Vitamina B12: Cum poți crește absorbția acesteia în organism. Riscurile deficienței

Georgiana Ioniță / 03 oct 2019 / 06:29

Vitamina B-12 este una dintre cele opt vitamine care alcătuiesc complexul B. Acesta joacă un rol crucial în a ajuta organismul să producă celule noi, inclusiv celule roșii din sânge, care transportă oxigen și nutrienți în întregul corp. B-12 există în mai multe forme cunoscute sub numele de cobalamine, care conțin elementul mineral cobalt. Corpul tău absoarbe B-12 din alimentele pe care le consumi cu ajutorul acizilor și enzimelor.

Potrivit Livestrong, deficitul de vitamina B12 poate fi extrem de periculos pentru organism. Vestea bună este că există mai multe moduri prin care se poate crește absorbția acesteia.

Pepsină

În alimente, vitamina B-12 este legată de proteine. Corpul tău folosește pepsină, o enzimă, pentru sparge proteina în aminoacizii componenți ai acesteia. Eliberarea de pepsină este stimulată de o substanță gastrică numită acid clorhidric. Pepsina este una dintre cele trei enzime care ajută la digerarea proteinelor, celelalte două fiind trypsina și chimotripsina. Dacă corpul tău nu produce suficientă pepsină, absoarbția de B-12 devine dificilă.

Factor intrinsec

Factorul intrinsec este o proteină produsă de celulele din mucoasa stomacului. Este necesar ca intestinele tale să absoarbă B-12. După ce B-12 este eliberat de acid clorhidric și pepsină, enzimele pancreatice se leagă de B-12 pentru o digestie ulterioară, apoi eliberează B-12 pentru ca factorul intrinsec să se lege de acesta, care apoi îl transportă în fluxul sanguin. Anemia pernicioasă este atunci când îți lipsește factorul intrinsec, deoarece sistemul tău imunitar trimite anticorpi pentru a ataca factorul intrinsec, provocând deficiență.

Sublingual B-12

Unele persoane nu produc suficient acid, pepsină sau factor intrinsec pentru a digera cantități suficiente de B-12 din dieta lor. Sublingual B-12 este disponibil ca supliment alimentar și este conceput pentru a ajuta digestia stomacului. În general, comprimatul sublingual se dizolvă sub limbă, de unde este transportat în fluxul sanguin. Acest lucru ar putea ajuta la îmbunătățirea absorbției, dacă aveți probleme gastrice.

Injectabil

Dacă aveți anemie pernicioasă, este o afecțiune pe tot parcursul vieții. Corpul nu este în măsură să digere B-12 din alimentele pe care le consumi, ceea ce face necesară suplimentarea. Medicul dumneavoastră vă va prescrie în primul rând injecții B-12, care sunt făcute în mușchi și sunt rapid absorbite în fluxul sanguin. Alternativele la injecțiile B-12 includ plasturi transdermici care sunt purtați timp de 24 până la 48 de ore și eliberează lent B-12, care este transferat prin pieleîn fluxul sanguin.

Riscuri

Deoarece absorbția B-12 depinde de acizii gastrici și de enzimele speciale, poți crește riscul de a dezvolta deficiență de B-12 prin consumul frecvent de alcool, care poate distruge aceste enzime. Chirurgiile stomacale compromit capacitatea organismului de a absorbi B-12 eficient. Consultați medicul cu privire la absorbția B-12 dacă ați făcut o intervenție chirurgicală la stomac

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy