Varicele, de ce apar și cum le tratăm. Care e rolul ciorapilor compresivi. Trifan: Un cheag se poate duce la inimă sau plămân. Embolia pulmonară, a treia cauză de deces

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Varicele - Foto: Freepick @azatjan
Varicele - Foto: Freepick @azatjan

Ce este sindromul post trombotic și ce sunt și de ce apar și cum se tratează varicele. Sfaturi pentru pacienți în ceea ce privește varicele. Care e rolul ciorapilor compresivi.

Vorbind despre medicamentele anticoagulante pentru bolile sistemului venos, medicul Cătălina Trifan a explicat că: "Există două tipuri de anticoagulante, anticoagulante de tip anti-Vitamina K, la care e necesară monitorizarea prin INR, care se face la 3 săptămâni și care să aibă valorile optime între 2 și 3. Și sunt anticoagulantele de tip NOAC, care nu mai necesită monitorizare".

Ce este sindromul post trombotic. Care e rolul ciorapilor compresivi

"Sindromul post trombotic apare la pacienți care au avut tromboză venoasă profundă. Au avut-o, au făcut tratament anticoagulant, au fost descoperiți la timp, dar neținând cont de gravitatea trombozei venoase profunde, ci doar de mecanismul prin care venele s-au adaptat, deci dilatația venoasă care a apărut în urma obstrucției din tromboza venoasă profundă, aceste modificări pot apărea la 2 - 3 luni, 2 - 3 ani de la tromboza venoasă profundă.

Sanador

Pacientul remarcă faptul că are un picior puțin mai umflat decât celălalt. Piciorul care a avut tromboză este mai mărit în dimensiuni decât celălalt picior.

Atunci el vine la medic, semnalează asta, se face o ecografie Dopler și se constată că există aceste dilatații adaptative, care au rămas de la momentul acelei tromboze și practic, nu există intervenție chirurgicală pentru ele.

Noi suntem atenți ala pacienții cu tromboză să nu facă sindromul post trombotic. Și asta cum? Când se începe tratamentul anticoagulant pacientul trebuie să se mobilizeze. El trebuie să rămână la pat, asta e una dintre condiții pentru tromboza venoasă profundă, să stea la pat până se inițiază tratamentul anticoagulant și după ce se inițiază și riscul de embolizare a cheagului din vena profundă este minim, atunci el se poate mobiliza.

Pe de altă parte, se poartă ciorapi elastici compresivi care țin piciorul într-o anumită tensiune și ajută ca pacientul să nu dezvolte sindromul post-trombotic", a declarat dr. Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șef Secția Medicină Internă la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Riscul este mare la pacienții obezi, care au diabet, cu probleme cardiovasculare, a completat medicul.

Când apare edemul unilateral

"Edemul unilateral poate să apară în foarte multe condiții. Sunt foarte multe diagnostice diferențiate între tromboza venoasă profundă și alte diagnostice. Înțepăturile de insecte pot să dea edem unilateral. 

Foarte multe afecțiuni pot da un edem unilateral.

Medicul este cel care stabilește dacă acel picior umflat este dat de tromboza venoasă profundă, care este o urgență medicală și pentru care trebuie internat, sau dacă e altă cauză și atunci pacientul merge acasă, i se dă un tratament antibiotic și pacientul îl urmează acasă"

Varicele, o altă problemă a sistemului venos

 

Întrebată dacă ele semnalează o problemă a venelor profunde sau dacă rămân doar la suprafață, ca disconfort psihologic, medicul a spus că: "sistemul acesta al venelor are două componente importante. Există un sistem venos profund și un sistem venos superficial.

Sistemul venos profund este în apropierea oaselor, însoțește oasele și de obicei este alături de artere.

Sistemul venos superficial este sub piele, în vecinătatea mușchilor.

Ele două comunică prin niște vene perforate. Sensul de circulație este de la sistemul venos superficial, la sistemul venos profund. Acum, sistemul venos profund poate să creeze o complicație importată care se cheamă tromboză venoasă profundă, care este extrem de importantă pentru că apare, de obicei, prin unul dintre cei trei factori: fie sângele stagnează și nu se mobilizează, fie există leziune la nivelul venelor, fie există un status pro-coagulant.

În momentul în care sistemul venos profund are această modificare, deci oricare din aceste trei elemente, apare un cheag. Acel cheag sau tromb, care staționează pe peretele venos, poate emboliza și se poate duce prin sistemul venos până la nivelul cordului (n.r. inimii) sau la nivelul plămânului și atunci dă acest impact pe viață, impact major, vital, a treia cauză de mortalitate cardiovasculară la nivel mondial.... anume embolia pulmonară. 

Această entitate generează această afecțiune completă.

Insuficiența venoasă se referă la dilatații venoase care sunt localizate la o incompetență a sistemului venos de a asigura drenajul, adică mobilizarea sângelui din periferie, de la țesuturi la cord.

Varicele sunt o dilatație venoasă cu sânge care stagnează acolo, pe o distanță foarte mică, dilatații localizate ale venelor, superficiale, sub piele".

Sfaturi pentru pacienți în ceea ce privește varicele

 

"Legat de varice, sunt câteva sfaturi. Există tratament medicamentos, tratament nemedicamentos și tratament chirurgical pentru varice.

În funcție de gradul de varice care e cuantificat prin diverse scheme, se începe cu tratamentul dietetic. Se recomandă ca pacientul să nu stea mult în picioare, să evite imobilizarea prelungită, să evite deshidratarea și să poarte ciorapi compresivi.

Ulterior, evident, adiacent acestor modificări, se recomandă ca pacientul să ia un tratament medicamentos pentru varice. Dacă varicele sunt complicate la început cu ulcer varicos cu modificări foarte mari, atunci va trebui să ajungă la un chirurg, care le elimină.

Medicamentele scad inflamația de la nivelul pereților venoși și ajută local, ca acest cumul de lucruri care au general insuficiența venoasă să fie îndepărtat și pacientul să aibă o modificare evidentă", ne-a mai spus medicul.

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel