Vinul, tonic pentru longevitate. Roșu sau alb, care e mai bun și cât să consumi
Vinul are o lungă istorie de utilizări medicinale. A fost prescris ca un tonic pentru longevitate. Chiar și mănăstirile medievale au susținut că durata lungă de viață a călugărilor s-a datorat parțial...
Vinul a fost o parte importantă a tradițiilor culturale, sociale și religioase de mii de ani. Este făcut din struguri care sunt zdrobiți și lăsați să fermenteze în timp. Acest proces formează drojdie, care transformă zaharurile din fructe în alcool.
Ce beneficii are vinul
Cercetările moderne au analizat în continuare potențialul de stimulare a sănătății vinului. Oamenii de știință au observat că cetățenii din Franța au prezentat un risc mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă decât cei din alte țări - în ciuda unei diete bogate în grăsimi saturate. Cercetătorii au crezut că acest lucru s-ar putea datora aportului mediu de vin al populației.
Dar totuși nu e bine să exagerați. Este bine documentat faptul că consumul excesiv de alcool de orice fel poate provoca probleme grave de sănătate. Dar studiile arată că atunci când este consumat cu moderație, vinul poate oferi unele beneficii sănătății pe termen lung.
Vezi și: Poluarea, riscuri pentru sistemul respirator. Medic: Particulele poluante au efecte carciongenetice
Vitaminele din vin
Vinul are mai multe vitamine și minerale, precum:
- Mangan
- Potasiu
- Fier
- Fosfor
- Vitamina B6
- De asemenea, conține magneziu. Acest mineral poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge, reducerea riscului de boli de inimă, diabet zaharat și accident vascular cerebral.
Vin alb sau roșu
Valoarea nutritivă a vinurilor roșii și albe este foarte asemănătoare. Vinul alb conține mai puține calorii la 121 la o porție de 150 de mililitri, în timp ce vinul roșu are un conținut ușor mai mare de vitamine și minerale. Vinul roșu conține de aproape 10 ori mai mulți polifenoli (compuși vegetali care au proprietăți antioxidante) decât vinul alb.
Vinul alb se face mai ales cu struguri albi, iar pielea este îndepărtată înainte de procesul de fermentare. Vinul roșu este obținut din struguri roșii sau negri, iar pielea nu este îndepărtată înainte de fermentare.
Sursă de antioxidanți
Vinul este o sursă bogată de antioxidanți care pot ajuta la menținerea unei sănătăți mai bune. Cu toate acestea, consumul de cantități mari de alcool poate contribui la probleme de sănătate. Studiile asociază aceste beneficii pentru sănătate cu consumul scăzut până la moderat de vin.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat. În cât timp se elimină din stomac
Reduce riscul de cancer
Antioxidanții din vin luptă împotriva daunelor celulare din corpul nostru cauzate de îmbătrânire, factori de mediu, cum ar fi poluarea și stilul de viață. Prin prevenirea și inversarea acestei daune celulare, o dietă bogată în antioxidanți poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice, inclusiv cancer.
Studiile arată o legătură între consumul moderat de vin și ratele reduse ale majorității tipurilor de cancer. Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează faptului că corpurile noastre pot absorbi mai bine antioxidanții vinului decât cei găsiți în multe alimente, notează WEB.MD.
Vinul conține flavonoide, antocianine și alți antioxidanți pe bază de plante, dovediți că reduc inflamația din organism. Inflamația este un mecanism natural de apărare pe care organismul îl folosește pentru a se vindeca.
Dar prea multă inflamație pentru perioade lungi de timp este legată de boli cronice precum artrita, diabetul, bolile de inimă și bolile pulmonare.
Vezi și: Cicoarea, înlocuitorul cafelei. Sedativ natural cu efecte asupra sănătății
Vase de sânge sănătoase
Conținutul antioxidant al vinului roșu include, de asemenea, resveratrol. Acest nutrient poate reduce nivelul LDL (colesterolul "rău") care dăunează arterelor și provoacă placa bacteriană. Resveratrol, de asemenea, ridică nivelul HDL (colesterolul "bun") care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin.
În timp ce vinul alb nu are conținut de resveratrol, acesta conține alți antioxidanți, cum ar fi tirolul, care au efecte similare de colesterol. Cercetările sugerează că, în timp ce acești antioxidanți sunt disponibili în unele fructe, corpul nostru le absoarbe mai bine atunci când sunt consumate în vin, notează WEB.MD.
Risc mai mic de boli de inimă
Resveratrolul are proprietăți de scădere a colesterolului și poate reduce presiunea asupra sistemului cardiovascular, prevenind astfel bolile de inimă. Antioxidantul ajută, de asemenea, la lărgirea vaselor de sânge. Acest efect susține o bună circulație, crește fluxul sanguin și reduce riscul de cheaguri care provoacă accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.
Cercetările privind sănătatea băutorilor de vin de-a lungul timpului susțin aceste constatări. Studiile arată că, în comparație cu non-băutorii, persoanele care consumă cantități moderate de vin au avut un risc semnificativ mai mic de deces prematur din cauza atacurilor de cord și a altor boli de inimă.
-
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială25.10.2025, 18:23
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
