Vitamina D încetinește procesul biologic al îmbătrânirii. Reduce deteriorarea celulară

Monika Baciu |
Data publicării:
vitamina d - FOTO: Freepik@elena_ch
vitamina d - FOTO: Freepik@elena_ch

Cea mai bună vitamină care încetinește îmbătrânirea. Are efecte dovedite.

O nouă analiză a datelor din studiul VITAL - unul dintre cele mai ample studii clinice randomizate pe termen lung - arată că suplimentarea cu vitamina D ajută la menținerea lungimii telomerilor, capetele protectoare ale cromozomilor care se scurtează odată cu vârsta și sunt asociate cu diverse boli cronice.

Raportul, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, a fost realizat de cercetători de la Mass General Brigham și Medical College of Georgia și oferă noi perspective asupra modului în care vitamina D ar putea încetini procesul de îmbătrânire biologică.

Un rezultat fără precedent în studiile de lungă durată

"VITAL este primul studiu randomizat de amploare și desfășurat pe termen lung care demonstrează că suplimentele de vitamina D protejează telomerii și contribuie la păstrarea lungimii acestora.

Este un rezultat deosebit de interesant, mai ales că studiul VITAL a demonstrat anterior și alte beneficii ale vitaminei D, cum ar fi reducerea inflamației și scăderea riscului de boli cronice asociate îmbătrânirii, precum cancerul avansat și bolile autoimune", a declarat Dr. JoAnn Manson, co-autoare a studiului, medic primar și șefa Diviziei de Medicină Preventivă de la Spitalul Brigham and Women's.

Vitamina D încetinește procesul biologic al îmbătrânirii. Reduce deteriorarea celulară - FOTO: Freepik

Telomerii și legătura lor cu bolile vârstei înaintate

Telomerii sunt formați din secvențe repetate de ADN care protejează capetele cromozomilor de degradare sau de fuziuni anormale. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, telomerii se scurtează în mod natural - un proces asociat cu un risc crescut de afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul sau cancerul.

Deși unele studii mai mici și pe termen scurt au sugerat o posibilă influență benefică a vitaminei D sau a acizilor grași omega-3 asupra telomerilor, rezultatele au fost neconcludente până acum.

Suplimentarea cu vitamina D, nu și cu omega-3, încetinește scurtarea telomerilor

Studiul VITAL a urmărit timp de cinci ani peste 25.000 de participanți din SUA - femei de peste 55 de ani și bărbați de peste 50 de ani - care au primit vitamina D3 (2.000 UI/zi) și acizi grași omega-3 (1 g/zi) sau placebo.

Substudiul VITAL Telomere a inclus 1.054 de participanți, ale căror mostre de sânge au fost analizate pentru a evalua lungimea telomerilor la momentul inițial și apoi după doi și patru ani.

Rezultatele au arătat că suplimentarea cu vitamina D3 a redus semnificativ scurtarea telomerilor pe parcursul celor patru ani de urmărire - echivalentul prevenirii a aproape trei ani de îmbătrânire comparativ cu grupul placebo. În schimb, acizii grași omega-3 nu au avut un efect semnificativ asupra telomerilor.

O strategie promițătoare pentru combaterea îmbătrânirii

"Descoperirile noastre sugerează că suplimentarea țintită cu vitamina D ar putea fi o strategie promițătoare pentru a contracara un proces al îmbătrânirii biologice", a declarat Dr. Haidong Zhu, autorul principal al raportului și genetician molecular la Medical College of Georgia, Augusta University.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate și pentru a înțelege mai bine mecanismele implicate.

Studiul VITAL aduce dovezi convingătoare în favoarea rolului protector al vitaminei D în menținerea sănătății la vârste înaintate, sugerând că acest supliment ar putea deveni un aliat important în prevenirea îmbătrânirii accelerate și a bolilor asociate acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel