Variola. Una dintre cele mai temute boli ale lumii

Bianca Ştefan / 08 aug 2018 / 16:10
Psihiatrie
Psihiatrie

Variola este o boală contagioasă acută cauzată de virusul Variola, un membru al familiei ortofovir. A fost una dintre cele mai temute boli ale lumii până când a fost eradicată de un program de colaborare globală de vaccinare condus de Organizația Mondială a Sănătății.

Simptomele precoce includ febră mare și oboseală. Virusul produce apoi o erupție caracteristică, în special pe față, brațe și picioare. Petele rezultate devin umplute cu lichid limpede și ulterior, puroi, care apoi formează o crustă, iar în cele din urmă se usucă și cade. Variola a fost fatală în până la 30% din cazuri.

Ultimul caz natural cunoscut a fost în Somalia în 1977. De atunci, singurele cazuri cunoscute au fost cauzate de un accident de laborator în 1978, în Birmingham, Anglia, care a ucis o persoană și a provocat un focar limitat.

Eradicarea globală a variolei a fost certificată, pe baza activităților de verificare intensă din țări, de către o comisie de oameni de știință eminenți în decembrie 1979 și ulterior aprobată de Adunarea Mondială a Sănătății în 1980.

Vezi și: Difterie. Principalele simptome și vaccinuri recomandate

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy