Virusuri vechi de milioane de ani, trezite pentru a lupta împotriva cancerului. Este un sistem de alarmă. Ajută sistemul imunitar să țintească tumoarea

Monika Baciu |
Data publicării:
virusuri vechi de milioane de ani - FOTO: Freepik@kjpargeter
virusuri vechi de milioane de ani - FOTO: Freepik@kjpargeter

Virusuri vechi de milioane de ani pot fi ”trezite” pentru a lupta împotriva celulelor canceroase.

Virusuri vechi de un milion de ani ajută la combaterea cancerului, susțin oamenii de știință. Relicvele unor viruși străvechi - care au petrecut milioane de ani ascunși în ADN-ul uman - ajută organismul să lupte împotriva cancerului, spun oamenii de știință.

Studiul realizat de Institutul Francis Crick a arătat că rămășițele latente ale acestor virusuri vechi sunt trezite atunci când celulele canceroase scapă de sub control.

Cum acționează virusurile

Acest lucru ajută în mod neintenționat sistemul imunitar să țintească și să atace tumora. Echipa dorește să valorifice această descoperire pentru a concepe vaccinuri care să stimuleze tratamentul împotriva cancerului sau chiar să îl prevină.

Cercetătorii au observat o legătură între o mai bună supraviețuire în cazul cancerului pulmonar și o parte a sistemului imunitar, numită celule B, care se grupează în jurul tumorilor.

Celulele B sunt partea din corpul nostru care produce anticorpi și sunt mai bine cunoscute pentru rolul lor în lupta împotriva infecțiilor, cum ar fi COVID.

Vezi și: Planul Național de Combatere a Cancerului. Achimaș-Cadariu: Franța e la al cincilea plan de cancer, noi suntem la primul. Am reușit să-l facem echilibrat, ambițios, realist

Ce anume făceau acestea în cazul cancerului pulmonar era un mister, dar o serie de experimente complicate, folosind mostre de la pacienți și teste pe animale, au arătat că acestea încercau în continuare să lupte împotriva virușilor.

”S-a dovedit că anticorpii recunosc rămășițele a ceea ce se numește retrovirusuri endogene”, a spus profesorul Julian Downward, director de cercetare asociat la Institutul Francis Crick.

Retrovirusurile au au capacitatea ingenioasă de a strecura o copie a instrucțiunilor lor genetice în interiorul nostru.

Mai mult de 8% din ceea ce noi considerăm a fi ADN ”uman” are de fapt origini virale, potrivit MSN.

Vezi și: Ce se întâmplă în creier atunci când murim: Lumini albe și rude de mult pierdute. Deși cei dragi ai noștri au ochii închiși, creierul lor poate reda unele dintre cele mai frumoase momente

Retrovirusurile, comune cu cele ale maimuțelor

Unele dintre aceste retrovirusuri au devenit parte integrantă a codului nostru genetic cu zeci de milioane de ani în urmă și sunt comune cu rudele noastre evolutive, maimuțele mari. Este posibil ca alte retrovirusuri să fi intrat în ADN-ul nostru cu câteva mii de ani în urmă.

Unele dintre aceste instrucțiuni străine au fost, de-a lungul timpului, cooptate și servesc unor scopuri utile în interiorul celulelor noastre, dar altele sunt strict controlate pentru a le împiedica răspândirea.

Cu toate acestea, haosul domină în interiorul unei celule canceroase atunci când aceasta crește necontrolat, iar controlul strâns de odinioară al acestor viruși străvechi se pierde.

Aceste instrucțiuni genetice străvechi nu mai sunt capabile să resusciteze viruși întregi, dar pot crea fragmente de viruși care sunt suficiente pentru ca sistemul imunitar să detecteze o amenințare virală.

Vezi și: Dispozitivul care descoperă un AVC. Cum recunoști un accident vascular cerebral. Ciurchea: În AVC NU ai timp! Dacă l-ai prins în primele 4 ore, pacientul este absolut recuperat

Sistemul imunitar, păcălit

”Sistemul imunitar este păcălit să creadă că celulele tumorale sunt infectate și încearcă să elimine virusul, deci este un fel de sistem de alarmă”, mi-a spus profesorul George Kassiotis, șeful departamentului de imunologie retrovirală de la centrul de cercetare biomedicală.

Anticorpii cheamă alte părți ale sistemului imunitar care elimină celulele ”infectate” - sistemul imunitar încearcă să oprească un virus, dar în acest caz elimină celulele canceroase.

Profesorul Kassiotis spune că este o inversare remarcabilă a rolului retrovirusurilor care, în perioada lor de glorie, ”ar fi putut provoca cancer la strămoșii noștri”, datorită modului în care ne invadează ADN-ul, dar care acum ne protejează de cancer, ”ceea ce mi se pare fascinant”, adaugă el.

Studiul, publicat în revista Nature, descrie modul în care acest lucru se întâmplă în mod natural în organism, dar cercetătorii doresc să îmbunătățească acest efect prin dezvoltarea unor vaccinuri care să învețe organismul cum să vâneze retrovirusurile endogene.

”Dacă putem face acest lucru, atunci nu ne putem gândi doar la vaccinuri terapeutice, ci și la vaccinuri preventive”, a declarat profesorul Kassiotis.

Vezi și: Regele Charles, diagnostice. Cele 3 boli de care nu a știut nimeni: Voi servi țara pe tot timpul rămas pe care Dumnezeu mi-l va acorda

Cercetarea a fost realizată în cadrul studiului TracerX, care a urmărit cancerele pulmonare în detalii fără precedent și care a arătat săptămâna aceasta capacitatea ”aproape infinită” a cancerului de a evolua. Acest lucru i-a determinat pe cercetătorii care au condus studiul să ceară să se acorde mai multă atenție prevenirii cancerului, deoarece acesta este atât de greu de oprit.

”Cu toții avem în genele noastre ADN viral străvechi, transmis de la strămoșii noștri, iar această cercetare fascinantă a evidențiat rolul pe care îl joacă în cancer și modul în care sistemul nostru imunitar poate recunoaște și distruge celulele canceroase”, a precizat dr. Claire Bromley, de la Cancer Research UK.

Ea a spus că este nevoie de ”mai multe cercetări” pentru a dezvolta un vaccin împotriva cancerului, dar ”cu toate acestea, acest studiu se adaugă la volumul tot mai mare de cercetări care ar putea, într-o zi, să vadă această abordare inovatoare a tratamentului împotriva cancerului devenind o realitate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel