Vitamina B12: Cum poți crește absorbția acesteia în organism. Riscurile deficienței
Vitamina B-12 este una dintre cele opt vitamine care alcătuiesc complexul B. Acesta joacă un rol crucial în a ajuta organismul să producă celule noi, inclusiv celule roșii din sânge, care transportă...
Potrivit Livestrong, deficitul de vitamina B12 poate fi extrem de periculos pentru organism. Vestea bună este că există mai multe moduri prin care se poate crește absorbția acesteia.
Pepsină
În alimente, vitamina B-12 este legată de proteine. Corpul tău folosește pepsină, o enzimă, pentru sparge proteina în aminoacizii componenți ai acesteia. Eliberarea de pepsină este stimulată de o substanță gastrică numită acid clorhidric. Pepsina este una dintre cele trei enzime care ajută la digerarea proteinelor, celelalte două fiind trypsina și chimotripsina. Dacă corpul tău nu produce suficientă pepsină, absoarbția de B-12 devine dificilă.
Factor intrinsec
Factorul intrinsec este o proteină produsă de celulele din mucoasa stomacului. Este necesar ca intestinele tale să absoarbă B-12. După ce B-12 este eliberat de acid clorhidric și pepsină, enzimele pancreatice se leagă de B-12 pentru o digestie ulterioară, apoi eliberează B-12 pentru ca factorul intrinsec să se lege de acesta, care apoi îl transportă în fluxul sanguin. Anemia pernicioasă este atunci când îți lipsește factorul intrinsec, deoarece sistemul tău imunitar trimite anticorpi pentru a ataca factorul intrinsec, provocând deficiență.
Sublingual B-12
Unele persoane nu produc suficient acid, pepsină sau factor intrinsec pentru a digera cantități suficiente de B-12 din dieta lor. Sublingual B-12 este disponibil ca supliment alimentar și este conceput pentru a ajuta digestia stomacului. În general, comprimatul sublingual se dizolvă sub limbă, de unde este transportat în fluxul sanguin. Acest lucru ar putea ajuta la îmbunătățirea absorbției, dacă aveți probleme gastrice.
Injectabil
Dacă aveți anemie pernicioasă, este o afecțiune pe tot parcursul vieții. Corpul nu este în măsură să digere B-12 din alimentele pe care le consumi, ceea ce face necesară suplimentarea. Medicul dumneavoastră vă va prescrie în primul rând injecții B-12, care sunt făcute în mușchi și sunt rapid absorbite în fluxul sanguin. Alternativele la injecțiile B-12 includ plasturi transdermici care sunt purtați timp de 24 până la 48 de ore și eliberează lent B-12, care este transferat prin pieleîn fluxul sanguin.
Riscuri
Deoarece absorbția B-12 depinde de acizii gastrici și de enzimele speciale, poți crește riscul de a dezvolta deficiență de B-12 prin consumul frecvent de alcool, care poate distruge aceste enzime. Chirurgiile stomacale compromit capacitatea organismului de a absorbi B-12 eficient. Consultați medicul cu privire la absorbția B-12 dacă ați făcut o intervenție chirurgicală la stomac
-
Ce organe vede o ecografie abdominală?18.11.2025, 09:57
-
-
Pisicile, un pericol ascuns pentru creier17.11.2025, 21:55
-
Tratament inovator în lupta împotriva cancerului de sân17.11.2025, 20:58
-
Metformin, medicamentul pentru diabet, impact asupra femeilor17.11.2025, 19:36
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
