nebunești.

Să ne aducem aminte de Războiul Troiei, nu?! Unde a fost un bun prfetext!

Deci, misterioasă forță a dragostei nu e o surpriză pentru nimeni, și nici faptul că din cauza ei oamenii sunt capabili de gesturi extreme.

Dar ce efect credeți că are – fizic și medical vorbind – asupra inimii? Sună absurd că de fapt dragostea contribuie la sănătatea acestui organ vital?

„Există, însă, dovezi solide că relațiile de cuplu durabile aduc beneficii pentru sănătate", spune dr. Blair Justice, profesor emerit de psihologie de la Universitatea din Texas, Școala de Sănătate Publică.

Potrivit lui, mai mulți cercetători au analizat diferite tipuri de relații căsătorie, familie și prietenie) și au demonstrat că dragostea poate:

- Ajuta la prevenirea acumulării plăcilor în artere.

- Protejează împotriva bolilor de inimă.

- Crește nivelurile de anticorpi din organism.

- Reduce nivelul substanțelor chimice eliberate la stres, care pot dăuna sistemului imunitar.

- Scade riscul de boală în general.

- Reducerea riscului de deces prematur.

- Lungește viața.

Ei, bine, efectul protector al dragostei contra bolilor de inimă a fost testat în mai multe situații.

Cercetătorii care au urmărit imigranții italieni-americani din Roseto, Pennylvania, au descoperit că persoanele care au menținut legături apropiate de familie, ca și în țara lor, au avut tendința de a avea o incidență mai mică a bolilor de inimă în comparație cu alte comunități americane, chiar dacă au mâncat o dietă bogată în grăsimi.

„Treptat, în timp, un anumit procent din aceste familii (americano-italiene) au început să adopte mai mult stilul de viață american - să fie interesate mai mult de viața rapidă, mașinile de lux și apartenența la cluburi (country club-uri) – motiv pentru care au ajuns să aibă aceeași incidență a bolilor de inimă ca americanii get-beget", explica Justice.

Un studiu pe termen lung a fost efectuat și pe americanii-japonezi care s-au mutat în Hawaii și California, iar rezultatele au fost similare. Imigranții care au adoptat stilul american de viață au avut tendința de a avea o incidență mai mare a bolilor de inimă în comparație cu cei care și-au păstrat legăturile familiale tradiționale apropiate.

O teorie care explică efectul dragostei asupra sănătății fizice implică natura umană. „Este instinctual să avem această nevoie de a atinge și de a vorbi", spune Justice. Contactul personal se reflectă într-o parte a sistemului nervos, care are un efect calmant și scade cantitatea de produse chimice eliberate la stres, în organism.

În plus, atingerea umană poate reduce tensiunea arterială, și dă un sentiment de siguranță, conexiune și confort, spune dr. Carol Rinkleib Ellison, autor al volumului „Sexualiatea Femeilor".

„Oamenii care își declară dragostea unul față de celălalt înainte de a merge la culcare tind să doarmă mai adânc, într-un mod mai relaxat și se vor trezi dimineața reîmprospătați, într-o dispoziție mai bună și, prin urmare, se vor înțelege mai bine de-a lungul timpului", spune Ellison.

Viața reală poate să nu fie atât de simplă precum pare din cele spuse mai sus, dar experții sunt de acord că un stres redus este bun pentru sănătatea întregului corp, inclusiv a inimii.

Cadouri din și pentru inimă

Faptul că oferiți dragoste fierbinte, vin roșu și ciocolată de Ziua Îndrăgostiților poate contribui și în alt mod la sănătatea inimii. Dar, atenție, întreg procesul nu trebuie să fie plicticos!

Vă dă câteva idei preluate de la experții intervievați de WebMD, care contribuie la sănătatea inimii:

Dăruiți un coș cu fructe. Fructele roșii, cum ar fi căpșunile, cireșele și grapefruit-ul roșu, sunt bogate în antioxidanți, spune Sass.

Dăți-i cadou iubitului/iubitei un pedometru. Este un instrument distractiv care vă poate ajuta să vedeți cât de multă mișcare faceți. La urma urmei, exercițiile fizice sunt bune pentru inimă. Dr. Moores sugerează stabilirea chiar a unei competiții – cât de mult merge fiecare – sau invitația la o plimbare împreună.

Faceți o excursie pe teren împreună, ca să petreceți timp calitativ unul cu celălalt, în loc să cumpărați un obiect material. Este o șansă de a crea o experiență nouă sau de retrăi una veche împreună, spune Ellison.

Faceți cadou o carte amuzantă, deoarece umorul este bun pentru inimă, spune Sass.

Dacă încă n-aveți idee ce să dăruiți azi, De Valentine's Day sau de Dragobete, peste o săptămână, , nu vă îngrijorați - stresul afectează grav sănătatea inimii.

„Fie că este vorba de o cutie mică de ciocolată, de trandafiri roșii, fie de timpul petrecut împreună, scopul este acela să oferiți un cadou de Ziua Îndrăgostiților cuiva care vă interesează", spune Novak, reamintind că efortul și intenția sunt cele care contează și ating de obicei inima unei persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel