Vitamina C, efecte incredibile la pacienții cu sepsis

Dana Lascu |
Data publicării:

Un nou studiu sugerează că pacienții cu sepsis și detresă pulmonară septică ar putea avea o șansă mai bună de supraviețuire și să se recupereze mai rapid atunci când sunt tratați și cu vitamina C intravenos.

Un nou studiu condus de cercetători de la Virginia Commonwealth University și publicat în numărul din octombrie al Jurnalului Asociației Medicale Americane (JAMA) sugerează că pacienții cu sepsis și leziuni pulmonare septice ar putea avea o șansă mai bună de supraviețuire și să se recupereze mai rapid atunci când sunt tratați cu vitamina C injectabilă.

Sepsisul, o inflamație a întregului organism ca răspuns la o infecție, este o cauză principală a decesului în spitalele din Statele Unite, cu până la 300.000 de decese raportate în fiecare an, potrivit Institutului Național de Științe Medicale Generale.

Reduce mortalitatea

Cercetătorii au descoperit că terapia intravenoasă cu vitamina C a redus mortalitatea la pacienții septici de la 46% cât era în grupul placebo - până la aproape 30% în grupul tratat cu vitamina C, în ziua a-28-a.

„Această terapie ar putea transforma modul în care avem grijă pentru pacienții cu sepsis. Este posibil să fi găsit o terapie salvatoare", a declarat autorul principal dr. Alpha A. "Berry" Fowler III, profesor în divizia de boli pulmonare și medicina de îngrijire critică în Departamentul de Medicină Internă la Școala de Medicină a Virginia Commonwealth University. „Deși sunt necesare cercetări suplimentare, rezultatele studiului nostru preliminar sunt încurajatoare", a mai spus acesta.

Proiectat pentru a studia efectul vitaminei C asupra insuficienței organelor, o complicație obișnuită a sepsisului, care duce adesea la deces, studiul CITRIS-ALI a arătat că pacienții care primesc vitamina C intravenos au petrecut semnificativ mai puține zile în unitatea de terapie intensivă și în spital, în general.

„Am efectuat această fază II de studiu clinic, un studiu de dovadă a conceptului pentru a explora dacă vitamina C este o terapie mai eficientă pentru insuficiența organelor decât standardul actual de îngrijire pentru sepsis", a explicat Fowler. „Nu am găsit dovezi că vitamina C îmbunătățește insuficiența organelor legată de sepsis în acest studiu special, dar a redus semnificativ cât timp au fost spitalizați pacienții".

Stau mai puțin în spital

În medie, grupul de vitamina C a petrecut cu trei zile mai puține în Unitățile de Terapie Intensivă (șapte zile comparativ cu 10) până în ziua 28, și cu o săptămână mai puțin în spital în general (15 zile față de 22) numărate până la ziua 60, față de grupul placebo.

Sepsisul contribuie major la costurile de invaliditate, deces și îngrijiri de sănătate din SUA și din întreaga lume. Pacienții cu septicemie au costat 23,7 miliarde de dolari spitalele din SUA doar în 2013, potrivit Agenției americane pentru Cercetări și Calitate în Sănătate.

„Îngrijrea unui pacient septic în Unitățile de Terapie Intensivă costă zeci de mii de dolari în fiecare zi", a spus Fowler. „Îmbunătățirea rezultatelor clinice pentru sepsis înseamnă economii semnificative pentru sistemul sanitar din SUA"

Studiul clinic care a implicat 167 de pacienți de la mai multe spitale, printre care Clinica Cleveland, Colegiul Medical din Wisconsin, Universitatea din Kentucky și Universitatea Emory. A fost primul studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, multicentric, legat de vitamina C și impactul său potențial asupra sepsisului și sindromului de detresă respiratorie acută, o boală pulmonară adesea asociată sepsisului la nivel mondial. Studiul a fost realizat din septembrie 2014 până în noiembrie 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel