Vitamina B12: Cum poți crește absorbția acesteia în organism. Riscurile deficienței

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Vitamina B-12 este una dintre cele opt vitamine care alcătuiesc complexul B. Acesta joacă un rol crucial în a ajuta organismul să producă celule noi, inclusiv celule roșii din sânge, care transportă oxigen și nutrienți în întregul corp. B-12 există în mai multe forme cunoscute sub numele de cobalamine, care conțin elementul mineral cobalt. Corpul tău absoarbe B-12 din alimentele pe care le consumi cu ajutorul acizilor și enzimelor.

Potrivit Livestrong, deficitul de vitamina B12 poate fi extrem de periculos pentru organism. Vestea bună este că există mai multe moduri prin care se poate crește absorbția acesteia.

Pepsină

În alimente, vitamina B-12 este legată de proteine. Corpul tău folosește pepsină, o enzimă, pentru sparge proteina în aminoacizii componenți ai acesteia. Eliberarea de pepsină este stimulată de o substanță gastrică numită acid clorhidric. Pepsina este una dintre cele trei enzime care ajută la digerarea proteinelor, celelalte două fiind trypsina și chimotripsina. Dacă corpul tău nu produce suficientă pepsină, absoarbția de B-12 devine dificilă.

Factor intrinsec

Factorul intrinsec este o proteină produsă de celulele din mucoasa stomacului. Este necesar ca intestinele tale să absoarbă B-12. După ce B-12 este eliberat de acid clorhidric și pepsină, enzimele pancreatice se leagă de B-12 pentru o digestie ulterioară, apoi eliberează B-12 pentru ca factorul intrinsec să se lege de acesta, care apoi îl transportă în fluxul sanguin. Anemia pernicioasă este atunci când îți lipsește factorul intrinsec, deoarece sistemul tău imunitar trimite anticorpi pentru a ataca factorul intrinsec, provocând deficiență.

Sublingual B-12

Unele persoane nu produc suficient acid, pepsină sau factor intrinsec pentru a digera cantități suficiente de B-12 din dieta lor. Sublingual B-12 este disponibil ca supliment alimentar și este conceput pentru a ajuta digestia stomacului. În general, comprimatul sublingual se dizolvă sub limbă, de unde este transportat în fluxul sanguin. Acest lucru ar putea ajuta la îmbunătățirea absorbției, dacă aveți probleme gastrice.

Injectabil

Dacă aveți anemie pernicioasă, este o afecțiune pe tot parcursul vieții. Corpul nu este în măsură să digere B-12 din alimentele pe care le consumi, ceea ce face necesară suplimentarea. Medicul dumneavoastră vă va prescrie în primul rând injecții B-12, care sunt făcute în mușchi și sunt rapid absorbite în fluxul sanguin. Alternativele la injecțiile B-12 includ plasturi transdermici care sunt purtați timp de 24 până la 48 de ore și eliberează lent B-12, care este transferat prin pieleîn fluxul sanguin.

Riscuri

Deoarece absorbția B-12 depinde de acizii gastrici și de enzimele speciale, poți crește riscul de a dezvolta deficiență de B-12 prin consumul frecvent de alcool, care poate distruge aceste enzime. Chirurgiile stomacale compromit capacitatea organismului de a absorbi B-12 eficient. Consultați medicul cu privire la absorbția B-12 dacă ați făcut o intervenție chirurgicală la stomac

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel